Lekki obiad na weekend

Ciepłe swetry wędrują na dno szafy. Zapominamy o szaroburej aurze i trzaskającym mrozie. Witamy najpiękniejszą porę roku. A wraz z nią zmieniamy menu. I tak, na pierwszy wiosenny weekend proponujemy lekki, ale wykwintny obiad. Smażony sandacz na sałatce z rukolą i białą rzodkwią idealnie się w tej roli sprawdzi
Sandacz z rukolą Sandacz z rukolą Fot. Jarosław Madejski

Sandacz z rukolą

4-6 filetów z sandacza ze skórą
sól, pieprz
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
1 biała rzodkiew
200 g listków rukoli
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3-4 łyżki oleju z pestek winogron


Sandacza solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy łyżką soku z cytryny, odstawiamy na 15 minut.  Panierujemy w mące i smażymy na oleju z masłem. Rzodkiew kroimy na cieniutkie półplasterki, mieszamy z listkami rukoli i rozmarynu. Polewamy dressingiem zrobionym z sosu sojowego, pozostałego soku z cytryny, oleju z pestek winogron, pieprzu i szczypty soli. Sałatkę rozkładamy na talerzach, na każdym kładziemy gorącego sandacza.

Rada: Przygotowując rybę do smażenia, warto usunąć ości. Najlepiej zrobić to pęsetką.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba Bez Pokrywki 24cm Zdjęcie Delimano Patelnia Grillowa 104109038 Zdjęcie Schulte-Ufer Patelnia do ryb Charisma 1689-34 36cm
Fissler Patelnia Patelnia d... Delimano Patelnia Grillowa ... Schulte-Ufer Patelnia do ry...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zupa z orzechów włoskich Zupa z orzechów włoskich Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z orzechów włoskich

1 duży fenkuł pokrojony na ćwiartki
2 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 por (biała część) pokrojony w plasterki
1 szklanka różyczek kalafiora
2 szklanki bulionu
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka wymieszanego z 1 łyżką śmietany 18%
2 łyżki wytrawnego sherry
1/2 szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich
1/4 szklanki pokruszonego sera roquefort
otarta skórka z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Kładziemy fenkuł na blasze do pieczenia, polewamy 1 łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem do smaku i pieczemy 15 minut w 200°C, aż się ładnie zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm. Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy pora i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy kalafiora oraz bulion i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut, po czym miksujemy całość razem z opieczonym fenkułem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko ze śmietaną oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy.
Zupę podajemy z serem wymieszanym ze skórką cytrynową. Posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Blender ADLER AD4611 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165 Zdjęcie Blender Philco PHHB 6602
Blender ADLER AD4611 Blender Bosch MSM 87165 Blender Philco PHHB 6602
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Marchewki glazurowane Marchewki glazurowane Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Marchewki glazurowane

3 gałązki majeranku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1,5 kg marchwi (obranej, pokrojonej wzdłuż na połowę)
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki miodu
2 łyżki posiekanej natki


Siekamy listki majeranku (nie wyrzucamy łodyżek). Masło roztapiamy w rondlu z oliwą, wkładamy  marchewki, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż marchewki pokryją się tłuszczem (4-5 minut). Wlewamy sok pomarańczowy, wodę, miód, wkładamy łodyżki majeranku. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż marchewki będą prawie miękkie - ok. 12 minut. Odkrywamy rondel, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Usuwamy łodyżki, dodajemy natkę i listki majeranku.

Przepis: Małgorzata Marchewka, Maria Szkop, archiwum
Zdjęcia: Paweł Kiszkiel, Jarosław Madejski, Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Glasmark Salaterka Malowana Zdjęcie Edwanex Salaterka szklana 17cm
Lubiana Salaterka HEL 00043 Glasmark Salaterka Malowana Edwanex Salaterka szklana 17cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim Fot. Małgorzata Adamska, Delimamma

Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim

Przepis i zdjęcie Małgorzata Adamska, Delimamma

2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii
6 śliwek mrożonych
1 łyżka masła
300 g jogurtu greckiego
30 g pistacji (uprażonych i grubo posiekanych)


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. W misce łączymy miód, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy rozmrożone śliwki i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy kawałkami masła.
Wstawiamy do piekarnika na 10 -15 minut. Do 4 szklaneczek wkładamy małe porcje śliwek razem z powstałym w trakcie pieczenia sosem, trochę jogurtu i znowu śliwki.
Przed podaniem posypujemy uprażonymi pistacjami.

Zdjęcie La Rochere PUCHAREK DO LODÓW I DESERÓW - Bubble BLUE Zdjęcie JASŁO Pucharek szklany 12cm Zdjęcie Pucharek do lodów Nile 010301163
La Rochere PUCHAREK DO LODÓ... JASŁO Pucharek szklany 12cm Pucharek do lodów Nile 0103...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Mięso sandacza jest delikatne, choć smażone na maśle robi się nieco cięższe. Rukola sprawi, że w potrawie pojawi się nutka goryczy, sos sojowy wprowadzi słony akcent. Do tak przyrządzonej ryby zaproponowałbym nieco cięższe białe wino, dojrzewające w beczce np.: chardonnay z Australii lub Stanów Zjednoczonych bądź alzackie pinot blanc.
Warto pamiętać, że białe wina trzeba podawać w odpowiedniej temperaturze. Młode, świeże, rześkie Vinho Verde schładzamy do temperatury 8-10 °C. Wina z bogatszą strukturą nie wymagają tak niskiej temperatury.
Wystarczy, że je schłodzimy do 10-12°C. Białe wina długo dojrzewające w beczkach nie potrzebują zbyt niskiej temperatury. Krótkie oziębienie tuż przed podaniem, do temperatury 12-14°C, w zupełności wystarczy. Pamiętajmy jednak, że im wyższa temperatura, tym bardziej wyczuwalny alkohol, a to może zaburzać równowagę smakową wina.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Holmegaard Kieliszki do wina czerwonego Royal 6szt Zdjęcie Altom Kieliszki do Wina Czerwonego Pearl Abigail 6szt Zdjęcie Crystal Julia Kieliszki do wina 6szt 7156
Holmegaard Kieliszki do win... Altom Kieliszki do Wina Cze... Crystal Julia Kieliszki do ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA