Sałatki - łatwe i szybkie

Menu zawsze warto wzbogacić o różnorodne warzywa. Jedzmy je na surowo, w postaci surówek i - lekko obgotowane - w sałatkach. Oto propozycje pięciu łatwych sałatek. Niech zastąpią tradycyjne kanapki i talerz gorącej zupy.
Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami Fot. Marcin Urban

Sałatka z pieczarkami

500 g niedużych pieczarek
3-4 średnie ogórki kiszone
czerwona cebula
3 jajka ugotowane na twardo
100 g startego na grubej tarce ostrego żółtego sera
natka pietruszki
2 łyżki majonezu
sól
pieprz


Obieramy pieczarki ze skórki. Wrzucamy je do osolonej wrzącej wody na 10 minut, odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę i jajka kroimy w kostkę. Łączymy składniki, dodajemy żółty ser, posiekaną drobno natkę pietruszki, majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

BODUM 2 szklane miseczki do sałatki
w okazje.info
Sałatka z brokułami Sałatka z brokułami Fot. Marcin Urban

Sałatka z brokułami

nieduży brokuł
2-3 średnie pomidory
2 jajka na twardo

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki 18-proc. śmietanki
sól
pieprz


Brokuła myjemy, blanszujemy, odcinamy grubą łodygę, a resztę dzielimy na małe cząstki. Pomidory kroimy w ósemki, jajka w ćwiartki, łączymy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy majonez ze śmietanką, lekko solimy, dodajemy odrobinę pieprzu. Polewamy sosem sałatkę i całość delikatnie mieszamy.

Blanszowanie polega na krótkim (2-3 - minutowym) obgotowaniu warzyw, a potem zahartowaniu ich zimną wodą.

GSI Talerz Cascadian Plate Blue
w okazje.info
Sałatka z fenkułem i grejpfrutem Sałatka z fenkułem i grejpfrutem Fot. Marcin Urban

Sałatka z fenkułem i grejpfrutem

2 duże różowe grejpfruty
2 awokado
2 łyżki soku z cytryny
500g bulw fenkułu

Sos:
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki płynnego miodu
łyżka startej na drobnej tarce cebuli
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
sól
pieprz


Grejpfruty obieramy ze skóry i zdejmujemy białe błonki. Awokado przecinamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Fenkuł myjemy, odrzucamy łodyżki, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Na półmisku układamy  naprzemiennie cząstki grejpfruta i awokado (np. w wachlarz), posypujemy fenkułem. Mieszamy wszystkie składniki sosu, polewamy nim równomiernie sałatkę.

Lurch Obierak do cytrusów
w okazje.info
Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Fot. Marcin Urban

Sałatka z czerwoną fasolą

puszka czerwonej fasoli
6 płatów suszonych pomidorów w ziołowej zalewie
łyżka kaparów
2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
łyżka posiekanych orzechów włoskich
pieprz

Sos:
50 ml zalewy ziołowej z suszonych pomidorów
duży ząbek czosnku


Fasolkę odcedzamy na sitku. Suszone pomidory kroimy w paski. Kapary odsączamy z zalewy. Łączymy w salaterce wszystkie składniki i doprawiamy odrobiną pieprzu. Do zalewy ziołowej z suszonych pomidorów wyciskamy przez praskę czosnek. Sosem zalewamy sałatkę i mieszamy. Sałatka powinna postać około godziny, by składniki się przegryzły.

Gefu Nakładka do odcedzania na puszkę
w okazje.info
Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z fasolką szparagową Fot. Marcin Urban

Sałatka z fasolką szparagową

250-300 g zielonej fasoli szparagowej
10-12 pomidorków koktajlowych
2 jajka na twardo
10-12 czarnych oliwek

Sos:
oliwa z oliwek
łyżeczka musztardy
sól
pieprz


Fasolkę gotujemy, studzimy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki, jajka na twardo podzielone na ćwiartki oraz oliwki. Składniki sosu mieszamy w małym słoiku, energicznie nim potrząsając. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Można dodać małą posiekaną dymkę lub trochę czerwonej cebuli.

Dużo szybciej można przyrządzić tę sałatkę z mrożonej ciętej fasolki. Oszczędzamy w ten sposób trochę czasu na odcinaniu ogonków fasolki.

Garnek Fissler
w okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Sałatki - łatwe i szybkie
Zaloguj się
  • ciotka_ltd

    Oceniono 5 razy 3

    Podoba mi sie salatka brokulowa z pomidorami, wszystko akurat w domu mam, a wiec zaraz sobie zrobie, bo jeszcze nie jadlam:)

  • elbar1998

    0

    Ostatnio najczęściej przygotowuję smażonego kurczaka, do tego mix sałat, papryka i ogórki z chili dla smaku. Ostatnio odkryłam korniszony od Krakusa - są chrupkie i mają intensywny smak, robię z nimi kanapki i często dodaję do obiadu - pycha!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX