Odmień codzienne menu

Codziennie jeść to samo? To nie tylko nudne, ale także niezdrowe. Najlepiej planować jadłospis na kilka dni do przodu, uwzględniając w nim różne produkty. Dania mięsne przeplatajmy potrawami wegetariańskimi i rybami, nie zapominając o warzywach, sałatkach i surówkach.
Kurczak cytrynowy Kurczak cytrynowy Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak cytrynowy

sok z 1 cytryny
1/3 szklanki oliwy
1 kg kawałków kurczaka
po 1 łyżeczce soli i oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1 cytryna


Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.

Zdjęcie ARIETE 798 Yaki Grill
ARIETE 798 Yaki Grill
w okazje.info
Filety z pstrąga z sosem śmietanowym Filety z pstrąga z sosem śmietanowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Filety z pstrąga z sosem śmietanowym

1 łyżka różowego pieprzu
4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
4 filety z pstrąga (po 200 g)
4 łyżki śmietany 18%
1 szalotka
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z dwiema łyżkami musztardy. Mieszanką smarujemy filety z pstrąga. Układamy rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (w zależności od grubości filetów). W tym czasie mieszamy śmietanę i pozostałe dwie łyżki musztardy. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Sos podajemy w sosjerce jako dodatek do upieczonej ryby.

Kuchenprofi Moździerz marmurowy
w okazje.info
Fasola po meksykańsku Fasola po meksykańsku Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Fasola po meksykańsku

2 pieczone papryki obrane ze skóry
1 mała czerwona cebula
4 łyżki oleju
2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chili
3-4 goździki
1 liść laurowy


Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy 10 minut, cały czas mieszając, fasolę rozgniatamy widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku.

Rada: Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć - najlepiej zostawić ją w misce z wodą na całą noc.

 

Przepisy: Olga Badowska, Natalia Korcelli-Włodarska, Dorota Próchniewicz
Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski, Arkadiusz Ścichocki


Garnek Elo Platin
w okazje.info
Więcej o: