Palce Lizać > Palce Lizać

Dania, które podkręcą metabolizm

Tomek Woźniak, archiwum
14.03.2014 12:33
A A A Drukuj

Fot. Marcin Klaban

4 ziemniaki
2 duże garście młodych liści szpinaku
1 stek z łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżki kremowego twarożku
1 pęczek koperku

Sos winegret:
sok z 1 cytryny
6 łyżek oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka wody
sól
pieprz


Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Szpinak płuczemy i osuszamy na ściereczce lub w wirówce do sałaty. Stek z łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na oleju na patelni teflonowej po 3 minuty z każdej strony. Łosoś powinien być chrupiący i złocisty. Ugotowane ziemniaki kroimy w ósemki.
Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu. Na dwóch talerzach rozkładamy szpinak oraz cząstki ziemniaków i polewamy sosem. Na tym układamy po połówce steku z łososia. Ozdabiamy łyżką twarożku i posypujemy posiekanym koperkiem.

Zobacz także
Komentarze (28)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX