Sosy - do wyboru, do koloru

Sos może uatrakcyjnić niejedno danie. Odpowiednio dobrany podkreśla smak potrawy, łagodzi lub dodaje mocy. Oto propozycje podstawowych sosów, które sprawdzą się jako dodatek do wielu dań.
Sos miętowy Sos miętowy Fot. Bogdan Biały

Sos miętowy

3 łyżki porwanych listków mięty
250 ml śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz


Miętę płuczemy, osuszamy, następnie sparzamy. Wrzucamy cały pęczek do blendera wraz z resztą składników sosu. Miksujemy. Sos doskonale komponuje się z mieszanką różnych zielonych sałat.

Sos musztardowy Sos musztardowy Fot. Bogdan Biały

Sos musztardowy

2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju z orzechów
łyżka soku cytrynowego
sól i pieprz


Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy sos co najmniej na 30 minut, by się przegryzł. Świetnie pasuje do różnych sałatek ze smażonych warzyw z dodatkiem mięs.

Sos pomidorowy Sos pomidorowy Fot. Bogdan Biały

Sos pomidorowy

1 łyżka oleju
3 posiekane ząbki czosnku
3 średnie pomidory
1 szklanka bulionu drobiowego
szczypta soli
1 łyżeczka cukru


Rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy nasionka, cząstki pomidorów kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonego czosnku, dusimy 5 minut, powoli dolewając bulion. Zagotowujemy, mieszając, ewentualnie dodajemy nieco wody. Ponownie mieszamy, zmniejszamy ogień, przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.

Sos śmietanowy

niepełna szklanka kremówki
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Ubijamy kremówkę, łączymy ją z kwaśną śmietaną, musztardą i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, znów mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 30 minut, by składniki się przegryzły.

Więcej o:
Copyright © Agora SA