Zdrowe i szybkie dania dla dzieci

Dziecko to wymagający smakosz. Ma swoje ulubione smaki, zapachy, a nawet konsystencję potrawy. Często musimy się mocno nagłowić, jak je przekonać, a raczej zachęcić, do zjedzenia czegoś nowego. Warto próbować, bo zarówno malec, jak i junior czy nastolatek, potrzebują urozmaiconej diety.
Kulki warzywne Kulki warzywne Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kulki warzywne

5 ziemniaków
1/2 kalafiora
100 g mąki z ciecierzycy lub pszennej
3 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz
garam masala
olej do smażenia


Ziemniaki i kalafiora gotujemy na półtwardo (w osobnych garnkach). Ścieramy warzywa na tarce z dużymi oczkami, mieszamy z resztą składników, wyrabiamy dwie minuty. Z masy formujemy kulki, smażymy je w głębokim oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem pomidorowym.

Ta potrawa wywodzi się z tradycyjnej kuchni indyjskiej. Kulki warzywne to w oryginale alu kofty.

Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516 Zdjęcie EASY LIFE Mediterraneo 4 PŁASKIE TALERZE - Insalata e pomodoro
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... Duo Talerze PORTO 50516 EASY LIFE Mediterraneo 4 PŁ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Łódeczki z cukinii Łódeczki z cukinii FOT. BBS

Łódeczki z cukinii

4 cukinie
2 mięsiste pomidory
150 g pieczarek
cytryna
szklanka ryżu ugotowanego na sypko
łyżka masła
łyżeczka świeżego lub ćwierć łyżeczki suszonego tymianku

Sos:
łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cukier
pieprz
sól


Cukinie myjemy i na kilka minut wkładamy do gotującej się posolonej wody. Przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy miąższ z nasionami. Sparzone pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy ryż z łyżką stopionego masła, skórką otartą z cytryny, pieczarkami, pomidorami i tymiankiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki cukinii. Robimy sos, mieszając wszystkie składniki, i polewamy nim cukinie.

Zdjęcie Done By Deer Sztućce Dziecięce Dots 10558 Zdjęcie Label Tour Dziecięce sztućce Pirat ISACOU15 Zdjęcie Tescoma Sztućce dziecięce rusałka KOMPLET 4EL 668090
Done By Deer Sztućce Dzieci... Label Tour Dziecięce sztućc... Tescoma Sztućce dziecięce r...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Makaron orkiszowy z warzywami Makaron orkiszowy z warzywami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Makaron orkiszowy z warzywami

miseczka ugotowanego makaronu orkiszowego (wstążki lub świderki)
marchewka
pół małej cukinii
łyżeczka oliwy z oliwek


Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy. Obieraczką do warzyw tniemy marchewkę i cukinię w paski. Gotujemy je na parze, aż zmiękną. Mieszamy z ciepłym makaronem i oliwą. Podajemy z paskami mięsa usmażonymi lub ugotowanymi na parze.

Zdjęcie WMF Mały Książę 12/9405/9964 Zdjęcie WMF Świat Zwierząt 12/8962/9964 Zdjęcie Wmf Sztućce i Naczynia Dziecięce Księga Dżungli 1283309974100
WMF Mały Książę 12/9405/996... WMF Świat Zwierząt 12/8962/... Wmf Sztućce i Naczynia Dzie...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pita z warzywami i mozzarellą Pita z warzywami i mozzarellą FOT. BBS

Pita z warzywami i mozzarellą

4 małe chlebki pita
żółta i czerwona papryka
mała cukinia
3 czerwone cebule
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
sól
pieprz
250 g mozzarelli
łyżka kaparów
łyżka soku z cytryny
szczypta skórki otartej z cytryny
sałata rzymska


Cukinię oraz oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paseczki. Dodajemy obrane i pokrojone cebule, 2 łyżki oliwy, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni. Mozzarellę drobno kroimy, mieszamy z kaparami, resztą oliwy, sokiem i skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Chlebki pita na krótko wkładamy do piekarnika, wyjmujemy, napełniamy sałatą, warzywami i marynowaną mozzarellą.

Atrakcyjnie podane danie potrafi zdziałać cuda, np. zachęcić warzywoodporne dzieci do zjedzenia listka sałaty.

Zdjęcie KEM Podkładka na stół automaniaka Zdjęcie Podkładka na stół Disney Frozen 3D. Zdjęcie Tum Tum Duża Podkładka na Stół Kotek Tt2010
KEM Podkładka na stół autom... Podkładka na stół Disney Fr... Tum Tum Duża Podkładka na S...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Łosoś w panierce z orzechów Łosoś w panierce z orzechów Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta

Łosoś w panierce z orzechów

2 filety z łososia
sól
biały pieprz
2 jajka
2 łyżki mleka
mąka do panierowania
150 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju
2 łyżki masła


Filety z łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i białym pieprzem. Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w masie jajecznej i panierujemy w drobno posiekanych orzechach włoskich. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło i smażymy filety na złocisty kolor z obydwu stron.

Zdjęcie BEAR PORCELAIN talerzyk dla dzieci Zdjęcie DISNEY Naczynia dla dzieci Cars / Auta - 3el Zdjęcie HABA Naczynia nakładanka Farma 302062
BEAR PORCELAIN talerzyk dla... DISNEY Naczynia dla dzieci ... HABA Naczynia nakładanka Fa...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Zdrowe i szybkie dania dla dzieci
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 78 razy -46

    Gratulacje za dużo dań warzywnych - dzieckiem nie jestem, ale sama sobie chętnie przyrządzę - za to po co "paski mięsa" i po co łosoś? Nie, dzieci nie muszą jeść mięsa i warto, by nie były wychowywane w przekonaniu, że zabijanie zwierząt to coś normalnego.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX