Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono

Liście, listeczki, łodyżki... Warto je jeść! Warto z nimi również w kuchni eksperymentować, zwłaszcza w weekend, gdy mamy trochę więcej czasu. Tym razem otoczmy zielenią wykwintny comber.
Marynowany comber jagnięcy Marynowany comber jagnięcy Fot. Artur Rogalski

Marynowany comber jagnięcy

1 kg combra jagnięcego
olej do smarowania

Marynata:
2 ząbki czosnku
po 2 łyżeczki pokruszonych listków tymianku i rozmarynu
1/2 szklanki oliwy

Sos gorczycowy:
300 ml czerwonego wytrawnego wina
4-6 łyżek bulionu z cielęciny lub indyczego udźca
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
2 łyżki brązowego cukru
ząbek czosnku
2 cebule
marchew
2 łyżki sklarowanego masła
po łyżce mąki ziemniaczanej i nasion gorczycy
pieprz, sól


Oliwę na bejcę mieszamy z pokruszonymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso myjemy, nacieramy marynatą, układamy w salaterce, przykrywamy folią i wstawiamy na dobę do lodówki.
Przygotowujemy sos: mieszamy wino z bulionem, ziołami i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 3-5 minut na małym ogniu. Przykrywamy i odstawiamy. Kroimy cebule, marchew, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy warzywa, wsypujemy gorczycę i, mieszając, smażymy, aż warzywa będą prawie miękkie.
Wtedy wlewamy wino z bulionem, mieszamy i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i, mieszając, gotujemy 3-5 minut na małym ogniu (jeśli sos wyjdzie za gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody). Doprawiamy sos solą i pieprzem, przykrywamy i trzymamy w cieple.
Zamarynowane mięso wycieramy papierowym ręcznikiem, obsmażamy na oleju, przekładamy do brytfanki, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i pieczemy ok. 45 minut.
Wyłączamy piekarnik, mięso oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i zostawiamy na 15-20 min w ciepłym piekarniku.
Podajemy z sosem gorczycowym.

Zdjęcie Elo-Pol Brytfanna ELO KACZKA 27235 Zdjęcie Le Creuset Brytfanna żeliwna Doufeu Cherry Red 6,9 litra Zdjęcie Mauviel Brytfanna M150B 652124
Elo-Pol Brytfanna ELO KACZK... Le Creuset Brytfanna żeliwn... Mauviel Brytfanna M150B 652124
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szczawiowa z warzywami Szczawiowa z warzywami FOT. BBS

Szczawiowa z warzywami

300 g szczawiu
60 g masła
1 cebula pokrojona w kostkę
4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
2 młode marchewki
1 l rosołu lub wywaru z warzyw
1/2 szklanki śmietanki
sól
pieprz
listki szczawiu do dekoracji


W garnku rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy ziemniaki i marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut. Dodajemy posiekany szczaw, dusimy, aż zwilgotnieje. Wlewamy podgrzany rosół, zagotowujemy i łączymy ze śmietanką. Doprawiamy, posypujemy listkami świeżego szczawiu.

Zdjęcie Duo Waza do zupy SILVER LINE Zdjęcie KAROLINA ALBA BIAŁA Waza 3 L 0000 Zdjęcie Kristoff Waza Francesca 3l
Duo Waza do zupy SILVER LINE KAROLINA ALBA BIAŁA Waza 3 ... Kristoff Waza Francesca 3l
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zielony gulasz Zielony gulasz Fot.

Zielony gulasz

2 łyżeczki oleju sezamowego
50 g migdałów
1 suszona papryczka chilli
250 g zielonej fasolki szparagowej (krojonej)
350 g brokułów
350 g pokrojonych liści kapusty pekińskiej
1 łyżka wytrawnego sherry
sok z 1 cytryny
sól


Migdały parzymy i obieramy. Połowę przekrawamy na pół, połowę mielemy lub bardzo drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy połówki migdałów i chilli (ok. 2 minuty) Wyjmujemy chilli, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Mieszamy z sherry i sokiem z cytryny, dodajemy łyżkę wody. Posypujemy zmielonymi migdałami.
Podgrzewamy przez minutę na małym ogniu.

Rada: Warzywa powinno gotować się jak najkrócej. Dzięki temu zachowają kolor i pozostaną jędrne. Nie stracą również swoich wartości odżywczych.

Zdjęcie Bohminox Zestaw Garnków 6el Bx-6cs Zdjęcie Silesia Rybnik Komplet 4 Garnków Emaliowanych z Pokrywkami Zośka Róże Kremowy 8el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Truskawki Białe 8el
Bohminox Zestaw Garnków 6el... Silesia Rybnik Komplet 4 Ga... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka ze szpinaku Sałatka ze szpinaku FOT. BBS

Sałatka ze szpinaku

pęczek młodego szpinaku
pół szklanki suszonych pomidorów w oliwie
duża garść orzechów włoskich
duża garść startego parmezanu
grzanki z chleba pełnoziarnistego

sos:
150 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
pieprz


Liście szpinaku płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Odwirowujemy w wirówce do sałaty. Pomidory odsączamy z oliwy na sitku, kroimy w cienkie paski. Orzechy grubo siekamy. Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu, doprawiamy i mieszamy. Liście szpinaku rozkładamy na talerzu, kładziemy paski pomidorów, orzechy, posypujemy parmezanem. Polewamy sosem i posypujemy grzankami.

Zdjęcie Cok Salaterka 0103005330 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Lubiana Salaterka Victoria 2714
Cok Salaterka 0103005330 Lubiana Salaterka HEL 00043 Lubiana Salaterka Victoria ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kule z botwinką Kule z botwinką Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Kule z botwinką

pęczek botwinki
1 łyżka masła
130 g mascarpone
4 jajka
100 g białego sera
łyżka kaszy manny
sól
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
ew. twarożek chrzanowy do sklejenia kulek


Botwinkę płuczemy, drobno kroimy małe buraczki oraz liście. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną botwinę z buraczkami, chwilę podsmażamy, aż liście zmiękną, odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Wrzucamy rozkruszony biały ser, kaszę, sól i pieprz, a na końcu przesmażoną botwinkę. Wlewamy do małych foremek wysmarowanych masłem i pieczemy 20 minut w 160°C. Połówki kulek można skleić chrzanowym twarożkiem.

Zdjęcie KAROLINA HIRUNI Serwis obiadowy ECRU 87/12 0000 Zdjęcie KAROLINA MAXIM Serwis obiadowy 42/12 0000 Zdjęcie Lubiana Arianna Serwis Obiadowy 26/6
KAROLINA HIRUNI Serwis obia... KAROLINA MAXIM Serwis obiad... Lubiana Arianna Serwis Obia...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ciasto jogurtowe Ciasto jogurtowe Fot. MARCIN URBAN

Ciasto jogurtowe

150 g mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kaszki kukurydzianej
50 g mielonych migdałów
sól
2 jajka
150 g cukru pudru
150 g jogurtu naturalnego
140 ml oleju
2 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki migdałów w płatkach


Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą, mielonymi migdałami i szczyptą soli.
Jajka ucieramy z połową cukru pudru na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, dodajemy jogurt, olej, mąkę z kaszką i skórkę otartą z cytryn. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy syrop: wyciskamy sok z cytryn, przelewamy do rondelka, dodajemy pozostały cukier puder i zagotowujemy. Gotujemy, aż płyn zredukuje objętość i będzie dość gęsty. Na koniec dodajemy miód, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy, wierzch ostrożnie nakłuwamy i polewamy ciepłym syropem. Dekorujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcie Bosch MUM58920 Zdjęcie CAMRY CR4209 Zdjęcie Clatronic KM 3632
Bosch MUM58920 CAMRY CR4209 Clatronic KM 3632
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Najlepiej pasowało czerwone wino z Włoch, a dokładnie z Piemontu. Nie było to jednak potężne barolo, ani jego brat barbaresco, a delikatniejsza, łagodniejsza mocno owocowa ? Barbera d?Asti. Drugim równie ciekawym i dobrze zintegrowanym z potrawą było włoskie wino z regionu Toskania, mniej znane niż klasyczne chianti, o pięknie brzmiącej nazwie Vino Nobile di Montepulciano ze szczepu prugnolo, które jest klonem sangiovese. Dobry owoc z delikatną kwasowością oraz niezbyt wyrazistą taniną idealnie uzupełniał ziołowo-soczysty charakter jagnięciny.
Zaproponowałbym także kalifornijskie wino ze szczepu zinfandel ? zdecydowanie pełniejsze, z mocniejszą taniną oraz dużą zawartością alkoholu.
Podczas praktyk sommelierskich w restauracjach na Wyspach Brytyjskich, gdzie często jada się jagnięcinę, spotkałem Henriego Chapoama, wybitnego mistrza sommelierskiego. Sugerował, aby spróbować jagnięciny z białym winem typu sherry. Tym, którzy nie boją się eksperymentowania, polecam amontillado ? mocno orzechowe z odrobiną słodyczy, dobrze współgra z soczystym mięsem jagnięcym.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie  zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Libbey WINE Karafka + 4 Kieliszki do Wina Zdobione Zdjęcie Moon & Sun and Stars - Dwa Grawerowane Kieliszki do wina Zdjęcie Royal Leerdam Kieliszki do Wina Czerwonego Diamond 6szt
Libbey WINE Karafka + 4 Kie... Moon & Sun and Stars - Dwa ... Royal Leerdam Kieliszki do ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (3)
Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono
Zaloguj się
  • anetakruk

    Oceniono 12 razy 12

    Kurczę, znów to samo. "obiad na zielono", a tu comber jaginięcy na pierwszym planie... ;-))

  • poborowy102

    Oceniono 5 razy 5

    Nie wiem jak tam w innych regionach, ale u mnie strąków fasoli jeszcze nie ma, szczaw już kwitnie, brokułów nie ma i jeszcze długo nie będzie, botwinka jest, jest sałata, rukola, zioła, truskawki, zaraz będą porzeczki i agrest, dajcie jakieś przepisy z agrestem.

  • sdc_k71

    Oceniono 6 razy 2

    zupa a la "niesiołowski"

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX