Dania z potężną porcją witamin

21.04.2017 08:18
Świeżych jarzyn i owoców jeszcze nie ma, nowalijki zaś lepiej omijać szerokim łukiem. Co jeść o tej porze roku, aby dostarczyć sobie witamin? Nadal najlepiej korzystać z mrożonych w sezonie warzyw i owoców. Zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze i skutecznie urozmaicają wczesnowiosenny jadłospis.
1 Leczo z jajkiem Leczo z jajkiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Leczo z jajkiem

duża cebula
opakowania mrożonego leczo
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4 łyżki oliwy
2 jajka


Cebulę kroimy w grube plastry. Smażymy ją na oliwie w rondlu. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, sól i pieprz. Dorzucamy opakowanie mrożonego leczo, dusimy 10 minut. Odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Leczo przekładamy do kokilek. Na wierch wbijamy jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy kokilki do piekarnika, zapiekamy, aż jajka się zetną ? 10-15 minut.

Zdjęcie CHODZIEŻ Serwis obiadowy i kawowy ASTRA ELLADA 85/12 G339 Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy ROCOCO PLATYNOWA LINIA 69/12 3605 Zdjęcie THK serwis obiadowy Garden 30 elem. porcelana OPT5625
CHODZIEŻ Serwis obiadowy i ... ĆMIELÓW Serwis obiadowy ROC... THK serwis obiadowy Garden ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Fasolka szparagowa imbirowo-pomarańczowa Fasolka szparagowa imbirowo-pomarańczowa Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Fasolka szparagowa imbirowo-pomarańczowa

450 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki posiekanej szalotki
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
sól


Fasolkę gotujemy do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie pod przykryciem. Gdy będzie miękka, odcedzamy i przekładamy do miski. W rondlu smażymy na oliwie szalotkę oraz imbir, po czym dodajemy do nich ugotowaną fasolkę oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej pomarańczy.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Komplet garnków Fissler Snack Set 831603 Zdjęcie Zestaw Garnków Kolimax Premium 12el (Stal Nierdzewna) Inox
Altom Valdinox Modern. Komp... Komplet garnków Fissler Sna... Zestaw Garnków Kolimax Prem...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Owoce pod kruszonką Owoce pod kruszonką Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Owoce pod kruszonką

Kruszonka:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła + masło do formy
sól
cynamon

opakowanie mrożonej mieszanki owoców
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotuj kruszonkę. Orzechy siekamy na grubą kaszę. Mieszamy dłońmi wszystkie składniki kruszonki, rozcierając masło na lepiące się okruchy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Owoce (nie rozmrażamy ich wcześniej) mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem, wsypujemy na dno. Na wierzchu równą warstwą rozsypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 40 minut, aż wierzch będzie rumiany, a owoce będą bulgotać.

Zdjęcie Da&Ga Naczynie do Zapiekania Juicy Mix 150ml Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005
Da&Ga Naczynie do Zapiekani... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Dania z potężną porcją witamin
Zaloguj się
  • Gość: Vasia

    0

    To jakaś paranoja...Te składniki to też "chemia",więc gdzier tu logika?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX