Obiad dla całej rodziny

To nie lada wyzwanie. Wszak dobrze byłoby zaspokoić apetyt każdego domownika. Zatem gdy przy jednym stole siadają mięsożercy i wegetarianie, miłośnicy kaszy i wielbiciele ryżu, warto stanąć na wysokości zadania i dla każdego przygotować coś dobrego. Przynajmniej raz na jakiś czas...
Stek w sosie pomarańczowym Stek w sosie pomarańczowym Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Stek w sosie pomarańczowym

2 duże pomarańcze
25 g masła
4 steki (po 175 g) z polędwicy wołowej
pieprz
6 łyżek bulionu wołowego
1 łyżka octu balsamicznego
liście szałwii do przybrania
sól


Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy na nim steki na średnim ogniu przez około 1 min z każdej strony, aż się zrumienią i zetną. Zdejmujemy steki z patelni, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, bulion i ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do niego steki i ostrożnie podgrzewamy przez 2 minuty.
Przekładamy na ciepłe talerze i podajemy przybrane plasterkami pomarańczy, skórką pomarańczową i liśćmi szałwii.

Rada: Grubsze steki po obsmażeniu można zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10 minut.

Zdjęcie Chasseur Grill do steków Classic 37x22 cm, czarny Zdjęcie Patelnia do steków, żeliwna, śr, 28 cm. Zdjęcie Tescoma Premium 26 x 26 cm Steak Frying Pan 601246
Chasseur Grill do steków Cl... Patelnia do steków, żeliwna... Tescoma Premium 26 x 26 cm ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa chrzanowa Zupa chrzanowa Fot. Agata jakubowska / Agencja Gazeta

Zupa chrzanowa

łyżka masła
700 g ziemniaków
1,5 l wywaru warzywnego
czubata łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
cebula
czubata łyżka startego chrzanu
2 łyżki śmietany
sól
pieprz


W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy przez 15 minut. Dodajemy wywar, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksowaną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli. Gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku.

Zdjęcie Blender BOSCH MSM67140 Zdjęcie Blender BOTTI BW-6335 Zdjęcie Blender TEFAL HB866
Blender BOSCH MSM67140 Blender BOTTI BW-6335 Blender TEFAL HB866
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem FOT. BBS

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

duża główka kapusty białej lub włoskiej
200 g kaszy gryczanej
2 łyżki masła
250 g białego zmielonego sera
jajko
2 szklanki bulionu grzybowego
łyżeczka mąki
majeranek
pieprz
sól


Z głowy kapusty wykrawamy głąb. Kapustę wkładamy do osolonego wrzątku. Stopniowo zdejmujemy mięknące liście i ścinamy z nich grube nerwy. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżki masła. Studzimy. Dodajemy ser, jajko, mieszamy i doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą. Na duże liście kładziemy porcje nadzienia, zwijamy gołąbki.
Dno rondla wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie układamy na nich gołąbki. Przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Zalewamy wrzącym bulionem grzybowym i dusimy 25 minut (od zagotowania) na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia z mąki i masła robimy białą zasmażkę i zagęszczamy nią sos. Podajemy gorące.

Zdjęcie KORKMAZ Garnek duży Astra Mega 45L A1950 Zdjęcie SKK - Titanium 2000 plus - garnek duży 7 L 259 Zdjęcie SKK - Titanium Induction - garnek duży 7 L
KORKMAZ Garnek duży Astra M... SKK - Titanium 2000 plus - ... SKK - Titanium Induction - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Surówka z pora i jabłka Surówka z pora i jabłka fot. BBS

Surówka z pora i jabłka

2 pory (białe części)
2 jabłka odmiany szara reneta
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek oliwy
sól
pieprz


Pory przecinamy wzdłuż, myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie półplasterki, osączamy na sitku. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Rozdzielamy plasterki pora na pojedyncze piórka, mieszamy je z utartym jabłkiem. Polewamy oliwą, solimy, oprószamy pieprzem.

Zdjęcie KAPP Tarka 44013300 Zdjęcie Leifheit 23206 Tarka Signature Zdjęcie Lurch VARIO tarka 00010012
KAPP Tarka 44013300 Leifheit 23206 Tarka Signature Lurch VARIO tarka 00010012
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryż z soczewicą
Ryż z soczewicą Fot. Łukasz Kozyra

Ryż z soczewicą

2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła
szczypta kminu rzymskiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka ryżu brązowego
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wrzątku
1 czerwona cebula
sól i pieprz


Czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy kmin, koncentrat pomidorowy i łyżkę wody. Mieszamy. Dodajemy ryż, mieszamy, dodajemy soczewicę, mieszamy, solimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu 25 minut, sprawdzając, czy ryż nie przywiera do patelni. W razie potrzeby dodajemy trochę wrzątku. Na talerzach przybieramy cieniutkimi krążkami cebuli i posypujemy pieprzem.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy KUBIKO 62369 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915 Zdjęcie RENBERG Serwis obiadowy RB-80130
Ambition Serwis obiadowy KU... Duo Serwis obiadowy PORTO 5... RENBERG Serwis obiadowy RB-...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Mus waniliowy z plastrami pomarańczy Mus waniliowy z plastrami pomarańczy Fot. Lukasz Zandecki / AG

Mus waniliowy z plastrami pomarańczy

2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
70 g cukru pudru
2 białka
200 g śmietany kremówki (30-%)
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki likieru pomarańczowego
300 g gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej

Sos:

4 pomarańcze
1 łyżka cukru
cynamon
odrobina wódki


Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy ziarenka i ucieramy z gęstą śmietaną oraz cukrem pudrem. Ubijamy (oddzielnie) białka i kremówkę. Podgrzewamy sok cytrynowy z likierem, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Nie gotujemy! Jogurt łączymy ze śmietaną waniliową, a gdy masa będzie gładka, mieszamy trzepaczką, cienkim strumyczkiem wlewając rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła. Musem napełniamy pucharki, wstawiamy na 5 godzin do lodówki. W tym czasie robimy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, zagotowujemy z cukrem i szczyptą cynamonu, gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje. Przyprawiamy wódką. Polewamy sosem porcje musu i podajemy.

Zdjęcie Black Red White Pucharek do deserów THK-048339 Zdjęcie Bormioli Rocco Ypsilon Pucharki 2 Szt 04739 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721860
Black Red White Pucharek do... Bormioli Rocco Ypsilon Puch... Vialli Design Livio 5901638...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Do głównego dania proponowanego menu, steku w sosie pomarańczowym, tradycyjnie zaproponowałbym czerwone wino. Dobrym wyborem będzie argentyńskie ze szczepu malbec. Charakteryzuje się owocowym aromatem i umiarkowaną zawartością taniny, która odpowiada za cierpki smak.
Równie dobrą propozycją będzie cabernet sauvignon z Nowego Świata lub z Bordeaux. Gdybyśmy jednak mieli do czynienia z cieniutkim stekiem, w Anglii określanym jako "one minutesteak", grillowanym bez dodatku żadnego sosu, zaryzykowałbym z białym winem o wysokiej kwasowości (riesling, sauvignon blanc, chenin blanc) albo dobrze zbudowanym z mocną domieszką dębiny (australijskie chardonnay, dobry biały burgund typu Meursault bądź Puligny Montrachet).

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie  zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Berghoff Orion korkociąg 1105000 Zdjęcie Bezwstydny korkociąg 8953 Zdjęcie POLIFLAME Korkociąg
Berghoff Orion korkociąg 11... Bezwstydny korkociąg 8953 POLIFLAME Korkociąg
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Obiad dla całej rodziny
Zaloguj się
  • pysznezdrowiepl

    Oceniono 11 razy -1

    Nie można mieszać owoców z mięsem (białka). Owoce przed posiłkiem co najmniej 30 minut, lub 2 godziny po nim. Pyszne ale niezdrowe!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE