Obiad na niedzielę

W tygodniu jemy zazwyczaj skromne obiady. Rzadko mamy czas na zupę, nie mówiąc już o przekąsce. W weekend mamy szansę nadrobić kulinarne zaległości. Możemy przygotować więcej dań i delektować się ich smakiem.
Dorsz zapiekany Dorsz zapiekany FOT. BBS

Dorsz zapiekany

500 g filetów z dorsza
4 cebule
2 ząbki czosnku
8 pomidorów
kilkanaście czarnych oliwek
2 cytryny
puszka ciecierzycy
4 liście laurowe
3/4 szklanki oliwy
sól
pieprz


Filety myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Na 2 łyżkach oliwy szklimy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodajemy oliwki, obrany, pokrojony w plasterki czosnek, obrane, pokrojone na ćwiartki pomidory i obraną, pokrojoną w plasterki cytrynę. W formie do zapiekania układamy kawałki ryby, posypujemy odsączoną ciecierzycą, dodajemy sos z patelni oraz liście laurowe. Polewamy resztą oliwy, zapiekamy 40-50 minut w temperaturze 180°C.

Rada: Pierwsze pół godziny zapiekajmy potrawę pod folią ? wówczas ani ryba, ani dodatki nie wyschną.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905 Zdjęcie THK Porcelanowe naczynie do zapiekania biała (4522)
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec... THK Porcelanowe naczynie do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zielona zupa z groszku i pesto Zielona zupa z groszku i pesto Fot. Bogdan Biały

Zielona zupa z groszku i pesto

3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
3 szklanki mrożonego groszku
2 dymki pokrojone na kawałki
sól
pieprz
1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
1/4 szklanki pesto (najlepiej domowego)


Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem.

Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender Severin SM 3798 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender Adler AD 4610 Blender Severin SM 3798 Blender TEFAL HB 850
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Mus z brokuła i cebuli Mus z brokuła i cebuli Fot. Krzysztof Duklas / AG

Mus z brokuła i cebuli

1 brokuł (średniej wielkości)
1 cebula
120 g śmietanki 36%
3 jajka
sól, pieprz


W osolonej wodzie gotujemy obraną ze skórki nogę brokuła i cząstki cebuli. Gdy noga jest miękka, dorzucamy brokułowe różyczki. Po 2 minutach odcedzamy, odkładamy 6 różyczek, a resztę miksujemy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do foremek i do każdej wkładamy po jednej różyczce brokuła. Pieczemy 20 min w temp. 180°C w kąpieli wodnej.

Kąpiel wodna, inaczej zwana bain marie, polega na pieczeniu potrawy w formie wstawionej do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą. Dzięki temu potrawa nie wysycha ani nie przypala się w czasie pieczenia.

Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Koziol, Miseczka oliwka Zdjęcie MISECZKA La Rochere - Satori MAŁA
Koziol Miseczka Aroma Koziol, Miseczka oliwka MISECZKA La Rochere - Sator...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Surówka 3 kolory Surówka 3 kolory FOT. BBS

Surówka 3 kolory

1 seler
4 marchewki
1 jabłko odmiany szara reneta
sok z 1/2 cytryny
pęczek pietruszki
szczypta soli
2-4 łyżki oliwy


Selera, marchew i jabłko obieramy, ścieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli. Kroimy drobno umytą i osuszoną natkę pietruszki. Posypujemy surówkę, polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116
Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ... MELCHERS Komplet noży w dre...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą Fot. Jarosław Madejski

Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą

1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 średnie marchewki
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki czerwonej soczewicy
po 1/2 łyżeczki cynamonu i tymianku
szczypta mielonych goździków
300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 duże jajko
bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania)
sól, pieprz
olej do smażenia


Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygną, dodajemy je do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy.

Zdjęcie Ambition Patelnia Eco Cook 34027 25cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Ambition Patelnia Eco Cook ... Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Szarlotka fitness Szarlotka fitness FOT. BBS

Szarlotka fitness

2 i 1/2 szklanki mąki razowej
250 g masła
jajko
1 kg jabłek
2 banany
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
łyżka oleju
szklanka płatków owsianych


Z mąki, masła i jajka szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki. Owoce obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z rodzynkami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i wykładamy nim natłuszczoną blachę. Owoce układamy na cieście, posypujemy je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Zdjęcie Bosch MUM58020 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie OPTIMUM RK-0888
Bosch MUM58020 Clatronic KM 3632 OPTIMUM RK-0888
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Dorsz ma białe delikatne mięso. Piszę o tym, bo dobierając wino do ryby, trzeba właśnie na to zwracać uwagę. Im ryba bardziej mięsista, tym wino powinno być pełniejsze. Im bardziej oleista, tym wino powinno mieć wyższą kwasowość i ciężar. Jak ocenić wagę wina? Najlepiej posłużyć się przykładem wody i śmietany. Gdy wypijemy szklankę wody, nie czujemy sytości, z chęcią wypijemy kolejną. Natomiast po wypiciu szklanki śmietany o dużej zawartości tłuszczu będziemy mieć uczucie pełności w żołądku.
Do proponowanej potrawy z dorsza dobre będzie białe wino z francuskiej Alzacji, ze szczepów germańskich: riesling, gewürztraminer, pinot blanc, sylvaner czy pinot gris. Szczególnie polecałbym pinot gris, które ma odpowiedni ciężar i kwasowość, przyjemny charakter z delikatną dozą mineralności (smak, zapach przypominający wygrzewane na słońcu kamienie). Równie interesujące połączenie da nam białe wino na bazie szczepu alvarinho, z północy Portugalii. W kraju, gdzie dorsz jest rybą narodową, podaje się go zawsze w towarzystwie lokalnego białego wina.

Kacper Woźniak
- sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie  zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Eva Trio Kieliszek do czerwonych win burgundzkich Zdjęcie VOYAGER Akcesoria do wina V5496 Zdjęcie Zestaw do wina - gotowy prezent
Eva Trio Kieliszek do czerw... VOYAGER Akcesoria do wina V... Zestaw do wina - gotowy pre...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE