4 łyżki pesto
2 duże pomidory
6 jajek
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno płaskiej porcelanowej formy smarujemy pesto. Każdego pomidora kroimy na 3 plastry (grube 1,5 cm). Wykrawamy środki, krążki układamy w formie. W każdą obrączkę z pomidora delikatnie wbijamy jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż jajka się zetną. Podajemy gorące.
Cuisipro foremki do jajek | Cuisipro foremki do jajek 7 sztuk | Foremka do jajek serduszko |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6 jajek
400 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
łyżka masła
łyżka oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
2 posiekane cebule
3 posiekane łodygi selera naciowego
2 łyżki przecieru (nie koncentratu!) pomidorowego
300 ml śmietanki 36%
garść listków kolendry
łyżka garam masala
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 6 minut ? nie powinny się rozpadać), odcedzamy. Rozgrzewamy rondel o grubym dnie. Wkładamy masło i oliwę, a gdy tylko się rozgrzeją ? czosnek, cebulę i selera. Smażymy 10-12 minut na małym ogniu. Wkładamy ziemniaki, wlewamy przecier i śmietanę, podgrzewamy, delikatnie mieszając. wsypujemy garam masala. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo, posypujemy kolendrą.
Kto lubi, może dodać jeszcze nieco płatków chilli.
BOMANN EK CB 515 N | Severin EK 3127 | Unold 8035 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
8 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki musztardy Dijon
100-120 g pokrojonej w cienkie plasterki szynki
2 garści startego sera - najlepiej gruyčre'a
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
4 łyżki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
czubata łyżka mąki
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.
Eh excellent houseware | Home&Decor Zestaw Naczynek do zapiekania | Küchenprofi Kokilki PLUM |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
8 jajek
8 łyżek (120 ml) śmietanki 30 proc.
4 łyżki masła
200 g wędzonego łososia
4 łyżeczki koperku
4 duże rogaliki francuskie (croissanty)
sól
pieprz
Koperek umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. Plastry łososia pokrój w paski. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę i całość staranie roztrzep. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C i przez 4-5 minut podgrzej w nim rogaliki.
Masło roztop na patelni, wlej roztrzepane jajka i zmniejsz ogień. Mieszaj drewnianą łopatką, aż jajka zaczną się ścinać. Dodaj paseczki łososia i posiekany koperek. Smaż do chwili, aż jajecznica będzie miała ulubioną konsystencję.
Z ciepłych rogalików odkrój z każdego górną część i wydrąż nieco ciasta, w zagłębienie włóż przygotowaną jajecznicę i podawaj.
Patelnia Fissler Special mini do jajek | Patelnia mała ze stali | THK Patelnia aluminiowa mała |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |