Ale pasztet!

Jeśli rozłożymy przygotowania świąteczne na raty, nie zmęczymy się gotowaniem tak bardzo. Pasztet można zrobić w dwóch etapach. Masę mięsną przygotowujemy wcześniej i zamrażamy. Tuż przed świętami rozmrażamy ją, dodajemy jajka i pieczemy
Pasztet z drobiu Pasztet z drobiu FOT. BBS

Pasztet z drobiu

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
150 g marchwi
100 g pietruszki
100 g suszonych grzybów
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
200 g pistacji
200 g cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml 36% śmietanki
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
15 ml koniaku


Wkładamy do rondla umyte mięso, obraną marchew i pietruszkę, namoczone parę godzin wcześniej grzyby, wlewamy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu - do prawie całkowitego wyparowania wody. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje obieramy. Cebule kroimy w plasterki, podsmażamy. Dodajemy wątróbki. Smażymy razem kilka minut. Ostudzone mięso obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę, sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlewamy koniak, mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C.

Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy Fot. Bogdan Biały

Pasztet z soczewicy

250 g zielonej soczewicy
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
1 jajko
2 łyżki oliwy
6 marchewek
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli


Soczewicę moczymy w wodzie przez godzinę. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy, aż się zeszklą. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, po szczypcie tymianku i kolendry. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę wody - ma zakryć warzywa. Solimy. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy na purée, dodajemy jajko, oliwę, marchewkę pokrojona na plasterki, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry, chilli. Mieszamy. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyściełanej natłuszczoną folią aluminiową, w temperaturze 160-180°C.

Pasztet mieszany z borowikami Pasztet mieszany z borowikami FOT. BBS

Pasztet mieszany z borowikami

po 300 g mięsa bez kości: karkówki wieprzowej, cielęciny, wołowiny (najlepiej pręgi) i królika
300 g wątróbki cielęcej lub wątróbek drobiowych
500 g surowego boczku
4?5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub maślaków
2 spore cebule
5?6 jaj
2 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Mięso myjemy, kroimy na nieduże kawałki. Boczek zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy, wrzucamy pokrojone mięso, obraną cebulę, opłukane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i grzyby będą miękkie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Wszystkie składniki osączamy, studzimy i 2-3 razy mielemy. Dodajemy jajka i majeranek, mieszamy, wyrabiamy, doprawiając masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przekładamy masę do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą podłużnych form dopieczenia, do 2/3 wysokości.

Więcej o:
Copyright © Agora SA