Bananowy song

Banan w całości, banan w plasterkach, banan z piekarnika... Kiedy znudzi się już wam ta melodia, zagrajcie inaczej. I zróbcie bananowe ciasto. Świetnie nadają się do tego owoce bardzo dojrzałe, o lekko szklistym miąższu. Jeśli zamierzacie wykorzystać plasterki banana do dekoracji, skropcie je sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieją.

Muffinki bananowe z kremem karmelowym Muffinki bananowe z kremem karmelowym Fot. MARCIN URBAN

Muffinki bananowe z kremem karmelowym

4 kruche cukierki krówki
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g brązowego cukru
1 jajko
1 dojrzały banan

Do dekoracji:
1 dojrzały banan
2/3 szklanki bitej śmietanki
3-4 łyżki gotowego kremu karmelowego


Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, banana, a następnie mąkę i pokruszone krówki. Mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto, wypełniając papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na wystudzone muffiny nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę karmelu i po dwa plasterki banana.

źródło: Okazje.info
Zdjęcie Lekue Zestaw do muffinów MUFFINS & KIDS 3000000SURM017 Zdjęcie Lekue Foremki do muffinów Celebrate 6 szt. 0240100SUR Zdjęcie Swift Patera na 15 muffinów 17849056
Lekue Zestaw do muffinów MU... Lekue Foremki do muffinów C... Swift Patera na 15 muffinów...
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Mrożone ciasto bananowe Mrożone ciasto bananowe Fot. Łukasz Zandecki

Mrożone ciasto bananowe

Ciasto:
150 g mielonych orzechów włoskich
150 g cukru pudru
4 białka

Masa bananowa:
mały jogurt bananowy
300 ml śmietanki kremówki
2 dojrzałe banany
4 żółtka
5 łyżek cukru pudru

Białka ubijamy, mieszamy z orzechami i cukrem. Przelewamy powstałe ciasto do dużej tortownicy wyłożonej folią. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Żółtka ucieramy z cukrem. Banany miksujemy. Śmietankę ubijamy. Następnie wszystkie składniki masy bananowej mieszamy i wykładamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Przed podaniem lekko rozmrażamy.

Zdjęcie BIRKMANN Tortownica SERCE 312159 Zdjęcie Florina Tortownica SYNTHIA 31897 Zdjęcie Spinwar Tortownica KLASYCZNA 00057
BIRKMANN Tortownica SERCE 3... Florina Tortownica SYNTHIA ... Spinwar Tortownica KLASYCZN...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Murzynek z bananami Murzynek z bananami Fot. Łukasz Kozyra

Murzynek z bananami

Ciasto:
250 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3 banany
łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30-proc.
2 opakowania fiksu do śmietanki
polewa czekoladowa (gotowa lub domowej roboty)


Roztapiamy tłuszcz, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej masy dodajemy żółtka jajek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 40 minut w 150°C. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Banany obieramy i kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, wsypując cukier puder wymieszany z fiksem. Na koniec dodajemy pokrojone banany, mieszamy. Na dolnej części ciasta rozsmarowujemy krem bananowy i przykrywamy go częścią wierzchnią. Pokrywamy torcik polewą czekoladową. Ozdabiamy plasterkami banana.

Przepisy: archiwum
Zdjęcia: Łukasz Kozyra, Marcin Urban, Łukasz Zandecki

Zdjęcie Bosch MUM 4405 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Kenwood KMX60
Bosch MUM 4405 Clatronic KM 3632 Kenwood KMX60
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą Fot. TATASTUDIO/TEL0501255063

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka (200 g) cukru
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/4 kostki (50 g) masła
75 g orzechów pekan lub włoskich
50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao)
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do wysypania formy


Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj.

Do bananów dodaj cukier, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj - powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (jeśli używasz teflonowej lub sylikonowej, nie musisz jej natłuszczać i wysypywać bułką tartą).

Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i piecz około 1 i 1/2 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

Zdjęcie Florina Keksówka i różga kuchenna metalowa NIEBIESKA 30cm Zdjęcie Lekue Classic keksówka 1210524R01 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297
Florina Keksówka i różga ku... Lekue Classic keksówka 1210... Silit Keksówka zamykana 637...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA