Risotto na cztery sposoby

Drugi po spaghetti przysmak znany przede wszystkim z kuchni włoskiej. Daje mnóstwo możliwości. Można go przygotować na wiele sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Spróbujcie!
Egzotyczne risotto Egzotyczne risotto FOT. BBS

Egzotyczne risotto

duża cebula cukrowa
jasna część pora
50 g masła
szklanka długiego ryżu
3-4 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny
100 g gęstej śmietany
sól
cukier do smaku

Przyprawy:
1 łyżeczka kozieradki
1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 małej papryczki chilli
szczypta szafranu


Prażymy kozieradkę i czarnuszkę. Chilli siekamy. Przypraw nie mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i pora. Dodajemy ryż i mieszamy, aby pokrył się tłuszczem. Wlewamy 1/4 szklanki bulionu, dodajemy kozieradkę i czarnuszkę. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu (musi być gorący) i dodajemy chilli oraz szafran, cały czas mieszając. Przy kolejnej porcji bulionu dodajemy skórkę cytrynową.
I tak do momentu gdy ryż będzie miękki i lekko kleisty. Na koniec wlewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Głęboka Teflonowa Premium 24 24cm Zdjęcie Olympia Patelnia Głęboka 15cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Tescoma Patelnia Głęboka Te... Olympia Patelnia Głęboka 15...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Risotto z boćwiną Risotto z boćwiną Fot. Bogdan Biały

Risotto z boćwiną

3 liście boćwiny
1/3 szklanki orzeszków pinii
2 łyżki oliwy
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1,5 litra bulionu warzywnego
150 g gorgonzoli
sól, pieprz


Umytą boćwinę kroimy w paski o szerokości 1/2 cm. Orzeszki rumienimy na suchej patelni i odstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor. Wsypujemy ryż i podsmażamy, mieszając, tak by ziarenka pokryły
się oliwą. Gdy tylko staną się lekko przezroczyste, wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dolewamy szklankę gorącego bulionu i dusimy, mieszając.
Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę bulionu i cały proces powtarzamy do wyczerpania bulionu. Gdy ryż będzie al dente, wrzucamy boćwinę i dusimy przez 10 minut. Dodajemy ser i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

Zdjęcie Komplet garnków Fissler Snack Set 831603 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Silesia Komplet Garnków Emaliowanych Szara Róża 10 El. 205002678
Komplet garnków Fissler Sna... Silit Zestawy garnków 21092... Silesia Komplet Garnków Ema...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Risotto z szafranem, gorgonzolą i parmezanem Risotto z szafranem, gorgonzolą i parmezanem Fot. Łukasz Kozyra

Risotto z szafranem, gorgonzolą i parmezanem

3 szalotki
4-6 łyżek oliwy
400 g ryżu arborio
600 ml bulionu warzywnego
125 ml białego wina
6 łyżek wody szafranowej (odrobina szafranu namoczonego w gorącej wodzie)
garść świeżo startego parmezanu
1 łyżka masła
120 g sera gorgonzola
świeżo zmielony pieprz


W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy suchy ryż. Mieszamy do momentu, aż stanie się szklisty. Dolewamy 1/3 gorącego bulionu, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, znów dolewamy odrobinę. Powtarzamy tę czynność do momentu, kiedy ryż będzie al dente.
Na końcu dolewamy wino, odparowujemy, wrzucamy parmezan oraz masło. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy risotto, aby ser i masło rozpuściły się w potrawie.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy BETA 51282 Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie Duo Serwis obiadowy Kwadraty 18el
Duo Serwis obiadowy BETA 51282 Altom Serwis Obiadowy YALTA... Duo Serwis obiadowy Kwadrat...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Risotto z groszkiem i bekonem Risotto z groszkiem i bekonem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Risotto z groszkiem i bekonem

1 opakowanie mrożonego groszku (500 g)
3 duże plastry bekonu (lub chudego boczku wędzonego)
1 mała cebula
3-4 szklanki bulionu drobiowego
3/4 szklanki ryżu arborio (specjalnego na risotto)
starty twardy ser (np. parmezan lub oscypek)


Wysmaż bekon na suchej patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni pozostaw łyżkę wytopionego tłuszczu, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ryż i smaż, stale mieszając, około minuty, aż ziarenka pokryją się tłuszczem i cebulą. Wlej chochlę wrzącego bulionu, gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj mieszając dalej, dolewając po trochu gorący bulion, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut). Mrożony groszek wrzuć na wrzątek i blanszuj przez 2-3 minuty, odcedź i wymieszaj z ryżem. Posyp skwarkami z bekonu i grubo startym serem. Danie możesz podać od razu albo zapiec przez 10 minut w temp. 200 st. C na złoty kolor.

Zdjęcie Gefu CARA Pojemnik na kuchenne akcesoria 35130 Zdjęcie Tescoma MONTI 900034 Zdjęcie Fiskars przybory kuchenne F.Form Akcesoria 14szt
Gefu CARA Pojemnik na kuche... Tescoma MONTI 900034 Fiskars przybory kuchenne F...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (7)
Risotto na cztery sposoby
Zaloguj się
  • telemasca2012

    Oceniono 29 razy 29

    Przepis na risotto z boćwiną ma kilka wad:
    1) Czosnek usmażony na złoto będzie gorzki i zdominuje smak całego dania. Lepiej lekko go podsmażyć na małym/średnim ogniu przez kilka minut.
    2) Przy risotto absolutnie nie da się dokładnie wyliczyć ile bulionu będzie potrzeba. Stosując dokładne proporcję łatwo potrawę sknocić - wyjdzie zbyt wodnisty lub zbyt gęsty. Bulion trzeba dolewać partiami aż ryż będzie al dente a cała potrawa będzie miała konsystencję lawy.
    3) Najlepiej jest dodać boćwinę już w trakcie 1 lub 2 porcji bulionu. Dodanie jej pod koniec gotowania i duszenie kolejne 10 minut oznacza, że ryż zacznie się rozgotowywać, rozpadać i cała potrawa będzie do wyrzucenia.
    3) Obowiązkowym dodatkiem do każdego risotto jest parmezan. Polecam dodać go zamiast części gorgonzoli.

  • telemasca2012

    Oceniono 23 razy 19

    Aaa i jeszcze jedno. Zamiast bialego wina mozna uzyc popularnej bezalkoholowej alternatywy - wody z cytryną.

  • bigmaciek

    Oceniono 3 razy 3

    Jedna mała uwaga. Dotyczy risotto z szafranem. Wino dolewamy po prażeniu ryżu a przed dodaniem bulionu. Co dziwne bo w przepisie z boćwinką podano poprawną kolejność.

  • Ewa Walczak

    Oceniono 4 razy 0

    Risotto z jarmużem :) Polecam wszystkim, którzy mają dostęp do tego wspaniałego warzywa. Obecnie wiosną jarmuż jest niezwykle piękny i smaczny. Wiem bo zasiałam w ogródku i wiosną już bardzo wyrósł. Znalazłem bardzo ciekawy przepis na risotto z jarmużem, który polecam pdwithfood.blogspot.com/2014/01/zimowe-risotto-z-jarmuzem-i-moje-mrozne.html

  • Dawid Walczak

    Oceniono 3 razy -1

    Po uwzględnieniu uwag z komentrzy można powiedzieć, że jest to bardzo ciekawy artykuł. Risotto uwielbiam!!! W różnorakich wersjach. Ostatnio odkryłem nowy smak - jarmuż. Warzywo zapomniane w mojej okolicy, mimo iż kiedyś było go dużo. Znalazłem przepis na risotto z jarmużem - polecam pdwithfood.blogspot.com/2014/01/zimowe-risotto-z-jarmuzem-i-moje-mrozne.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE