1 kg combra jagnięcego
olej do smarowania
Marynata:
2 ząbki czosnku
po 2 łyżeczki pokruszonych listków tymianku i rozmarynu
1/2 szklanki oliwy
Sos gorczycowy:
300 ml czerwonego wytrawnego wina
4-6 łyżek bulionu z cielęciny lub indyczego udźca
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
2 łyżki brązowego cukru
ząbek czosnku
2 cebule
marchew
2 łyżki sklarowanego masła
po łyżce mąki ziemniaczanej i nasion gorczycy
pieprz, sól
Oliwę na bejcę mieszamy z pokruszonymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso myjemy, nacieramy marynatą, układamy w salaterce, przykrywamy folią i wstawiamy na dobę do lodówki.
Przygotowujemy sos: mieszamy wino z bulionem, ziołami i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 3-5 minut na małym ogniu. Przykrywamy i odstawiamy. Kroimy cebule, marchew, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy warzywa, wsypujemy gorczycę i, mieszając, smażymy, aż warzywa będą prawie miękkie.
Wtedy wlewamy wino z bulionem, mieszamy i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i, mieszając, gotujemy 3-5 minut na małym ogniu (jeśli sos wyjdzie za gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody). Doprawiamy sos solą i pieprzem, przykrywamy i trzymamy w cieple.
Zamarynowane mięso wycieramy papierowym ręcznikiem, obsmażamy na oleju, przekładamy do brytfanki, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i pieczemy ok. 45 minut.
Wyłączamy piekarnik, mięso oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i zostawiamy na 15-20 min w ciepłym piekarniku.
Podajemy z sosem gorczycowym.
Elo-Pol Brytfanna ELO KACZK... | Le Creuset Brytfanna żeliwn... | Mauviel Brytfanna M150B 652124 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
300 g szczawiu
60 g masła
1 cebula pokrojona w kostkę
4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
2 młode marchewki
1 l rosołu lub wywaru z warzyw
1/2 szklanki śmietanki
sól
pieprz
listki szczawiu do dekoracji
W garnku rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy ziemniaki i marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut. Dodajemy posiekany szczaw, dusimy, aż zwilgotnieje. Wlewamy podgrzany rosół, zagotowujemy i łączymy ze śmietanką. Doprawiamy, posypujemy listkami świeżego szczawiu.
Duo Waza do zupy SILVER LINE | KAROLINA ALBA BIAŁA Waza 3 ... | Kristoff Waza Francesca 3l |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 łyżeczki oleju sezamowego
50 g migdałów
1 suszona papryczka chilli
250 g zielonej fasolki szparagowej (krojonej)
350 g brokułów
350 g pokrojonych liści kapusty pekińskiej
1 łyżka wytrawnego sherry
sok z 1 cytryny
sól
Migdały parzymy i obieramy. Połowę przekrawamy na pół, połowę mielemy lub bardzo drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy połówki migdałów i chilli (ok. 2 minuty) Wyjmujemy chilli, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Mieszamy z sherry i sokiem z cytryny, dodajemy łyżkę wody. Posypujemy zmielonymi migdałami.
Podgrzewamy przez minutę na małym ogniu.
Rada: Warzywa powinno gotować się jak najkrócej. Dzięki temu zachowają kolor i pozostaną jędrne. Nie stracą również swoich wartości odżywczych.
Bohminox Zestaw Garnków 6el... | Silesia Rybnik Komplet 4 Ga... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
pęczek młodego szpinaku
pół szklanki suszonych pomidorów w oliwie
duża garść orzechów włoskich
duża garść startego parmezanu
grzanki z chleba pełnoziarnistego
sos:
150 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Liście szpinaku płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Odwirowujemy w wirówce do sałaty. Pomidory odsączamy z oliwy na sitku, kroimy w cienkie paski. Orzechy grubo siekamy. Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu, doprawiamy i mieszamy. Liście szpinaku rozkładamy na talerzu, kładziemy paski pomidorów, orzechy, posypujemy parmezanem. Polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Cok Salaterka 0103005330 | Lubiana Salaterka HEL 00043 | Lubiana Salaterka Victoria ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
pęczek botwinki
1 łyżka masła
130 g mascarpone
4 jajka
100 g białego sera
łyżka kaszy manny
sól
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
ew. twarożek chrzanowy do sklejenia kulek
Botwinkę płuczemy, drobno kroimy małe buraczki oraz liście. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną botwinę z buraczkami, chwilę podsmażamy, aż liście zmiękną, odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Wrzucamy rozkruszony biały ser, kaszę, sól i pieprz, a na końcu przesmażoną botwinkę. Wlewamy do małych foremek wysmarowanych masłem i pieczemy 20 minut w 160°C. Połówki kulek można skleić chrzanowym twarożkiem.
KAROLINA HIRUNI Serwis obia... | KAROLINA MAXIM Serwis obiad... | Lubiana Arianna Serwis Obia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kaszki kukurydzianej
50 g mielonych migdałów
sól
2 jajka
150 g cukru pudru
150 g jogurtu naturalnego
140 ml oleju
2 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki migdałów w płatkach
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą, mielonymi migdałami i szczyptą soli.
Jajka ucieramy z połową cukru pudru na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, dodajemy jogurt, olej, mąkę z kaszką i skórkę otartą z cytryn. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy syrop: wyciskamy sok z cytryn, przelewamy do rondelka, dodajemy pozostały cukier puder i zagotowujemy. Gotujemy, aż płyn zredukuje objętość i będzie dość gęsty. Na koniec dodajemy miód, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy, wierzch ostrożnie nakłuwamy i polewamy ciepłym syropem. Dekorujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia.
Bosch MUM58920 | CAMRY CR4209 | Clatronic KM 3632 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Najlepiej pasowało czerwone wino z Włoch, a dokładnie z Piemontu. Nie było to jednak potężne barolo, ani jego brat barbaresco, a delikatniejsza, łagodniejsza mocno owocowa ? Barbera d?Asti. Drugim równie ciekawym i dobrze zintegrowanym z potrawą było włoskie wino z regionu Toskania, mniej znane niż klasyczne chianti, o pięknie brzmiącej nazwie Vino Nobile di Montepulciano ze szczepu prugnolo, które jest klonem sangiovese. Dobry owoc z delikatną kwasowością oraz niezbyt wyrazistą taniną idealnie uzupełniał ziołowo-soczysty charakter jagnięciny.
Zaproponowałbym także kalifornijskie wino ze szczepu zinfandel ? zdecydowanie pełniejsze, z mocniejszą taniną oraz dużą zawartością alkoholu.
Podczas praktyk sommelierskich w restauracjach na Wyspach Brytyjskich, gdzie często jada się jagnięcinę, spotkałem Henriego Chapoama, wybitnego mistrza sommelierskiego. Sugerował, aby spróbować jagnięciny z białym winem typu sherry. Tym, którzy nie boją się eksperymentowania, polecam amontillado ? mocno orzechowe z odrobiną słodyczy, dobrze współgra z soczystym mięsem jagnięcym.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Libbey WINE Karafka + 4 Kie... | Moon & Sun and Stars - Dwa ... | Royal Leerdam Kieliszki do ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |