Może śledzika?

To jedna z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych ryb - zawiera duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto ją jeść jak najczęściej, nie tylko przy okazji świąt. Wyśmienita na obiad, idealna na przystawkę.
Śledzie po sycylijsku Śledzie po sycylijsku Fot. Łukasz Kozyra

Śledzie po sycylijsku

1 kg świeżych śledzi
1/4 kg filetu z dorsza
oliwa do smażenia
1 średnia cebula
szczypta przyprawy korzennej
sól, pieprz
1/2 kg pomarańczy
1 jajko


Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi ? najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliwie cebulą. Dodajemy przyprawy, startą skórkę z jednej pomarańczy (umytej i sparzonej) i jajko, mieszamy. Farszem wypełniamy tuszki śledzi, które układamy na blaszce wyłożonej pokrojonymi w plastry pomarańczami. Pieczemy 20 minut w 160°C. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z sałatką z rukoli, kaparów, czerwonej cebuli i pomarańczy.

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie CERAMIKA TUŁOWICE Serwis obiadowy Nero 12 osób (41 el.) Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810
Altom Serwis Obiadowy YALTA... CERAMIKA TUŁOWICE Serwis ob... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Przekąska z ziemniaków i śledzi Przekąska z ziemniaków i śledzi Fot. Łukasz Zandecki

Przekąska z ziemniaków i śledzi

300 g młodych ziemniaków
450 g filetów z matiasa
2?3 cebule
por (tylko biała część)
ogórek małosolny
1/2 szklanki oleju
sok z 1 cytryny


Filety moczymy (najlepiej 2-3 godziny) i płuczemy. Osączamy, kroimy, dokładamy obraną, drobno posiekaną oraz przelaną wrzątkiem i osączoną cebulę oraz olej i sok z cytryny. Mieszamy i przekładamy do szerokiego słoja z zakrętką. Wstawiamy na dobę do lodówki.
Następnie myjemy ziemniaki, gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w grube plastry. Białą część pora i ogórek kroimy w plastry. Na każdym krążku ziemniaków kładziemy plasterek ogórka, kawałek śledzia osączonego z zalewy i plaster pora.
Spinamy stosiki wykałaczkami, układamy na półmisku. Podajemy na przekąskę.

Zdjęcie Duka Półmisek Biały 1210370 Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504 Zdjęcie Karolina Półmisek Hiruni 200006329
Duka Półmisek Biały 1210370 HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... Karolina Półmisek Hiruni 20...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie FOT. BBS

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie

400 g solonych filetów ze śledzia
150 ml soku z kiszonych ogórków
50 g masła
3 gruszki
50 g miodu lipowego


Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze.
Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.

Zdjęcie Dizeno Creative Obrus Hayka Zdjęcie DUKA Obrus 1213409 Zdjęcie Elvang Obrus Moon Stalowy
Dizeno Creative Obrus Hayka DUKA Obrus 1213409 Elvang Obrus Moon Stalowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Może śledzika?
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 3 razy 3

    Ten śledź to tak jest znany na Sycylii jak w Grecji ryba po grecku we Francjii fasolka po bretońsku czy w Ukrainie barszcz ukraiński

  • pawel.lewski

    Oceniono 2 razy 2

    "Śledź jest zdrowy..."
    Cóż to za odkrycie, pewnie że jest zdrowy, nigdy nie widziałem śledzia w kolejce do lekarza, widać naprawdę jest zdrowy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE