Pyszne naleśniki

Elastyczne placuszki o chrupiących rumianych brzegach to naleśniki idealne. Można je nadziewać różnymi farszami i zwijać na wiele sposobów. Lubią je prawie wszyscy, a zwłaszcza najmłodsi w rodzinie.
Z kremem waniliowym Z kremem waniliowym Fot. Łukasz Zandecki

Z kremem waniliowym

Krem:
3-4 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Naleśniki:
4-5 żółtek
5 łyżek cukru
1/4 szklanki + 2 łyżki mąki
3 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki mleka
3-4 białka
olej do smażenia


Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2-5 minut).
Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godziny. Robimy naleśniki: ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy.
Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy odpowiednią ilość kremu waniliowego, składamy na pół.

Zdjęcie Fissler Patelnia do naleśników Crepe 28 cm Luno 5638628100 Zdjęcie Kinghoff PATELNIA DO NALEŚNIKÓW KH-3808 Zdjęcie Tadar Patelnia do naleśników 70849
Fissler Patelnia do naleśni... Kinghoff PATELNIA DO NALEŚN... Tadar Patelnia do naleśnikó...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Buraczkowe ruloniki Buraczkowe ruloniki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Buraczkowe ruloniki

Naleśniki:
50 ml koncentratu buraczanego
jajko
100 ml mleka
150 ml wody
150 g mąki
sól
50 ml oleju

Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
150 g małych krewetek
80 ml śmietany 30-proc.
pieprz
sól

Sos serowy:
100 g sera camembert
80 ml śmietany 12-proc.
łyżeczka zielonego pieprzu
duże krewetki do dekoracji


Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, solimy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy cienkie naleśniki. Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie, dodajemy krewetki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, odparowujemy, przyprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony. Robimy sos serowy: kroimy w kostkę camembert, wkładamy do rondla, wlewamy śmietanę i, mieszając, zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Dodajemy zielony pieprz. Naleśniki podgrzewamy w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Polewamy sosem, dekorujemy krewetkami.

Zdjęcie Gambini Serwis Obiadowy Kwadrat Mlecze 30el Sk-06 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie Luminarc Serwis obiadowy Arty 19el OPT14570
Gambini Serwis Obiadowy Kwa... Karolina Serwis Obiadowy dl... Luminarc Serwis obiadowy Ar...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ze szpinakiem pod beszamelem Ze szpinakiem pod beszamelem FOT. BBS

Ze szpinakiem pod beszamelem

10 naleśników
2 łyżki parmezanu
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżki bułki tartej

Nadzienie:
800 g szpinaku
150 g bryndzy lub koziego twarogu
3 łyżki startej goudy
po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu

Serowy beszamel:
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki
1/2 l mleka
100-150 g startej goudy
pieprz y sól


Szpinak płuczemy, blanszujemy, odciskamy i siekamy (mrożony rozmrażamy i też odciskamy). Dodajemy roztartą widelcem bryndzę lub kozi twaróg oraz startą goudę, mieszamy, przyprawiając farsz gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
Mieszamy, powoli wlewamy zimne mleko i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia, mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem szpinakowym, rolujemy, ciasno układamy w natłuszczonej formie, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką i parmezanem.
Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Patisse Forma do tarty metalowa CERAMIC BEŻOWA 35x11cm Zdjęcie PYREX Forma ASIMETRIA 30x24
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Patisse Forma do tarty meta... PYREX Forma ASIMETRIA 30x24
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Naleśniki pomarańczowe Naleśniki pomarańczowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Naleśniki pomarańczowe

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
4 jajka
szklanka mleka
3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
30 g roztopionego masła


W dużej misce trzepaczką lub ręcznym mikserem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj roztopione i przestudzone masło. Jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać więcej soku pomarańczowego albo mleka. Odstaw na 20-30 minut.
Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki, przyrumieniając je z dwóch stron. Podawaj z ulubionym dżemem lub polane roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i kulką lodów.

Zdjęcie Chasseur Patelnia do Naleśników 3290-01 30cm Zdjęcie Skeppshult Patelnia Natural Selection Szkocka 00329 23cm Zdjęcie Tadar Patelnia do Naleśników Ceramiczna Green 74365 28cm
Chasseur Patelnia do Naleśn... Skeppshult Patelnia Natural... Tadar Patelnia do Naleśnikó...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (3)
Pyszne naleśniki
Zaloguj się
  • proste_smaki

    Oceniono 3 razy 1

    A my proponujemy pyszne naleśniki gryczane - bez glutenu i mleka. Dzieciaki je uwielbiają:
    www.proste-smaki.pl/2015/04/nalesniki-gryczane.html

  • firemo

    Oceniono 3 razy 1

    naleśniki sa pyszne :)
    ale po takich naleśnikach może cos na deser ?
    www.alestrona.net/1917/przepis_na_muffinki_czekoladowe.html

  • wadera3

    Oceniono 9 razy -3

    Dla mnie chrupiący brzeg naleśnika to porażka.
    Naleśnik ma być elastyczny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE