Co na ruszt?

Nie obawiajmy się eksperymentów przy ruszcie. Grillować można z powodzeniem warzywa, a nawet owoce, które mogą być zdrową alternatywą dla karkówki i żeberek.

Kolorowe szaszłyki Kolorowe szaszłyki FOT. BBS

Kolorowe szaszłyki

500 g chudej młodej wołowiny
słoiczek marynowanych patisonów
12 pomidorów koktajlowych
10 świeżych małych pieczarek
sok z połowy cytryny
słoik miniaturowych kolb kukurydzy
puszka ananasów
nieduża cukinia
3 połówki brzoskwiń z puszki

Marynata:
pół szklanki jasnego sosu sojowego
po ćwierć szklanki oliwy i keczupu
łyżka octu balsamicznego lub winnego
3-4 ząbki czosnku
po łyżeczce soli i pieprzu


Przygotowujemy marynatę. Sos sojowy miksujemy z keczupem, oliwą, octem i posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte, osuszone i pokrojone na kawałki mięso nadziewamy na szpadki do szaszłyków na przemian z patisonami, pomidorkami, oczyszczonymi i skropionymi sokiem z cytryny pieczarkami, kolbkami kukurydzy, kawałkami ananasa, plastrami cukinii i kawałkami brzoskwiń. Obtaczamy szaszłyki w marynacie, układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą marynatą, przykrywamy i trzymamy w chłodzie ok. 90 minut. Grillujemy je ze wszystkich stron, często smarując marynatą.

Zdjęcie Happycall Patelnia grillowa Diamond Zdjęcie Kela Patelnia Grillowa Kerros 15156 28cm Zdjęcie Skeepshult Patelnia Grillowa Walnut 0028v 28cm
Happycall Patelnia grillowa... Kela Patelnia Grillowa Kerr... Skeepshult Patelnia Grillow...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Warzywa w tortillas Warzywa w tortillas FOT. BBS

Warzywa w tortillas

po dużym strąku czerwonej i żółtej papryki
2 bakłażany
3 młode małe cukinie
10 pomidorków koktajlowych
1-2 opakowania meksykańskich placków tortillas
3 łyżki oliwy

Marynata:
ząbek czosnku
ćwierć szklanki oliwy z oliwek
4-5 łyżeczek octu balsamicznego
łyżeczka suszonego oregano
szczypta świeżo zmielonego pieprzu


Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, po czym mieszamy. Warzywa myjemy, osuszamy. Z papryki usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Następnie kroimy strąki na niezbyt duże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinię na 2-3 kawałki, a pomidory na ćwiartki.
Oczyszczone z pestek pomidory i pozostałe warzywa wkładamy do salaterki, zalewamy przygotowaną marynatą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 25 minut. Następnie na przemian nabijamy kawałki warzyw na metalowe albo drewniane szpadki do szaszłyków (drewniane wcześniej trzeba dość długo moczyć w wodzie!).
Tymczasem smarujemy placki z obu stron oliwą, krótko opiekamy, po czym zwijamy w rożki. Napełniamy rożki tortillas opieczonymi i zdjętymi ze szpadek warzywami.

Zdjęcie AMBITION KOMPLET NOŻY PURE LINE Z OSTRZAŁKĄ 20358 Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250 Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... Tadar Tokio Modern Komplet ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kozi ser w papilotach z pomarańczą i rozmarynem Kozi ser w papilotach z pomarańczą i rozmarynem FOT. BBS

Kozi ser w papilotach z pomarańczą i rozmarynem

świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
łyżeczka płynnego miodu
2 łyżeczki oliwy
5 gałązek rozmarynu
4 dość grube okrągłe plastry koziego sera lub oscypka


Sok pomarańczowy mieszamy z miodem, oliwą i drobno posiekanymi igiełkami z jednej gałązki rozmarynu. Z folii aluminiowej wycinamy 4 spore kwadraty. Na każdym kawałku układamy porcję sera, a na niej ? gałązkę rozmarynu.
Skrapiamy ser i rozmaryn pomarańczowo-rozmarynową zalewą, po czym zawijamy folię, tworząc szczelną paczuszkę. Układamy pakieciki na rozgrzanym grillu i pieczemy 8-10 minut. Wyśmienicie smakuje z dipem żurawinowym na bazie jogurtu.

Zdjęcie DANCOOK Grill ogrodowy 5600 Zdjęcie HECHT GRILL KING MERIDA Zdjęcie LotusGrill G-GR-34, Zielony - Grill węglowy bezdymny
DANCOOK Grill ogrodowy 5600 HECHT GRILL KING MERIDA LotusGrill G-GR-34, Zielony...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Pstrąg cytrynowy z ziołami Pstrąg cytrynowy z ziołami FOT. BBS

Pstrąg cytrynowy z ziołami

4 sprawione pstrągi
2 cytryny
po 4 gałązki estragonu i natki pietruszki
6 liści laurowych
2 główki czosnku
łyżka ziół prowansalskich lub świeżo posiekanych listków tymianku i oregano
5-6 łyżeczek oliwy
świeżo zmielony pieprz
sól


Pstrągi posypujemy solą i pieprzem. Cytryny myjemy, sparzamy (z jednej odkrawamy 4 plasterki). Estragon i natkę myjemy i osuszamy. W miseczce kruszymy 2 listki laurowe, dodajemy obrany i zmiażdżony z solą czosnek, zioła prowansalskie, sok wyciśnięty z cytryn i oliwę, mieszamy. Smarujemy sosem ryby, także od zewnątrz. Do wnętrza każdej wsuwamy gałązkę estragonu, pietruszki, listek laurowy i plasterek cytryny. Wkładamy rybki do koszyczków i pieczemy po 10-15 minut z obu stron.

Zdjęcie Campingaz Ruszt do grillowania ryb 3-Fish Grid Zdjęcie Landmann Opiekacz do ryb Exclusive 13430 Zdjęcie Nadstawka do grilla Weber Kosz do grillowania ryb i warzyw duży
Campingaz Ruszt do grillowa... Landmann Opiekacz do ryb Ex... Nadstawka do grilla Weber K...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Minipizze barbecue Minipizze barbecue FOT. BBS

Minipizze barbecue

Ciasto:
500 g mąki
łyżka soli
pół łyżki cukru
łyżeczka suszonych drożdży
4 łyżeczki oliwy

Sos czosnkowy:
główka czosnku
2-3 łyżeczki oliwy
kilka listków bazylii
sól
pieprz

Nadzienie:
100 g wydrążonych czarnych oliwek
8 serc karczochów (ze słoika)
150 g małych kuleczek mozzarelli
ew. łyżeczka octu balsamicznego


Przesianą na stolnicę mąkę mieszamy z solą, cukrem i drożdżami. Wlewamy oliwę i taką ilość ciepłej wody, by po wyrobieniu powstało plastyczne ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i bazylią. Oliwki przekrawamy na połówki, a karczochy na ćwiartki, po czym mieszamy z pokrojonymi na pół kulkami mozzarelli. Z wyrośniętego ciasta formujemy 4 nieduże placki. Jedną stronę smarujemy sosem czosnkowym i tą stroną kładziemy placek na ruszcie. Grillujemy 5 minut. W tym czasie wierzchy placków smarujemy sosem czosnkowym, a potem przewracamy na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozkładamy przygotowane nadzienie z karczochów, oliwek i mozzarelli. Pieczemy kolejne 5 minut. Przed podaniem można skropić każdą pizzę octem balsamicznym.

Zdjęcie Munchkin Talerzyki 5szt 11390 Zdjęcie Bagstar Talerzyki białe 17cm 100szt Zdjęcie Dekoria Zestaw do pizzy S&P Pisa 7 części komplet
Munchkin Talerzyki 5szt 11390 Bagstar Talerzyki białe 17c... Dekoria Zestaw do pizzy S&P...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Podchmielone banany Podchmielone banany FOT. BBS

Podchmielone banany

2 banany (dokładnie umyte)
sok z połowy cytryny
po łyżeczce masła i miodu
łyżka żubrówki
szczypta cynamonu

Do podania:
lody lub bita śmietana


Banany przekrawamy wzdłuż (ze skórką!). Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy banany (skórką do dołu) na ruszcie i opiekamy 3-4 minuty. Smarujemy wierzch bananów stopionym masłem. Następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze 4-5 minut. Pozostałe roztopione masło mieszamy z resztą soku z cytryny, miodem, alkoholem i cynamonem (w wersji dla dzieci alkohol zastępujemy odrobiną przegotowanej wody). Zgrillowane banany przekładamy na talerzyki, polewamy przygotowanym
sosem i podajemy z 1-2 kulkami lodów lub z bitą śmietaną.

Zdjęcie CAMPINGAZ Grill gazowy PARTY GRILL 200 S 45366461 Zdjęcie Grill ogrodowy mini bbq różowy 50903 Zdjęcie Weber Grill elektryczny Q 1400 Stand ciemnoszary
CAMPINGAZ Grill gazowy PART... Grill ogrodowy mini bbq róż... Weber Grill elektryczny Q 1...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA