Mięsne roladki

Naprawdę niewiele trzeba, żeby z kawałka mięsa zrobić apetyczne i smaczne danie! Najlepszym tego przykładem są roladki. Wystarczy kawałek nitki lub wykałaczka i już mamy efektowną potrawę. Aby zachwyciła nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu. Oto nasze propozycje.
Aromatyczne roladki w białym winie Aromatyczne roladki w białym winie Fot. Marcin Urban

Aromatyczne roladki w białym winie

6 plastrów (po 100 g) z piersi indyka
6 długich i cienkich plastrów chudego boczku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki soku z jabłek
2 łyżki oliwy
biały pieprz
sól

Farsz:
300 g maślaków (mogą być mrożone)
cebula
łyżka sklarowanego masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól


Plastry mięsa lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Robimy farsz. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby i dusimy, aż odparuje sok. Studzimy, a następnie drobno siekamy, mieszamy z natką, doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz rozsmarowujemy na plastrach
mięsa, zwijamy roladki.
Każdą owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką lub owijamy białą bawełnianą nicią i obsmażamy na posmarowanej tłuszczem patelni. Rumiane roladki przekładamy do rondla, polewamy winem, podlewamy sokiem jabłkowym i dusimy 25 minut pod przykryciem.

Orientalne roladki z polędwiczek Orientalne roladki z polędwiczek Fot. Łukasz Zandecki

Orientalne roladki z polędwiczek

2 dość grube polędwiczki wieprzowe
puszka ananasów w plasterkach
garść rukoli
łyżka octu balsamicznego
czarny pieprz
oliwa do smażenia

Marynata:
mała ostra papryczka
zalewa z ananasa
po łyżce płynnego miodu i octu winnego
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków


Papryczkę drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Z polędwiczek zdejmujemy błony, mięso kroimy na cienkie plastry, rozbijamy, wkładamy do marynaty i wstawiamy na godzinę do lodówki. Cztery plastry ananasa dzielimy na trzy części każdy, pozostałe kroimy w drobną kostkę. Nakładamy na zamarynowane plastry polędwiczek kawałki ananasa, zwijamy, formując roladki, spinamy wykałaczkami i smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
Następnie lekko skrapiamy marynatą, przykrywamy i zostawiamy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Umytą i osuszoną rukolę mieszamy z kostkami ananasa, doprawiamy pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Układamy na niej roladki.

Roladki z cukinią Roladki z cukinią FOT. BBS

Roladki z cukinią

4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju
2-3 młode cukinie
olej do smażenia
2 łyżki pesto bazyliowego
ząbek czosnku
900 g piersi z indyka
1-2 łyżki majonezu
łyżka bułki tartej
po 1/2 szklanki białego wytrawnego wina i soku z jabłek
pieprz
sól


Pomidory osączamy z zalewy, kroimy w cienkie krótkie paski. Umyte cukinie kroimy wzdłuż na wstążki, solimy i smażymy na oleju. Pomidory mieszamy z pesto, zmiażdżonym czosnkiem i lekko uprażoną na patelni tartą bułką.
Mięso kroimy na 6-8 plastrów, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, z wierzchu cienko smarujemy majonezem, na nim rozkładamy paski cukinii. Przykrywamy je farszem pomidorowym z pesto, rolujemy i owijamy nitką, by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Rumienimy roladki na oleju, przekładamy do rondla, wlewamy wino, sok z jabłek i dusimy na małym ogniu około 20 minut.

Zdjęcie Amica GC0220 Zdjęcie Freggia HA622VGX Zdjęcie GORENJE ITG 623 ASC
Amica GC0220 Freggia HA622VGX GORENJE ITG 623 ASC
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Roladki cielęce z sosem Roladki cielęce z sosem Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Roladki cielęce z sosem

8 sznycli cielęcych bez kości
8 cienkich plastrów boczku lub szynki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżki kaparów
100 g sera typu parmezan pokrojonego w 8 pasków
4 łyżki oliwy

Sos:
2 cienkie plastry boczku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 średnia marchewka
2 łyżki drobno pokrojonego boczku
125 ml czerwonego wytrawnego wina
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
1 mała ostra papryczka


Natkę posiekaj z 2 ząbkami czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone sznycle rozbij cienko tłuczkiem do mięsa (żeby podczas tłuczenia nie chlapał sok, mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej). Na każdym kotlecie ułóż po plastrze boczku (lub szynki), posyp mieszanką pietruszki i czosnku, rozłóż po kilka kaparów i po jednym pasku sera. Gotowe kotleciki zwiń w roladki - żeby się nie rozpadły, zepnij je wykałaczkami lub zwiąż nitką.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i na średnim ogniu zrumień roladki z każdej strony i zdejmij z patelni. Na tej samej patelni przesmaż pozostały boczek, następnie dodaj drobno posiekane cebulę, czosnek, papryczkę chili i marchewkę. Zmniejsz ogień i smaż, aż warzywa będą miękkie, ale nie zarumienione, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj wino, zwiększ trochę ogień i zredukuj płyn o połowę - użyj drewnianej lub silikonowej łopatki do zeskrobywania skarmelizowanych warzyw z dna patelni. Dodaj pomidory i duś, aż sos będzie gęsty (ok. 5-10 min). Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Przełóż roladki do sosu i wymieszaj, żeby sos pokrył mięso. Przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 25 minut, aż smaki się przenikną.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży ELEGANCE MELCHERS Komplet noży w dre... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE