Dania mocno owocowe

Na śniadanie, przekąskę, obiad, deser i kolację. Na słodko, na słono i pikantnie. Z sercem przygotowane i pięknie podane.
Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym

100 g młodego szpinaku
garść orzeszków piniowych
10-15 truskawek
50 g parmezanu

sos:
1,5 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz


Szpinak myjemy, orzeszki prażymy na suchej patelni, truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki, parmezan skrawamy na cienkie wiórki obieraczką do warzyw. Łączymy wszystkie składniki. W miseczce mieszamy składniki sosu, polewamy sałatkę i podajemy.

Rada: Truskawki najpierw myjemy pod bieżącą wodą, a dopiero po osuszeniu usuwamy szypułki. Inaczej nasiąkłyby wodą.

Zdjęcie KULSAN Salaterka 10235 Zdjęcie KULSAN Salaterka 10336 Zdjęcie Salaterka 96048
KULSAN Salaterka 10235 KULSAN Salaterka 10336 Salaterka 96048
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tartinki z truskawkami Tartinki z truskawkami Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Tartinki z truskawkami

70 g twarożku koziego
łyżka gęstego jogurtu
4-6 listków mięty pieprzowej
duża szczypta pieprzu
sól do smaku
5 kromek pumpernikla
15 truskawek


Twarożek mieszamy z jogurtem na jednolitą masę. Miętę drobno siekamy i dodajemy do serka. Całość przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Każdą kromkę pumpernikla kroimy na 6 kawałków, tak by powstały kanapeczki na jeden kęs. Smarujemy je serkiem. Dekorujemy połówkami truskawek.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Richardson Sheffield R02500K375K88 Zdjęcie Victorinox Nóż kuchenny - zestaw 6 noży 6.7127.6L14
Gerpol Komplet noży SAKO Richardson Sheffield R02500... Victorinox Nóż kuchenny - z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zupa truskawkowo-waniliowa Zupa truskawkowo-waniliowa Fot. Bogdan Biały

Zupa truskawkowo-waniliowa

1/2 kg truskawek
150 ml dobrego słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
szklanka wody
łyżka cukru pudru
laska wanilii
3 (ok. 600-700 ml) jogurty naturalne


Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Wkładamy truskawki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasionka (dodajemy je do zupy), wlewamy jogurt i całość miksujemy. Zupę podajemy schłodzoną.

Zdjęcie Ambition Porcelanowa waza Fala Kubiko 4l biała Zdjęcie CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B013 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Ambition Porcelanowa waza F... CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym

Nadzienie:
150 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
400 g truskawek

Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
6 łyżek zimnej wody
1 i 1/3 szklanki cukru

Dekoracja:
cukier puder
kawałek gorzkiej czekolady
kilka truskawek

Przygotowujemy nadzienie. Schłodzoną śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy mascarpone i cukier, miksujemy. Na końcu dodajemy sok oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę (wym. 30 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito. Miksujemy na średnich obrotach jajka. Dodajemy po trochu wodę, a potem, stopniowo, cukier. Zmniejszamy obroty i wsypujemy suche składniki. Ciasto przelewamy na blachę i pieczemy 15 minut ? na środkowej półce piekarnika. Na stole rozkładamy wilgotną ściereczkę. Przekładamy na nią wystudzone ciasto, spodem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy ciasto kremem i posypujemy równomiernie truskawkami ? na jednym końcu, tym, który będzie na zewnątrz, zostawiamy 5 cm bez kremu. Pomagając sobie ściereczką ponownie, zwijamy ciasto. Pozostawiamy zawinięte w ściereczkę około godziny, najlepiej w lodówce, aby krem stężał. Następnie zdejmujemy ściereczkę i zostawiamy roladę jeszcze 30 minut w lodówce. Podajemy posypaną cukrem pudrem, wiórkami czekolady i przybraną truskawkami.

Zdjęcie BergHOFF 1100057 Zdjęcie Florina Blacha do Pieczenia z Pokrywą 42x29 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
BergHOFF 1100057 Florina Blacha do Pieczenia... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem Fot. Magdalena & Krzyszof Duklas StockFood

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem

2 łyżeczki żelatyny
50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
500 g truskawek
1/2 szklanki cukru
3 szklanki naturalnego jogurtu
3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
2 łyżki cukru (do truskawek)


Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy ? albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej ? musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił.
Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Tort dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie BIRKMANN Tortownica SERCE 312159 Zdjęcie Pavoni Tortownica INFORMAMRS Zdjęcie Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73772
BIRKMANN Tortownica SERCE 3... Pavoni Tortownica INFORMAMRS Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Babeczki z truskawkami na kremie maślanym Babeczki z truskawkami na kremie maślanym Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Babeczki z truskawkami na kremie maślanym

Kruche ciasto:
100 g pokrojonego na kawałki masła
200 g mąki
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
100 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
ok. 25 truskawek (po 3-4 owoce na każdą babeczkę)


Robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy jednolite ciasto i odkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy ciastem foremki. Nakłuwamy widelcem spody babeczek, aby nie wyrosły; przykrywamy każdy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez 20 minut. Potem usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Robimy nadzienie. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie jednolity krem. Wykładamy nim wystudzone babeczki. Truskawki kroimy wzdłuż na plasterki o grubości 2-3 mm i układamy na kremie jak płatki kwiatów.

Zdjęcie Kaiser Muffin World 646213 Zdjęcie Lekue Foremki do muffinów Celebrate 6 szt. 0240100SUR Zdjęcie Lekue Zestaw do muffinów MUFFINS & KIDS 3000000SURM017
Kaiser Muffin World 646213 Lekue Foremki do muffinów C... Lekue Zestaw do muffinów MU...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA