1 ogórek
1/2 strąka zielonej papryki
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka wody mineralnej lub jogurtu
sól
pieprz
Ogórek obieramy, kroimy na kawałki. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne, dzielimy na mniejsze części.
Łodygi selera myjemy, osuszamy i usuwamy łykowate żyłki, kroimy na kawałki. Warzywa wrzucamy do miksera, dodajemy natkę, sol i pieprz i miksujemy na jednolitą masę z wodą mineralną lub jogurtem.
Rada: Koktajle najlepiej wypić bezpośrednio po przygotowaniu. Podane w wysokich szklankach, z kostkami lodu, mogą być atrakcją kolacji dla znajomych.
6 pomidorów
sól
pieprz
1 łyżka oregano
100 ml oliwy
300 ml śmietanki 36%
200 g świeżo startego parmezanu
50 g rukoli
2 łyżki orzeszków piniowych
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, posypujemy solą, pieprzem, oregano, polewamy połową oliwy. Pieczemy w 90°C przez 2-3 godziny. Studzimy. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy parmezan, mieszamy, aż się stopi. Kiedy masa będzie gładka, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do naczynek i wstawiamy do lodówki. Umytą rukolę miksujemy z orzeszkami, solą i pieprzem oraz resztą oliwy. Pomidory miksujemy i wykładamy na warstwę kremu serowego, na wierzchu układamy pesto.
200 g dowolnych kiełków
100 g koziego sera (twarogowego)
Sos malinowy:
200 g świeżych lub mrożonych malin
sok z 1 cytryny
Przygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu odparował.
Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i osuszamy. Układamy w szklance porcję sosu malinowego, a następnie porcję kiełków. Posypujemy kawałkami pokruszonego koziego sera i ewentualnie polewamy pozostałym sosem.
2 marchewki
1 mały burak
1/2 strąka czerwonej papryki
1 duży dojrzały pomidor
szczypta mielonej czerwonej papryki
1 szklanka wody mineralnej lub jogurtu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Obieramy marchewki i buraka. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne. Warzywa myjemy, osuszmy, kroimy na kawałki. Miksujemy razem z wodą lub jogurtem. Doprawiamy do smaku papryką i sokiem z cytryny.