Kotlet mielony nie musi być nudny

Wystarczy do mięsa dodać odrobinę przypraw, ziół lub zieleniny, aby nabrał nowego smaku. I nadać mu mniejszą, bardziej apetyczną formę.
Z selerem i ogórkiem kiszonym Z selerem i ogórkiem kiszonym Fot. Jarosław Madejski

Z selerem i ogórkiem kiszonym

300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
duże jajko
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
2 małe ugotowane do miękkości korzeniowe selery
1 kiszony ogórek
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
łyżeczka estragonu
cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki
tarta bułka do panierowania
tłuszcz do smażenia


Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę i rozgniecione widelcem selery, osączonego, startego na tarce ogórka (może być ze skórką), musztardę, sól, pieprz, estragon. Wyrabiamy. Posiekaną cebulę szklimy na oleju i dodajemy do masy razem z natką. Po ponownym wymieszaniu formujemy kotlety. Panierujemy w tartej bułce i smażymy.

Zdjęcie CAMRY CR4802
CAMRY masztnka do mięsa
w okazje.info
Klopsiki z cukinią i szczypiorkiem Klopsiki z cukinią i szczypiorkiem Fot. Jarosław Madejski

Z cukinią i szczypiorkiem

2 cukinie
pęczek szczypiorku
300 g mielonego mięsa z indyka
czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
mały pęczek dymki
2 łyżki masła
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia


Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.

Leifheit - Tarka czworoboczna
w okazje.info
Pokuczaje Pokuczaje Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pokuczaje

300 g mielonego mięsa wieprzowego
1-2 cebule
3 jajka
2-3 bułki kajzerki
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz


Mięso mieszamy z posiekaną lub startą na tarce cebulą. Wbijamy 2 jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i lepimy kule. Bułki okrawamy ze skórki, miękisz kroimy w kostkę. Mięsne kule obtaczamy w ostatnim jajku, a potem w pokrojonych bułkach. Delikatnie dociskamy panierkę, smażymy pokuczaje w głębokim oleju na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu, układamy w brytfannie, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Curver Miska kuchenna GRAND CHEF
w okazje.info
Klopsiki meksykańskie Klopsiki meksykańskie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Klopsiki meksykańskie

500 g mielonej wołowiny
1 drobno posiekana średnia cebula
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki mielonego kuminu
2 łyżki świeżego oregano
sól
pieprz
olej do smażenia


Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, aż będzie miękka. W misce wmieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, oregano i kumin. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę. Mokrymi rękami formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smaż klopsiki partiami na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron. Przekładaj na papier kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj np. z kukurydzianymi tortillami, liśćmi sałaty i plastrami pomidora.

ALICANTE PÓŁMISEK
w okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.