Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Dania, które podkręcą metabolizm

Wytrawna owsianka
100 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
1/2 łyżeczki soli
pieprz
oliwa
200 g wędzonego na zimno łososia
2 łyżki pestek dyni
ew. czarne oliwki
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy plasterki łososia, posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub ewentualnie pokrojonymi czarnymi oliwkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Garnek Fissler | Garnek Silit szeroki | Garnek Silit wysoki |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Ryż z tuńczykiem i jajkiem
125 g ryżu długoziarnistego
2 łyżki oliwy
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)
1 jajko
garść pomidorków cherry
sól
pieprz
Gotujemy ryż na sypko. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kukurydzę z tuńczykiem.
Dodajemy ryż, wbijamy jajko, cały czas mieszając, aby dobrze się połączyło z pozostałymi składnikami. Kiedy jajko się zetnie, wrzucamy pokrojone pomidorki, smażymy przez minutę, doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
BANQUET Garnek | Garnek ciśnieniowy Kolimax | Tescoma MAGNUM |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Chrupiący łosoś ze szpinakiem
4 ziemniaki
2 duże garście młodych liści szpinaku
1 stek z łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżki kremowego twarożku
1 pęczek koperku
Sos winegret:
sok z 1 cytryny
6 łyżek oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka wody
sól
pieprz
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Szpinak płuczemy i osuszamy na ściereczce lub w wirówce do sałaty. Stek z łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na oleju na patelni teflonowej po 3 minuty z każdej strony. Łosoś powinien być chrupiący i złocisty. Ugotowane ziemniaki kroimy w ósemki.
Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu. Na dwóch talerzach rozkładamy szpinak oraz cząstki ziemniaków i polewamy sosem. Na tym układamy po połówce steku z łososia. Ozdabiamy łyżką twarożku i posypujemy posiekanym koperkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnia Fissler Arcana | Le Creuset Patelnia grill | Le Creuset Patelnia grilowa |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Oliwki z migdałami
200 g blanszowanych migdałów
2 łyżki oliwy
sól
300 g zielonych oliwek
1 mały pęczek oregano
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i prażymy je przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekanym oregano.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Selara Patelnia | Patelnia Skeppshult | TEFAL Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Krem z soczewicy
łyżka masła
1 cebula
1 litr bulionu
250 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
sól
pieprz
cytryna
Rozpuszczamy masło w garnku. Siekamy cebulę, smażymy ją na maśle kilka minut. Powoli wlewamy zimny bulion. Dodajemy soczewicę i drobno pokrojoną marchewkę.
Solimy, dodajemy szczyptę pieprzu. Gotujemy 40 minut od zagotowania. Zupę przecieramy przez gęste sitko lub miksujemy. Podajemy z plastrem cytryny.
Soczewica to bogate źródło białka i rozpuszczalnego błonnika. Te składniki stabilizują poziom cukru we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia apetytu i szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender SENCOR SHB | Blender Bosch MSM 64010 | Blender Bugatti Eva EVACR |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
korashaz
Oceniono 76 razy 30
szkoda tylko, że tego się nie da jeść