Dania na weekend

Pieczony łosoś to jedna z tych potraw, które nie wymagają specjalnych zabiegów ani długiego stania przy kuchni. Dodatek pieczonych pomidorków i oliwek nada potrawie śródziemnomorski charakter.
Łosoś pieczony z pomidorami Łosoś pieczony z pomidorami Fot. Jacek Ura

Łosoś pieczony z pomidorami

500 g pokrojonych na połówki podłużnych pomidorów
1 czubata łyżeczka cukru
sól
pieprz
1/2 szklanki dobrej oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
10 liści świeżej bazylii
12 całych listków oregano i 3 łyżki posiekanych
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
6 filetów z łososia (po 200 g) ze skórą
100 g czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na ćwiartki


Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Pomidory wkładamy do miski, mieszamy z cukrem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Układamy w żaroodpornej formie stroną przecięcia do dołu. Odlewamy 1-2 łyżki oliwy, resztę podgrzewamy w rondelku. Wkładamy czosnek i smażymy 2 minuty na jasnozłoty kolor. Dodajemy listki bazylii i oregano, polewamy pomidory. Pieczemy 2-2,5 godziny. Pomidory przekładamy na półmisek, a oliwę przecedzamy do miseczki, mieszamy z posiekanym oregano oraz skórką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do polania łososia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C. Żaroodporną formę wyściełamy folią aluminiową, układamy w niej filety skórą do dołu. Polewamy czystą oliwą, wcieramy ją w mięso ryby. Solimy.
Formę z rybami ustawiamy na górnej półce piekarnika, pieczemy 15 minut. Łososia podajemy z pomidorami i oliwkami, skrapiamy ziołową oliwą.

Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa 3160-09 25cm Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini 3380-12 21cm Zdjęcie Vogue Patelnia Grillowa-Kwadratowa
Chasseur Patelnia Grillowa ... Chasseur Patelnia Grillowa ... Vogue Patelnia Grillowa-Kwa...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zupa minestrone Zupa minestrone Fot. Iwona I Rafał Bortczuk

Zupa minestrone

2 duże upieczone czerwone papryki
2 marchewki
1 papryczka chilli
5 łodyg selera naciowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelati
ok. 2 litrów wywaru warzywnego
ziarna z 1 ugotowanej kolby kukurydzy
łyżka przecieru pomidorowego
oliwa, 2 łyżki masła
szczypta soli, pieprz, szczypta słodkiej papryki
po garści pestek dyni i słonecznika
łyżka startego parmezanu


Upieczoną paprykę obieramy ze skórki. Łodygi selera kroimy w plasterki. Marchewki tniemy w cienkie paski. Z papryczki chilli usuwamy pestki i drobno kroimy.
W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i masło. Dodajemy seler i smażymy 15 minut na małym ogniu. Dodajemy marchewki, papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy wywarem z warzyw, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, pieczoną paprykę oraz ziarna ugotowanej kukurydzy. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą, słodką papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, prażymy na niej pestki dyni i słonecznika. Zupę posypujemy startym parmezanem i uprażonymi pestkami.

Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie Villeroy & Boch - French Garden Fleurence - mała waza
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... Villeroy & Boch - French Ga...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Peperonata Peperonata FOT. BBS

Peperonata

po 3 czerwone i żółte papryki
2 cebule
10 pomidorów bez skórki
5 łyżek małych zielonych oliwek
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
2 łyżki octu balsamicznego
4-6 łyżek oliwy
garść świeżej bazylii
suszona papryczka chilli
pieprz, sól


Papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w cząstki, cebule siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy paprykę, cebulę, zmiażdżony czosnek, chilli i dusimy na małym ogniu, mieszając. Po kilku minutach dokładamy pomidory i kapary, doprawiamy solą, pieprzem, octem, mieszamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze 25 minut, pod koniec duszenia dodajemy oliwki i po siekaną bazylię.

Rada: Cennym dodatkiem dla wegetarian byłaby w tej potrawie fasola, soczewica lub ciecierzyca. Danie byłoby bardziej sycące i bogatsze w składniki odżywcze.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie MartGlass Collection Carmel Serwis Obiadowy 12/45 Zdjęcie MartGlass Collection Serwis Obiadowy Filadelfia 12/43 135029
Chodzież Serwis obiadowy Gl... MartGlass Collection Carmel... MartGlass Collection Serwis...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ziemniaki z ziołami Ziemniaki z ziołami Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki z ziołami

1,5 kg ziemniaków równej wielkości
suszone zioła prowansalskie
czerwona papryka mielona
czosnek granulowany
3-4 łyżki oliwy lub oleju
sól


Ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i krótko gotujemy. Do rondla o grubym dnie wlewamy łyżkę oleju, wkładamy gorące ziemniaki, posypujemy ziołami, papryką i czosnkiem. Polewamy po wierzchu olejem i zapiekamy w piekarniku 30-40 minut, od czasu do czasu przewracając delikatnie, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron.

Zdjęcie Florentyna Komplet Sztućców Magnus Fantastic Walizka 65el Zdjęcie Gerlach Celestia NK 04A Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Sztućce GERLACH 04A CELESTIA - 68 szt., wysoki połysk
Florentyna Komplet Sztućców... Gerlach Celestia NK 04A Zes... Sztućce GERLACH 04A CELESTI...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Ciasteczka kokosowe z kremem mango Ciasteczka kokosowe z kremem mango Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Ciasteczka kokosowe z kremem mango

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
6 łyżek mleka kokosowego
2 łyżki zmiksowanego miąższu mango

Krem:
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki zmiksowanego miąższu mango
5 żółtek
4 łyżki masła
sok z limonki do smaku

Oraz:
cukier puder do posypania


Robimy ciastka: mieszamy mąkę z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko i miksujemy dalej, aż składniki się połączą. Porcjami wsypujemy mieszankę suchych składników, ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodajemy mleko kokosowe oraz mango i ucieramy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstęp, bo ciastka rosną. Pieczemy 10 minut w 180°C (na złoty kolor), studzimy.
Robimy krem: miksujemy cukier z mango i żółtkami. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez 10 minut, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy po kawałku zimne masło, doprawiamy sokiem z limonki. Gdy powstanie jednolity krem, czekamy, aż ostygnie, i wkładamy na pół godziny do lodówki (trzeba go przykryć, bo wchłania zapachy). Łączymy po dwa ciastka, przekładając je kremem. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie NUOVA R2S Talerze deserowe - 4szt 615 FERM Zdjęcie ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALERZE DESEROWE - FLOWER GLAMOUR (976 GLUR) Zdjęcie ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALERZE DESEROWE - PEACOCK PAW (976 PEAC)
NUOVA R2S Talerze deserowe ... ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Łosoś to mięsista ryba z dużą zawartością tłuszczu, która może tworzyć udane połączenie z niejednym czerwonym winem. Jednak proponowany delikatny sposób jej przyrządzenia skłonił mnie do poszukiwań pośród białych win. Moim pierwszym typem było torrontes, wino z rodziny muscatów. Ten popularny w Argentynie szczep daje wina mocno aromatyczne z dużą kwasowością, z przeważającymi aromatami kwiatowymi. Charakter i aromat tego wina powinny dobrze wtopić się w gamę smaków potrawy. Wybór ten jednak jest dość odważny, gdyż nie wszystkim może odpowiadać kwiatowa nuta.
Kolejnym winem, które chciałbym zaproponować, jest wino z Doliny Loary ? muscadet. Jest bardzo wytrawne, z orzeźwiającą kwasowością. Odmiana, która na etykiecie ma dopisek sur lie, co oznacza, że dojrzewała na osadzie z drożdży, wyróżnia się aromatami zbliżone do chlebowych zapachów z piekarni. Struktura trunku jest potężniejsza i można go śmiało podawać z bardziej złożonymi daniami, takimi jak pieczony łosoś z pomidorami i oliwą ziołową.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie  zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Crystal Julia Kieliszki do wina 6szt (19236) Zdjęcie Crystal Julia Kieliszki do wina kryształowe 6 sztuk 6495 Zdjęcie Olympia Kieliszki do Wina 410ml
Crystal Julia Kieliszki do ... Crystal Julia Kieliszki do ... Olympia Kieliszki do Wina 4...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA