Menu dla znudzonych zimą

Smak, węch, dotyk i wzrok, a nawet słuch. Jemy wszystkimi zmysłami. Kolorowe potrawy nie tylko pobudzają apetyt i pięknie wyglądają na talerzu. Są również bardziej zdrowe niż monochromatyczne. Im więcej kolorów, tym więcej witamin!
Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami Fot. Marcin Kiełbiewski

Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami

1,5 kg ziemniaków
sól (najlepiej gruboziarnista)
8 małych udek z kurczaka
pieprz
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
3 liście laurowe
2 czerwone papryczki chilli
4 główki czosnku
2 cytryny
2 zielone papryki
kilka gałązek świeżego tymianku


Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Udka przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki, a na nich udka. Wrzucamy liście laurowe, papryczki chilli, polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (po ok. 30 minutach), wkładamy główki czosnku, pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną.
W razie potrzeby przewracamy je, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.

Stek w kruszonym pieprzu Stek w kruszonym pieprzu Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Stek w kruszonym pieprzu

4 steki z polędwicy wołowej (po 100 g każdy) oczyszczone z tłuszczu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu lub pieprzu kolorowego
1/4 posiekanej cebuli
po 2/3 szklanki pasków papryki pomidorowej zielonej, czerwonej i żółtej
1/2 łyżeczki granulowanego bulionu wołowego
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka skondensowanego 0%
tłuszcz do smarowania patelni


Steki nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku wymieszanym z 1 łyżeczką pokruszonego pieprzu. Patelnię z powierzchnią teflonową (najlepiej grillową) smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej steki, tak aby na siebie nie zachodziły. Smażymy 10 minut, często je obracając. Gotowe steki przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple. Patelnię czyścimy ręcznikiem papierowym, ponownie natłuszczamy i smażymy na niej przez 5 minut cebulę, paski papryki i drugi ząbek czosnku, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone warzywa nakładamy na steki.
W małej miseczce mieszamy granulowany bulion, mieloną paprykę, wodę, mleko i pozostałe 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszaninę wlewamy na patelnię i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż objętość sosu zmniejszy się. Sosem polewamy steki przed podaniem.

Marchewkowe babeczki Marchewkowe babeczki Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Marchewkowe babeczki

500 g marchewki
200 g fasolki szparagowej
100g mąki
100 ml śmietany 12%,
4 jajka
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz


Obrane i umyte marchewki kroimy i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w małej ilości wody. Fasolkę obieramy z włókien i gotujemy 5 minut (jeśli używamy mrożonej, wystarczy ją rozmrozić). Miksujemy ugotowaną marchewkę, dodając mąkę, śmietanę, jajka i kminek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 miseczki do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy przyciętą na ich wysokość fasolką, wypełniamy musem z marchewki, wstawiamy w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 150°C na 40 minut.

Wstążki z brokułami Wstążki z brokułami Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Wstążki z brokułami

4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 posiekana cebula
100 g szynki (pokrojonej w cienkie plasterki, a potem w paseczki)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
1 duży brokuł (podzielony na różyczki; łodygi pokrojone w plasterki)
1 szklanka wody lub bulionu
300 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
1 szklanka startego parmezanu
1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych (lub płatków migdałowych)
sól, pieprz


Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy pokrojony w plastry czosnek, smażymy 3 minuty, aż się przyrumieni. Następnie wyjmujemy go z rondla. Do oliwy wkładamy cebulę, szynkę i nasiona kopru. Podsmażamy 7-8 minut, aż cebula zrobi się miękka, a szynka się zrumieni. Dodajemy pokruszony czerwony pieprz oraz pokrojone w plasterki łodygi brokułów, smażymy 4 minuty. Następnie wkładamy różyczki brokułów, solimy i wlewamy wodę lub bulion. Przykrywamy i gotujemy 5 minut (aż brokuły będą miękkie). Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
Odcedzamy, zachowujemy szklankę wody z gotowania. Makaron przekładamy do rondla z sosem brokułowym, podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba, dolewamy trochę wody, w której gotował się makaron. Dodajemy resztę oliwy i parmezan, mieszamy i posypujemy orzeszkami.

Łosoś pieczony Łosoś pieczony Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Łosoś pieczony

6 filetów z łososia (po 200 g każdy)
sól, pieprz
sok z cytryny
6 łyżeczek margaryny


Filety łososia myjemy, osuszamy, wyjmujemy ości. Nacieramy solą, oprószamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na noc. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Żaroodporne naczynie wyściełamy folią aluminiową, układamy w nim filety skórą do dołu. Ustawiamy na górnej półce piekarnika, pieczemy 20 minut.
Na gorących filetach łososia kładziemy łyżeczkę miękkiej margaryny, która po rozpuszczeniu utworzy apetyczną glazurę.

Więcej o: