Odmieniamy znane dania

18.04.2017 12:10
Znudziły wam się kotlety? Przygotujcie szaszłyki. Smak codziennej jarzynowej zmieńcie, dodając curry, a zamiast ziemniaczanego purée podajcie babeczki z cukinią. Taka odmiana to dobry sposób na pobudzenie apetytu.
1 Kolorowe szaszłyki Kolorowe szaszłyki Fot. Artur Tarkowski

Kolorowe szaszłyki

4 filety z piersi drobiowej
1 czerwona papryka
1 zielona papryka

Sos:
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
4 łyżki bulionu z kury (instant)
4 łyżki sosu chilli
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka ziaren sezamu
sól


Opłukane i osuszone filety kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Papryki myjemy, usuwamy nasadę i nasiona, kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami  papryki. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut.

Przygotowujemy sos:
w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet balsamiczny i ziarna sezamu.  Doprawiamy solą.

Tak przygotowane szaszłyki są lekkostrawne. Można je też przygotować tradycyjnie w piekarniku lub na grillu. Mięso warto przed pieczeniem zamarynować, np. w sosie sojowym wymieszanym z miodem i czosnkiem.

Zdjęcie Kuchenprofi Półmisek owalny mały 0750018226 Zdjęcie Tadar Półmisek GŁĘBOKI 75220 Zdjęcie Pierrot Półmisek zielony liść 23x12cm 15839
Kuchenprofi Półmisek owalny... Tadar Półmisek GŁĘBOKI 7522... Pierrot Półmisek zielony li...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Zupa curry Zupa curry Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Zupa curry

3 szklanki wywaru warzywnego
2 duże ziemniaki
2-3 marchewki
duża cebula
brokuł podzielony na różyczki
3-4 łodygi selera naciowego - pokrojone w plasterki
1-2 łyżeczki curry
1/2 puszki kukurydzy
150 g mrożonego groszku
200 g gęstej śmietany
serek topiony śmietankowy (100 g)
sól
pieprz


Do rondla wlewamy wywar, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, seler i curry. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek, gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy śmietanę, pokrojony serek topiony, podgrzewamy, nie gotując, aż serek się stopi.

Zdjęcie Blender Lafe BRW-003 Zdjęcie Blender Philco PHHB 6603 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3327
Blender Lafe BRW-003 Blender Philco PHHB 6603 Blender SENCOR SHB 3327
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem FOT. BBS

Zapiekanka z makaronem

3 małe cukinie
2 nieduże cebule
5-6 łyżek oliwy
sól
pieprz
puszka pomidorów w zalewie
pół pęczka natki pietruszki
250 g grubego makaronu (rurki, kokardki)
2 łyżki startego parmezanu
3 jajka ugotowane na twardo
gałązka świeżej bazylii
100 g startego żółtego sera, np. warmińskiego lub tylżyckiego


Cukinię kroimy na plasterki, cebulę na piórka i razem smażymy na trzech łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z sosem, posiekaną natkę i, mieszając, dusimy około 10 minut na małym ogniu. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy i mieszamy z warzywami, połową parmezanu i natką.
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki lub cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozkładamy równomierną warstwą połowę makaronu, a na nim jajka. Posypujemy tartym żółtym serem, przykrywamy resztą makaronu i posypujemy pozostałym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekamy 15 minut.

Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Ambition Carmen 30038
Skeppshult Forma do zapieka... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Ambition Carmen 30038
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 Misa sałat Misa sałat Fot. Marcin Kiełbiewski

Misa sałat

Po 100 g liści sałaty cukrowej, rzymskiej, endywii, szpinaku, szczawiu, roszponki, rukoli
cytryna
3 ogórki
4 pomidory
2 żółte papryki

Sos:
szklanka oliwy
1/2 szklanki octu winnego
150 g sera pleśniowego, np. rokpolu
sól
pieprz


Opłukane i pozbawione szypułek liście mieszamy z cienkimi plasterkami cytryny, ogórków i pomidorów oraz z cienkimi paskami papryki. Robimy sos. Pokruszony ser rozcieramy z częścią oliwy. Dodajemy ocet winny, sól i pieprz do smaku.
Dodajemy resztę oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Zdjęcie Simax Miska / Salaterka GLASS 20526 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Thk Salaterka Magma Czarna
Simax Miska / Salaterka GLA... Lubiana Salaterka HEL 00043 Thk Salaterka Magma Czarna
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5 Babeczki ziemniaczane z cukinią Babeczki ziemniaczane z cukinią Fot. Agata Jakubowska / AG

Babeczki ziemniaczane z cukinią

3 ziemniaki
2 cebule
oliwa
3 cukinie (ok. 600 g)
sól
pieprz
majeranek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka tartej bułki + bułka do wysypania foremek
100 g sera ricotta
3 jajka
masło
1 duży pomidor


Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée.
Cebule dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 minut. Mieszamy uduszone warzywa z ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Babeczki ładnie wyglądają podane na plastrach świeżego pomidora.

Zdjęcie SilikoMart MINI VERTIGO 18952 Zdjęcie Ib Laursen Muffinka 2086-13 Zdjęcie SALTER BW02779G
SilikoMart MINI VERTIGO 18952 Ib Laursen Muffinka 2086-13 SALTER BW02779G
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6 Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa Fot. Jarosław Madejski

Zapiekanka rabarbarowa

1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki likieru Grand Marnier
2 łyżki konfitury truskawkowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło

Ciasto:
150 ml śmietanki 36%
150 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
2 całe jajka
120 g cukru
20-30 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru


Rabarbar kroimy na kawałki. Dusimy z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzamy. Sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie.
Kawałki rabarbaru zanurzamy w sosie, a potem układamy w wysmarowanej masłem formie. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarnami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Rabarbar przykrywamy masą i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem
pudrem i zapiekamy 5 minut, aby wierzch się przyrumienił.

Zdjęcie Corelle Komplet naczyń Mavi 1123997 Zdjęcie GIARDINO Serwis obiadowy i kawowy 74/12 MA-709 Zdjęcie Home& You Zastawa Stołowa Linders
Corelle Komplet naczyń Mavi... GIARDINO Serwis obiadowy i ... Home& You Zastawa Stoło...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
7 Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Dobierając wino do delikatnych potraw z drobiu, także z grilla, ale bez intensywnych przypraw ani sosów, zazwyczaj polecam delikatne, świeże białe wino z wyrazistą kwasowością bądź mineralnością. Odświeżające pinot grigio z północy Włoch bądź sauvignon blanc z RPA albo chenin blanc z Doliny Loary będzie właściwym wyborem. W zaproponowanej jako danie główne potrawie znajdują się jednak dodatki w postaci sosu chilli oraz "kwaśnego"? octu balsamicznego, które są dominującymi smakami i sprawiają, że potrawa jest bardziej wyrazista. Nadal jednak to lekkie danie, w związku z tym wybór białego wina wciąż wydaje się słuszny. Nowozelandzki riesling, austriacki grüner veltliner bądź intensywny, aromatyczny torrontes z Argentyny powinny także dobrze wkomponować się w smaki potrawy.
Dla zwolenników czerwonego wina polecam chilijskie carmenere.

Zdjęcie Liebherr WKEes 553 Zdjęcie Godstoys Conundrum Komplet do Wina Zdjęcie Vacu Vin Wirująca karafka do wina 76000602
Liebherr WKEes 553 Godstoys Conundrum Komplet ... Vacu Vin Wirująca karafka d...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Odmieniamy znane dania
Zaloguj się
  • ciotka.wanda

    0

    Do zapiekanki z makaronem warto wybrc makaron z semoliny od Primo Gusto - wiadomo, że sie nie rozpadnie podczas przygotowania dania i będzie świetnie smakować.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX