S這dko-s這ny

To menu idealne na obiad 鈍i徠eczny. Zadziwi niejedno podniebienie. Nadal bowiem nie jeste鄉y przyzwyczajeni do 陰czenia ma這 oczywistych smak闚. A w kuchni naprawd warto eksperymentowa. Tak wi璚 do dzie豉!
Suflet czekoladowy z serem ple郾iowym Suflet czekoladowy z serem ple郾iowym Fot. MARCIN URBAN

Suflet czekoladowy z serem ple郾iowym

160 g ciemnej czekolady (53 proc. kakao)
4 jajka
2 bia趾a
2 造瞠czki cukru pudru
20 g sera Roquefort
4 造磬i konfitury z 簑rawiny
mas這 i cukier (do wysmarowania i wysypania foremek)


草速ka oddzielamy od bia貫k. Bia趾a ubijamy na pian i utrwalamy cukrem pudrem. Dwie formy na suflet smarujemy mas貫m i wysypujemy cukrem. Czekolad 豉miemy, rozpuszczamy w k徙ieli wodnej, mieszamy z 鄴速kami, do masy delikatnie dodajemy pian. Przek豉damy do foremek, wciskamy po kawa趾u sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185蚓 na 15 minut. Konfitur delikatnie wsuwamy pod wierzch gotowego sufletu lub podajemy obok w miseczce.

Krem ze s這dkich ziemniak闚 Krem ze s這dkich ziemniak闚 Fot. Marcin Klaban

Krem ze s這dkich ziemniak闚

4 s這dkie ziemniaki
6 造瞠k oliwy
2 gar軼i ugotowanych jadalnych kasztan闚 (mog by z puszki)
p璚zek natki pietruszki
s鏊
pieprz


Obrane ziemniaki kroimy w kostk o boku 1 cm. Wrzucamy do garnka i podsma瘸my chwil na oliwie. Wlewamy tyle wody, aby przykry豉 ziemniaki, i gotujemy 15-20 minut, a zmi瘯n. Odlewamy wod, zostawiaj帷 1,5 szklanki, miksujemy zup na g豉dki krem.
Wrzucamy drobno pokrojone kasztany, posiekan natk, doprawiamy sol, pieprzem i ponownie zagotowujemy.

Rada: Kasztany jadalne s lekko s這dkie i maj m帷zn konsystencj. Dobrze wsp馧graj ze smakiem s這dkich ziemniak闚. Poza sezonem kupujemy je w s這ikach lub w puszkach. Surowe kasztany mo積a przyrz康zi w domu, najlepiej w piekarniku. Przed pieczeniem trzeba naci望 skorupk.

Pol璠wiczki z sosem czekoladowym Pol璠wiczki z sosem czekoladowym Fot. Arkadiusz 圭ichocki / AG

Pol璠wiczki z sosem czekoladowym

1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka wytrawnego porto
1-2 szalotki przekrojone wzd逝 na p馧
kilka ga陰zek tymianku
2-3 造瞠czki pokruszonego czarnego pieprzu
4 kawa趾i (po 150 g) pol璠wiczek wieprzowych
3 造磬i oliwy i kawa貫k mas豉
20 g gorzkiej czekolady (70-proc.kakao)


Rozgrzewamy piekarnik do 200蚓. Do rondla o grubym dnie wlewamy wino i porto, dodajemy szalotki i tymianek, gotujemy na du篡m ogniu 20-30 minut, a obj皻o嗆 sosu zmniejszy si o po這w. Mi瘰o op逝kujemy i osuszamy, obtaczamy z ka盥ej strony w pokruszonym pieprzu i obsma瘸my na br您owo w brytfannie na oliwie z mas貫m. Potem wstawiamy brytfann do piekarnika i pieczemy 5 minut. Mi瘰o wyjmujemy, zawijamy w foli aluminiow i odstawiamy na kilka minut. Do czystego rondla przecedzamy zredukowany sos winny, podgrzewamy na ma造m ogniu i rozpuszczamy w nim czekolad. Kroimy mi瘰o na porcje, polewamy sosem.

Sa豉tka z pieczonych owoc闚 Sa豉tka z pieczonych owoc闚 Fot. Marcin Klaban

Sa豉tka z pieczonych owoc闚

2 anton闚ki lub szare renety
2 gruszki
2 czerwone cebule
ga陰zka tymianku
6 造瞠k oliwy
2 造磬a musztardy
s鏊
pieprz
200 g sera koziego p馧twardego


Rozgrzewamy piekarnik do 180蚓. Owoce kroimy na 鏀emki, wycinamy gniazda nasienne (sk鏎k zostawiamy - dzi瘯i niej owoce si nie rozpadn). Przek豉damy do naczynia 瘸roodpornego, dodajemy cebul pokrojon w pi鏎ka, tymianek, skrapiamy oliw, doprawiamy musztard, sol i pieprzem. Mieszamy, aby owoce pokry造 si oliw i musztard. Zapiekamy 20-25 minut, a puszcz sok i zmi瘯n. Sa豉tk podajemy posypan pokruszonym kozim serem.

Czekoladowe fondue Czekoladowe fondue Fot. Marcin Klaban

Czekoladowe fondue

200 g gorzkiej czekolady
grudka mas豉
50 g cukru pudru
50 ml wody
dowolne owoce, np. banan, mango, melon, ananas, arbuz, kiwi
ew. 2-3 造磬i brandy


Czekolad z mas貫m rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. Dodajemy cukier, wod i mieszamy, aby wszystkie sk豉dniki si po陰czy造. Powinni鄉y uzyska jednolity, aksamitny sos czekoladowy - nie za g瘰ty, nie za rzadki.
Mo瞠my przygotowa p造nn czekolad wcze郾iej, a przed podaniem w這篡 na chwil do mikrofal闚ki i ponownie j rozpu軼i. Mo瞠my doda do czekolady odrobin brandy. Owoce obieramy i kroimy na kawa趾i. Podajemy z drewnianymi patyczkami, na kt鏎e nabijamy owoce, aby zanurzy je w czekoladzie. Naczynie do fondue powinno sta na podgrzewaczu, 瞠by czekolada nie t篹a豉.

 

Przepisy: Adam Chrz御towski,Tomek Wo幡iak
Zdj璚ia: Marcin Klaban, Akadiusz 圭ichocki

Kacper Wo幡iak Kacper Wo幡iak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Wo幡iak

Suflet czekoladowy z serem ple郾iowym i pikantn konfitur z 簑rawiny na przystawk to ciekawe i zr騜nicowane pod wzgl璠em smak闚 danie. Jest to r闚nie doskona豉 potrawa do eksperymentowania z doborem wina. Dzi瘯i trzem wiod帷ym smakom: gorzkiemu z czekolady, s這nemu z sera oraz pikantnemu z konfitury, mo瞠my pr鏏owa z r騜nymi winami. Bior帷 pod uwag dominuj帷y aromat czekolady, proponuj owocowe wino z odrobin cukru resztkowego. Ciekawym po陰czeniem mo瞠 by r闚nie wino wzmacniane typu porto, kt鏎e powinno stworzy udany maria z serem ple郾iowym. S這ny smak warto zbalansowa odrobin cukru. Wspomniane porto lub inne s這dkie wino wzmacniane, typu bia造 Muscat de Beaumes de Venise z Doliny Rodanu lub czerwony Banyuls z Roussillon, b璠 odpowiednie.
Z kolei z pikantno軼i konfitury dobrze zagra mocne, dojrza貫 wino z owocow nut. Najtrafniejszy wyb鏎 to wspominane wcze郾iej porto.
Do zupy zaproponowa豚ym kieliszek s這dkiego Coteaux du Layon z Francji. Natomiast do sa豉tki z pieczonych owoc闚 wino z wysok kwasowo軼i np.: chenin blanc z Vouvray lub sauvignon blanc z RPA.
Pol璠wiczki z sosem czekoladowym s delikatne, ale maj wyrazisty charakter. Po陰czmy je z pinot noir z Nowej Zelandii, argenty雟kim malbekiem lub chilijskim merlotem.

Kacper Wo幡iak - sommelier, na co dzie pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedz z zakresu wina zdobywa w szkole Wine & Spirit Education Trust, ko鎍z帷 kurs Level 4 Diploma

Wi璚ej o: