Pomysł z jajem

Jajko po hindusku, po francusku lub po... domowemu. Jak kto woli. Jeśli tylko macie jajka w lodówce, ani głód, ani niezapowiedziany gość nie będą wam straszne!
Jajka sadzone na pomidorach Jajka sadzone na pomidorach Fot. Łukasz Zandecki

Jajka sadzone na pomidorach

4 łyżki pesto
2 duże pomidory
6 jajek
sól
pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno płaskiej porcelanowej formy smarujemy pesto. Każdego pomidora kroimy na 3  plastry (grube 1,5 cm). Wykrawamy środki, krążki układamy w formie. W każdą obrączkę z pomidora delikatnie wbijamy jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż jajka się zetną. Podajemy gorące.

Zdjęcie Cuisipro foremki do jajek 747182 Zdjęcie Cuisipro foremki do jajek 747308 Zdjęcie Foremka do jajek serduszko (5793)
Cuisipro foremki do jajek Cuisipro foremki do jajek 7 sztuk Foremka do jajek serduszko
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Curry z jajkiem Curry z jajkiem Fot. KRZYSZTOF DUKLAS / DUKLAS + STUDIO DUKLAS +

Curry z jajkiem

6 jajek
400 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
łyżka masła
łyżka oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
2 posiekane cebule
3 posiekane łodygi selera naciowego
2 łyżki przecieru (nie koncentratu!) pomidorowego
300 ml śmietanki 36%
garść listków kolendry
łyżka garam masala


Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 6 minut ? nie powinny się rozpadać), odcedzamy. Rozgrzewamy rondel o grubym dnie. Wkładamy masło i oliwę, a gdy tylko się rozgrzeją ? czosnek, cebulę i selera. Smażymy 10-12 minut na małym ogniu. Wkładamy ziemniaki, wlewamy przecier i śmietanę, podgrzewamy, delikatnie mieszając. wsypujemy garam masala. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo, posypujemy kolendrą.
Kto lubi, może dodać jeszcze nieco płatków chilli.

Zdjęcie BOMANN EK CB 515 N Zdjęcie Severin EK 3127 Zdjęcie Unold 8035
BOMANN EK CB 515 N Severin EK 3127 Unold 8035
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Croque madame Croque madame Fot. KRZYSZTOF DUKLAS / DUKLAS + STUDIO DUKLAS +

Croque madame

8 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki musztardy Dijon
100-120 g pokrojonej w cienkie plasterki szynki
2 garści startego sera - najlepiej gruyčre'a
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
czubata łyżka mąki
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej


Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie  przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

Zdjęcie Eh excellent houseware 185 ml - 2 sztuki 205513 Zdjęcie Home&Decor Zestaw Naczynek do Zapiekania RAM2466 Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM
Eh excellent houseware Home&Decor Zestaw Naczynek do zapiekania Küchenprofi Kokilki PLUM
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim Fot. MARCIN URBAN

Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim

8 jajek
8 łyżek (120 ml) śmietanki 30 proc.
4 łyżki masła
200 g wędzonego łososia
4 łyżeczki koperku
4 duże rogaliki francuskie (croissanty)
sól
pieprz


Koperek umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. Plastry łososia pokrój w paski. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę i całość staranie roztrzep. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C i przez 4-5 minut podgrzej w nim rogaliki.
Masło roztop na patelni, wlej roztrzepane jajka i zmniejsz ogień. Mieszaj drewnianą łopatką, aż jajka zaczną się ścinać. Dodaj paseczki łososia i posiekany koperek. Smaż do chwili, aż jajecznica będzie miała ulubioną konsystencję.
Z ciepłych rogalików odkrój z każdego górną część i wydrąż nieco ciasta, w zagłębienie włóż przygotowaną jajecznicę i podawaj.

Zdjęcie Patelnia Fissler Special mini Snack 4632816100 Zdjęcie Patelnia mała ze stali 140x35 Zdjęcie THK Patelnia aluminiowa Just mała śr.20 OPT5973
Patelnia Fissler Special mini do jajek Patelnia mała ze stali THK Patelnia aluminiowa mała
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA