Co jeść, aby mieć więcej energii?

Aby po zimie odzyskać energię, musimy zabrać się za siebie ze zdwojoną siłą. Zacznijmy od diety: jedzmy więcej warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów i ryb. Dodadzą nam wigoru!
Świderki razowe z tuńczykiem Świderki razowe z tuńczykiem Fot. Marcin Urban

Świderki razowe z tuńczykiem

200 g makaronu świderki (najlepiej razowego)
kawałek (5 cm) białej części pora
po 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w zalewie i czarnych oliwek bez pestek
łyżka pestek dyni
łyżka pestek słonecznika
łyżka płatków migdałów
łyżka suszonych żurawin
tubka pasty z tuńczyka
sól
pieprz


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pora kroimy w cienkie półplasterki, smażymy na oliwie 5-10 minut. Pomidory odsączamy na sitku, kroimy w paseczki. Oliwki przekrawamy na połówki. Warzywa dodajemy do ugotowanego makaronu, mieszamy. Na patelni prażymy pestki i migdały, wsypujemy razem z żurawiną do makarony. Pastę z tuńczyka wyciskamy do miseczki, mieszamy z 2-3 łyżkami zalewy z pomidorów. Sosem polewamy potrawę.

Zdjęcie Hermann Garnek Miller do Makaronu 24cm Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero do Makaronu 5,0l 24cm Zdjęcie Silit Garnek Passion 324175311 24cm
Hermann Garnek Miller do Ma... Silit Garnek Vitaliano Nero... Silit Garnek Passion 324175...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Roladki z łososia z mieszanką kiełków Roladki z łososia z mieszanką kiełków Fot. Paulina Jakóbiec

Roladki z łososia z mieszanką kiełków

50 g twarogu
50 g sera roquefort
2 łyżki śmietany
3 plastry wędzonego łososia
40 g mieszanki kiełków
1/2 pęczka szczypiorku


Ucieramy twaróg z serem roquefort i śmietaną na jednolitą masę. Odkładamy 6 długich i grubych łodyżek szczypiorku, resztę siekamy i dodajemy do sera. Farszem smarujemy plastry łososia, posypujemy kiełkami, zwijamy w rulony i przekrawamy na pół. Każdą porcję obwiązujemy łodyżką szczypioru.

Rada: Kiełki to prawdziwa witaminowa bomba. Najlepiej jeść je na surowo, ale kiełki roślin strączkowych można również krótko podsmażyć.

Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo Zdjęcie Eva Solo Stojak na noże pochyły 515280 Zdjęcie Mr Gadżet Stojak na noże Serce
Stojak na Noże - Voodoo Eva Solo Stojak na noże poc... Mr Gadżet Stojak na noże Se...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka z kiełkami Sałatka z kiełkami Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami

1/2 średniej kapusty pekińskiej
1/2 małego selera
2 pory
80 g kiełków (najlepiej mieszanych)
garść orzechów włoskich
400 g sera mimolette lub cheddar

Sos:
8 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżeczki majonezu
2 płaskie łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy


Kapustę drobno szatkujemy. Selera obieramy i ścieramy na tarce. Białą część pora przekrawamy wzdłuż, płuczemy i drobno kroimy. Mieszamy w misce razem z kiełkami i orzechami. Podajemy na talerzu z kosteczkami sera. Obficie polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Klopsiki z orzechami Klopsiki z orzechami Fot. Łukasz Kozyra

Klopsiki z orzechami

500 g drobno zmielonej wołowiny
łyżka oleju
łyżeczka ziołowej przyprawy staropolskiej lub prowansalskiej
łyżka jasnego sosu sojowego
pieprz
sól

Sos:
2 małe cebule
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
cukier lub miód
pieprz
sól
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta melisy
kilka gałązek natki pietruszki


Mięso mieszamy z ziołami, olejem i sosem sojowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Moczymy dłonie i toczymy z masy nieduże kulki (mniej więcej o średnicy 2 cm). W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, szklimy posiekaną cebulę, przekładamy ją na talerzyk, odciskamy widelcem z tłuszczu, a do rondla wkładamy kulki i rumienimy je ze wszystkich stron. Wsypujemy orzechy i mieszając, chwilę razem smażymy.
Następnie wlewamy gorący bulion, mieszamy z koncentratem pomidorowym, wkładamy cebulę, przyprawiamy potrawę solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu, dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sokiem z cytryny, rozkruszoną miętą i melisą. Przed podaniem posypujemy natką.

Zdjęcie Lurch 10250 Zdjęcie Tefal NE205138 Zdjęcie WESTMARK e888261 rozmiar 8
Lurch 10250 Tefal NE205138 WESTMARK e888261 rozmiar 8
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kotleciki z tuńczykiem Kotleciki z tuńczykiem Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Kotleciki z tuńczykiem

250 g ugotowanych ziemniaków
400 g osączonego tuńczyka z puszki
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 żółtko
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju


Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z tuńczykiem, czosnkiem i natką. Dodajemy przyprawy i żółtko. Wyrabiamy masę, formujemy kotleciki i obtaczamy w mące. Dobrze je przed smażeniem schłodzić w lodówce. Kotleciki smażymy na patelni grillowej 5-10 minut.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba Bez Pokrywki 24cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Fissler Patelnia Patelnia d... Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA