Placki słodkie i wytrawne

Placki, placuszki, racuszki... czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Ja lubię je nie tylko jeść. Przyjemność sprawia mi także rozrabianie ciasta, odmierzanie chochelką odpowiedniej porcji do smażenia i widok sterty rumianych placków rosnącej na talerzu. No i błogie miny domowników pałaszujących ulubione danie.
Racuszki z ricottą i jabłkami Racuszki z ricottą i jabłkami Fot. Shutterstock

Racuszki z ricottą i jabłkami

na 12 placków
czas: 35 minut


4 jaja
175 g mąki
375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
1 łyżka miodu
1 łyżka siekanych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i do masy dodajemy pianę. Smażymy placuszki. Podajemy ze śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.

Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6687 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6689 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Patelnia CAMRY CR 6687 Patelnia CAMRY CR 6689 Tefal Patelnia A1960782
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Placuszki z miodem Placuszki z miodem Fot. Marcin Klaban

Placuszki z miodem

(dla 4 osób)
czas: 20 minut


1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
płynny miód
owoce, np. jabłka, maliny (do dekoracji)


Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę.
Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane miodem, z dodatkiem owoców.

Zdjęcie Bosch MFQ 4070 Zdjęcie BOTTI HM0101 Zdjęcie Ravanson MR-7010 SET Life
Bosch MFQ 4070 BOTTI HM0101 Ravanson MR-7010 SET Life
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pankejki z boczkiem i boczniakami Pankejki z boczkiem i boczniakami Fot. Robert Sobociński

Placki z boczkiem i boczniakami

(dla 4-6 osób)
czas: 25 minut


Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżeczki roztopionego masła
1 szklanka maślanki

Farsz:
50 g boczku wędzonego w plastrach
50 g boczniaków
sól
pieprz
oliwa
syrop klonowy


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i łączymy z rozpuszczonym masłem i maślanką. Łączymy zawartość obu misek. Pankejki smażymy na gorącej patelni na złoto. Boczek i grzyby pocięte w paski i skropione oliwą pieczemy na blasze 5-7 minut w piekarnika rozgrzanym do 180°C. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy upieczone grzyby i boczek na plackach, składamy je na pół i polewamy syropem klonowym.

Zdjęcie Creative Tops 12-1662 Zdjęcie KingHoff Przesiewacz stalowy do mąki KH-3101 Zdjęcie Patisse Przesiewacz do mąki 2405
Creative Tops 12-1662 KingHoff Przesiewacz stalow... Patisse Przesiewacz do mąki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym Fot. Bogdan Biały

Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym

(dla 6 osób)
czas: 45 minut


1 kg ziemniaków
1 biała cebula
2 czerwone cebule
25 g masła
100 ml 30% śmietanki
100 ml wywaru warzywnego
50 ml zakwasu na żurek
2 jajka
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
majeranek


Ziemniaki i białą cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy masę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czerwone cebule kroimy w piórka lub w talarki. Dusimy je na maśle z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar warzywny, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

 

Przepisy: Joseph Seeletso, Tomek Wojda, Anna Włodek, archiwum
Zdjęcia: BBS, Shutterstock, Robert Sobociński, Marcin Klaban

Zdjęcie DOMOTTI Tarka 67757 Zdjęcie Kuchenprofi Obrotowa tarka 1310212800 Zdjęcie Leifheit 23120 - Tarka czworoboczna
DOMOTTI Tarka 67757 Kuchenprofi Obrotowa tarka ... Leifheit 23120 - Tarka czwo...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (6)
Placki słodkie i wytrawne
Zaloguj się
  • inz.morszczuk

    Oceniono 1 raz -1

    To jakieś takie kulinarne disco-polo.
    Chociaż na zdjęciu wygląda nawet apetycznie.

  • Maja Maj

    Oceniono 2 razy 0

    Przepyszne te placuszki, ja lubię je jeść popijając maślankę, spróbujcie :))

  • Marek Kutek

    Oceniono 8 razy 6

    ....a czy można prosić o używanie języka polskiego i stosowanie słowa placek a nie "pankejk". Gwarantuje że w UK nikt nie używa zwrotów zapożyczanych z języka polskiego.

  • Gość: Lord Vader

    Oceniono 23 razy 11

    Mam pytanie. Po "kiego grzyba" zamieszczać takie kretyńskie przepisy jak ten na racuszki z ricottą? Żeby zrobić na złość czytelnikom? Żeby wykazać się własną ignorancją kulinarną? A może żeby odwalić wierszówkę i zgarnąć za to parę groszy? Ale od początku. Kupiłem wszystkie cholerne składniki, trzymając się przepisu próbowałem zrobić te beznadziejne - jak się w końcu okazało - placki, bo na pewno nie racuszki. Po wymieszaniu mąki z żółtkami, jabłkami i całą resztą już coś mi nie grało - konsystencja ciasta przypominała kruche ciasto. Myślę sobie - dodam białko, będzie dobrze. Akurat! Gęsta zbita breja wrzucona na patelnię nie dała się nijak usmażyć - wszystko surowe w środku. Wkurzyłem się niezmiernie! Czy osoba (celowo z małej litery), która opracowała ten przepis w ogóle go wykonała????!!!! Już pomijam, że Gazeta "toto" zamieszcza, ale autor mógłby przynajmnierj spróbować zrobić te pieprzone racuchy. NIE DA SIĘ!!! Nie pozdrawiam,

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE