Prosto z grilla

Grillowanie jest wciągające! Zwłaszcza gdy mamy w zanadrzu wiele pomysłów na dania, które możemy w ten sposób przygotować. Nie bójcie się eksperymentować! Na grillu można przyrządzić prawie wszystko.
Faszerowane papryki Faszerowane papryki Fot. Łukasz Zandecki / AG

Faszerowane papryki

2 czerstwe kajzerki
oliwa
po 3/4 szklanki startej mozarelli i posiekanych, obranych pomidorów
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej cebuli
2 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki listków oregano
1-2 łyżeczki soli czosnkowej
3 duże zielone papryki przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasion


Bułki okrawamy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i rozsypujemy na blasze, a potem pieczemy w temperaturze 180°C. Gdy się zrumienią, zdejmujemy z blachy i studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Połówki strąków papryki napełniamy przygotowanym farszem. Każdą kładziemy na kawałku folii aluminiowej, jej brzegi wyginamy tak, aby powstały miseczki. Układamy je na rozgrzanym grillu i pieczemy do miękkości ( 25-30 minut). Na ostatnie 10 minut grillowania przykrywamy papryki folią aluminiową.

Zdjęcie Grill LotusGrill Yellow Musztarda G-GE-34 Zdjęcie Landmann Grill Węglowy Dorado 31401 Zdjęcie Master Grill & Party Grill gazowy 3 palnikowy MG665
Grill LotusGrill Yellow Mus... Landmann Grill Węglowy Dora... Master Grill & Party Grill ...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem Fot. Lukasz Zandecki / AG

Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem

2 polędwiczki wieprzowe (po 300 g każda) pokrojone w plastry

przyprawy:
po 1/2 łyżeczki oregano, soli i tymianku
po 1/4 łyżeczki czarnego i czerwonego pieprzu

sos:
1/2 szklanki moreli z syropu
łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru
łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku


Mieszamy przyprawy i nacieramy nimi mięso. Układamy polędwiczki na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i pieczemy 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu. Robimy sos: mieszamy w rondelku wszystkie składniki i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu, mieszając. Grillowane polędwiczki podajemy polane owocowym sosem.

Rada: Suszone morele z powodzeniem mogą zastąpić owoce z kompotu. Trzeba je jednak wcześniej namoczyć.

Zdjęcie Kela Patelnia do Naleśników Kerros15155 28cm Zdjęcie Kitchen Patelnia Craft Kccisq 23x23cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Premium Frying Pan With 4 Dimples 601262 22x22cm
Kela Patelnia do Naleśników... Kitchen Patelnia Craft Kcci... Tescoma Patelnia Premium Fr...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sola w kieszonce Sola w kieszonce Fot. Lukasz Zandecki / AG

Sola w kieszonce

600g filetów soli
łyżeczka przyprawy do ryb lub soli
biały pieprz
2 cytryny
200 g masła ziołowego lub czosnkowego


Filety nacieramy przyprawą lub solą, układamy na dużym kawałku folii posmarowanej masłem ziołowym lub czosnkowym. Pozostałe masło ścieramy na wiórki i posypujemy nim ryby. Na każdym filecie układamy kawałki cytryny. Składamy folię  nad rybą, tak aby powstała torebka. Wzmacniamy jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Pakieciki z rybami układamy na  rozgrzanym grillu i pieczemy, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki.

Zdjęcie Ambition Blacha Do Pieczenia Pyrex Asymetria 35x27 Zdjęcie Florina Blacha do Pieczenia z Pokrywą 42x29 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
Ambition Blacha Do Pieczeni... Florina Blacha do Pieczenia... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krewetki w marynacie Krewetki w marynacie FOT. BBS

Krewetki w marynacie

duże krewetki (ilość w zależności od liczby gości)
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól


Krewetki myjemy pod bieżącą wodą, osączamy. W misce mieszamy drobno posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, doprawiamy solą. Dodajemy osączone krewetki, obtaczamy w marynacie, przykrywamy i na 30 minut odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie nadziewamy krewetki na szpikulce do grillowania i pieczemy na ruszcie po 3 minuty z każdej strony. W trakcie pieczenia obracamy je i smarujemy marynatą. Podajemy z grillowanymi warzywami.

Krewetki z grilla? A czemu nie?! Właściwie nie ma nic prostszego. Krótko się pieką i wyglądają wyjątkowo efektownie.
Do przyrządzenia na grillu wybierzcie największe sztuki. Małe mogą się spalić.

Zdjęcie Grill Steba VG 400 Zdjęcie Napoleon Grill gazowy TQ285 Zdjęcie Severin RG 2687
Grill Steba VG 400 Napoleon Grill gazowy TQ285 Severin RG 2687
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Burger wegetariański Burger wegetariański FOT. BBS

Burger wegetariański

1/2 szklanki pikantnego keczupu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
1/4 szklanki posiekanej cebuli
ząbek czosnku
po 2/3 szklanki płatków migdałowych, solonych orzeszków ziemnych i ziaren słonecznika
sól
łyżka czerwonego winnego octu
4 chlebki pita lub 4 bułki do hamburgerów
2-3 łyżki oleju
pomidor


Połowę keczupu mieszamy z jogurtem i odstawiamy w chłodne miejsce. Mieszamy paprykę, cebulę i czosnek, dodajemy migdały, orzeszki, ziarna słonecznika i troszkę soli. Wszystko miksujemy, dolewamy powoli resztę keczupu i ocet winny. Formujemy z powstałej masy 4 burgery. Smarujemy olejem, układamy na tacce i pieczemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie. Chlebki pita lub bułki przekrawamy prawie do końca na pół. Wkładamy w każdą porcję burgera i plaster pomidora, opiekamy na ruszcie po 2 minuty z każdej strony. Podajemy polane sosem keczupowo-jogurtowym.

Zdjęcie NATERIAL Ruszt do mięs i burgerów 45372145 Zdjęcie PF CONCEPT Zestaw do burgerów Crest Srebrny Zdjęcie ActivaProfiline Opiekacz do burgerów 480x220x(h)220mm 16028450
NATERIAL Ruszt do mięs i bu... PF CONCEPT Zestaw do burger... ActivaProfiline Opiekacz do...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Crumble z grilla Crumble z grilla Fot. Lukasz Zandecki / AG

Crumble z grilla

3 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
2 szklanki malin lub truskawek
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
50-70 g masła
1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów lub ciastek amaretti
1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów


Mieszamy w misce wszystkie owoce i 1/3 szklanki cukru. Wsypujemy na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych lub miseczek zrobionych z folii aluminiowej. Mąkę mieszamy z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy palcami kruszonkę. Dodajemy do niej migdały i pokruszone ciasteczka, mieszamy i posypujemy owoce. Ustawiamy miseczki na rozgrzanym grillu i pieczemy 20-25 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.

Zdjęcie FIELDMANN zestaw mebli ogrodowych FDZN 4016 Holly Zdjęcie MEBLE OGRODOWE STÓŁ 2 KRZESŁA ART-421 Zdjęcie Meblobranie Zestaw ogrodowy z tworzywa LAGUNA Anthracite 6+1
FIELDMANN zestaw mebli ogro... MEBLE OGRODOWE STÓŁ 2 KRZES... Meblobranie Zestaw ogrodowy...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (3)
Prosto z grilla
Zaloguj się
  • Anna Ja

    0

    Ale pyszne propozycje! Uwielbiam urozmaicać dania z grilla ale do większości dodaję trochę chrzanu bo jakoś mi smakuje najlepiej z tego typu daniami. Najlepszy jest ten Krakusa bo czuć wiórki chrzanu :)

  • Weronika Wera

    0

    Nic tak nie pasuje do dań z grilla jak chrzan. Moim zdaniem najlepszy jest ten firmy Krakus. Ma wyrazisty smak i kremową konsystencje z wyczuwalnymi kawałkami-" wiórkami" chrzanu.

  • izomorfia3

    0

    Zrobiłam z dużą ilością masła czosnkowego,pietruszki i soku z cytryny ;)
    Zamiast soli był dorsz -wyszła pyszna !

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX