Lekkie menu na co dzień

Po wielkanocnej uczcie pora wrócić do codziennego menu. W tym tygodniu znajdziecie pomysły na dania pomagające odzyskać równowagę w diecie, która w czasie świąt została zapewne skutecznie zachwiana.
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem Fot. Bogdan Biały

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

po 3 czerwone i żółte papryki
1/4 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
3 łyżki kaparów
2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
sól gruboziarnista
grubo zmielony pieprz


Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki ? do żółtych papryk czerwone, do czerwonych ? żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy.
Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

Cielęcina z tymiankiem i oliwkami Cielęcina z tymiankiem i oliwkami Fot. Jarosław Madejski

Cielęcina z tymiankiem i oliwkami

4 łyżki oliwy
1,5 kg pokrojonej w 2-cm kostkę chudej cielęciny
sól i pieprz
3 cebule
50 ml białego wina
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
kilka gałązek tymianku
2 liście laurowe
300 g zielonych oliwek bez pestek


Na rozgrzanej oliwie rumienimy cielęcinę, solimy i pieprzymy, wyjmujemy z garnka i odkładamy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wino i pomidory, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wrzucamy cielęcinę, dodajemy tymianek i liście laurowe, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Doprawiamy do smaku, dodajemy oliwki i dusimy jeszcze 30 minut.
Podajemy gorące. Cielęcina będzie zdecydowanie lepsza, jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej i odgrzejemy przed podaniem.

Zupa serowa Zupa serowa Fot. Łukasz Zandecki

Zupa serowa

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
250 ml mleka
100 g startego ostrego żółtego sera (np. gruyere'a)
1 mały ząbek czosnku
natka pietruszki
grzanki do podania


W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, a gdy powstanie zasmażka, wlewamy bulion, mieszając. Kiedy zupa zgęstnieje, przyprawiamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy mleko, ser i roztarty czosnek, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi grzankami.

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym Fot. Bogdan Biały

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

2 piersi kurczaka
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy
1 awokado bez pestki
Sos musztardowy
odrobina cukru pudru
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki białego octu winnego
sól
świeżo mielony pieprz
100-150 g pomidorków koktajlowych


Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową.
Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie, i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z awokado pokrojonym w plasterki oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem.

Omlet z salsą pomidorową Omlet z salsą pomidorową Fot. Bogdan Biały

Omlet z salsą pomidorową

Salsa:
2 pokrojone w kostkę pomidory
1/2 posiekanej czerwonej cebuli
1 posiekana papryczka jalapeno
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz

Omlet:
4 jajka
1 łyżka masła
3 plastry bekonu
1 pokrojone w plasterki awokado
50-60 g startego żółtego sera


Robimy salsę, delikatnie mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy połowę masła, wlewamy połowę masy jajecznej i smażymy minutę. Na połowie omletu rozkładamy połowę bekonu, awokado i sera, smażymy jeszcze minutę. Omlet składamy na pół, odkładamy w ciepłe miejsce. Smażymy drugi omlet z pozostałych składników. Podajemy z salsą pomidorową.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.