Szparagi inaczej

Prosto z wody? Znamy. Z masłem i bułeczką? Znamy. Zupę szparagową też pewnie wszyscy znają. Skoro przez najbliższy miesiąc w kuchni będą rządzić szparagi, warto mieć kilka pomysłów na przygotowanie ich w oryginalny sposób.
Grzanki ze szparagami Grzanki ze szparagami Fot. Łukasz Zandecki

Grzanki ze szparagami

2-3 pomidory
6 kromek chleba żytniego z prostokątnej formy
18 szparagów ugotowanych
6 plastrów sera tylżyckiego
3 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki majonezu
12 zielonych oliwek
natka pietruszki
2 łyżki sklarowanego masła


Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Kromki chleba rumienimy z jednej strony na maśle. Z drugiej cienko smarujemy musztardą. Układamy na blasze (zrumienioną stroną do dołu), przykrywamy plastrami pomidora. Na nich układamy po 3 szparagi i przykrywamy je plastrem sera.
Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i zapiekamy, aż ser się roztopi. Przed podaniem każdą kanapkę dekorujemy przekrojonymi na pół oliwkami, majonezem i natką pietruszki.

Zdjęcie Adler AD35 Zdjęcie PHILIPS HD2628/00 Zdjęcie Severin AT 2514
Adler AD35 PHILIPS HD2628/00 Severin AT 2514
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
W kruchym cieście W kruchym cieście FOT. BBS

W kruchym cieście

250 g mąki
łyżeczka proszku
do pieczenia
sól
100 g schłodzonego masła
pół szklanki śmietany
200 g żółtego sera, np. tylżyckiego
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
10 średnio grubych zielonych szparagów


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, siekamy z zimnym masłem. Wlewamy 100 ml śmietany, mieszamy, szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta toczymy gruby wałek, kroimy go na 10 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na podłużny placek, oprószamy serem wymieszanym z gałką muszkatołową.
Na środku placka układamy obrany szparag, zawijamy w ciasto, dokładnie zlepiając je w miejscu złączenia. Układamy "paluszki" na wyścielonej pergaminem blasze, smarujemy pozostałą śmietaną i pieczemy około 30 minut (180°C).
Aby szparagi ugotowały się równomiernie, ustawiamy je w wysokim garnku w pozycji pionowej, tak by główki wystawały z wody.

Zdjęcie Ambition Blacha Do Pieczenia Pyrex Asymetria 35x27 Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 95
Ambition Blacha Do Pieczeni... Florina Blacha do pieczenia... SNB Blacha do pieczenia CIA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szparagi po hiszpańsku Szparagi po hiszpańsku FOT. BBS

Szparagi po hiszpańsku

800 g szparagów
4 żółtka
2 łyżki musztardy
4 łyżki octu winnego
niepełna szklanka oliwy z oliwek
sól
pieprz
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
po kilka gałązek bazylii i estragonu


Szparagi gotujemy. Żółtka miksujemy z musztardą i octem, dodajemy po trochu oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy szparagi sosem, posypujemy posiekaną natką i ziołami.

Zdjęcie Elo-Pol Garnek do Szparagów 89131 4l 16cm Zdjęcie Lurch Obierak do Szparagów Zdjęcie Odelo Garnek do Szparagów 4,2l 16cm
Elo-Pol Garnek do Szparagów... Lurch Obierak do Szparagów Odelo Garnek do Szparagów 4...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szparagi z sosem czosnkowym Szparagi z sosem czosnkowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szparagi z sosem czosnkowym

500 g szparagów (białych i zielonych)
250-300 g zielonego groszku cukrowego
3 średnie ogórki wężowe
1 łyżka dobrej oliwy

sos czosnkowy:

2 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
garść świeżych listków natki pietruszki
1 łyżka posiekanego estragonu
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


Przygotuj sos: zmiksuj natkę z estragonem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki.
Przygotuj miskę zimnej wody, wrzuć do niej kostki lodu. Oczyść szparagi, odetnij twarde końce, obierz dolne części. Groszek oczyść z twardych włókien.
Zagotuj osoloną i lekko posłodzoną wodę, włóż do niej na minutę szparagi. Wyjmij je i przełóż do wody z lodem, a potem osącz na sitku. Groszek wrzuć na 30 sekund do wody, w której gotowały się szparagi. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wody z lodem, a następnie osącz. Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki. Połówki ogórków pokrój w słupki o długości 6-8 cm. Przygotowane warzywa ułóż na półmisku, pośrodku postaw miseczkę z sosem. Powierzchnię sosu delikatnie skrop oliwą.

Zdjęcie Blender BRAUN MQ 325 Zdjęcie Blender Camry CR 4612 Zdjęcie Blender Zelmer 491.5
Blender BRAUN MQ 325 Blender Camry CR 4612 Blender Zelmer 491.5
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA