Wyrafinowane dania na weekend

Łosoś z makiem? Kto by pomyślał?! I właśnie o to chodzi! Żeby czasem zaskoczyć kulinarną fantazją, niecodziennym zestawieniem smaku i konsystencji potrawy. Wtedy nabieramy ochoty do odkrycia nowego smaku. A wraz z nią rośnie apetyt.
1 Łosoś pieczony w cieście francuskim Łosoś pieczony w cieście francuskim Fot. Bogdan Biały

Łosoś pieczony w cieście francuskim

600 g filetu z łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
200 g maku
50 g cebuli
25 g masła
250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
150 g ricotty
250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)
2 żółtka


Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie.
Prażymy 150 g maku na suchej, rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy
drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.

Zdjęcie Feel Maestro 1103-24 Zdjęcie Florina Naczynie do zapiekania NATURA 2l 56463 Zdjęcie Vogue Okrągłe Naczynie do Zapiekania 750ml Śr.225mm
Feel Maestro 1103-24 Florina Naczynie do zapieka... Vogue Okrągłe Naczynie do Z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Pikantna zupa z pieczarkami Pikantna zupa z pieczarkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pikantna zupa z pieczarkami

łyżka oleju
2 łyżeczki pasty curry
litr bulionu (może być z kostki)
2 szklanki mleka kokosowego
szklanka czerwonej soczewicy
puszka miniaturowej kukurydzy
150 g pieczarek
100 g groszku cukrowego w strączkach
łyżeczka cukru
ewentualnie jasny sos sojowy
szczypta imbiru
sól


W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i, mieszając, chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie wlewamy bulion, mleko kokosowe i wsypujemy wypłukaną i osączoną soczewicę. Gotujemy razem 10-15 minut, co kilka chwil mieszając. Dodajemy umyte, obrane
i pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki lub na mniejsze kawałki kolbki kukurydzy oraz umyte strączki groszku cukrowego. Następnie doprawiamy zupę do smaku cukrem i, jeśli trzeba, także sosem sojowym lub solą oraz sproszkowanym imbirem.
Gotujemy jeszcze 6-8 minut.

Zdjęcie Ambition Waza do zupy HELIOS 29355 Zdjęcie CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B013 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Ambition Waza do zupy HELIO... CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym Fot. Lukasz Zandecki / AG

Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym

3 pęczki młodej marchewki
1 szklanka groszku
1 łyżka oliwy
1 mała cebula pokrojona w pióra
por, biała część pokrojona w paski
1/2 łyżeczki szafranu
7 pieczarek
1 łyżeczka świeżego tymianku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanka śmietany kremówki
1/2 pęczka szparagów
100 g szpinaku
masło do formy


Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Formę o pojemności 1 litra smarujemy masłem. Marchewki obgotowujemy, wyjmujemy. Groszek obgotowujemy w tej samej wodzie ok. 2 minut, a po odcedzeniu hartujemy wodą z lodem. W rondlu smażymy na oleju cebulę, dodajemy pora, dusimy do miękkości 5 minut. Wsypujemy szafran, dodajemy marchewki pokrojone w kawałki i grzyby w połówki.
Posypujemy tymiankiem, przyprawiamy. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż wyparuje. Wlewamy wywar z warzyw i dusimy kolejne 5 minut.  Następnie dolewamy śmietanę, a gdy się zagotuje, dodajemy groszek, szparagi i szpinak. Przekładamy do formy i pieczemy 30 minut.

Zdjęcie Serwis obiadowy LUMINARC QUADRATO NOIR / BLANC 18+1 el. 01082 Zdjęcie Lubiana Arianna Serwis Obiadowy 26/6 Zdjęcie DUO Komplet obiadowy 18z cPorto
Serwis obiadowy LUMINARC QU... Lubiana Arianna Serwis Obia... DUO Komplet obiadowy 18z cP...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 Surówka z fenkułem i pomarańczą Surówka z fenkułem i pomarańczą Fot. Łukasz Zandecki

Surówka z fenkułem i pomarańczą

bulwa fenkułu
duża soczysta pomarańcza
4 śliwki węgierki z marynaty
2 garście rukoli
po łyżce posiekanych orzechów włoskich, laskowych i pistacjowych
4-5 łyżek sosu winegret


Umyty fenkuł kroimy w cieniutkie plasterki (sam środek usuwamy), a następnie w nieduże słupki. Pomarańczę obieramy i czyścimy z błonek i włókien. Miąższ kroimy w grubsze słupki. W salaterce mieszamy pomarańczę, fenkuł, osączone i pokrojone w paski węgierki, umyte i starannie osuszone liście rukoli oraz 2/3 orzechów. Polewamy sałatkę sosem winegret, delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą orzechów.

Zdjęcie Obrus brązowy 150x220 Zdjęcie Mariall Design Obrus 7o1 150x280 Zdjęcie Or-Tex Obrus Teflonowy Natalka Wz. 245 Krem
Obrus brązowy 150x220 Mariall Design Obrus 7o1 15... Or-Tex Obrus Teflonowy Nata...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5 Biszkopciki truskawkowe Biszkopciki truskawkowe Fot. Magdalena & Krzyszof Duklas StockFood

Biszkopciki truskawkowe

Na ciasto:
2 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
1/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
1/2 szklanka maślanki,
1/4 szklanki śmietany 36%
skórka otarta z 1 cytryny

Do przełożenia:
1 kg truskawek
1/4 szklanki likieru Grand Marnier
1/8 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/2 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego


Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30
minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 minut), studzimy.
Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z likierem, cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 minut). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.

Zdjęcie Kenwood Cooking Chef KM096 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Bosch MUM58020
Kenwood Cooking Chef KM096 Clatronic KM 3632 Bosch MUM58020
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
6 Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Im cięższa potrawa, tym cięższe powinno być i wino.

Dzięki tej zasadzie możemy się delektować zarówno potrawą, jak i winem. Jeśli ta równowaga zostanie zachwiana, wino zdominuje potrawę lub odwrotnie. Łosoś jest tłustą rybą i duże znaczenie przy doborze wina ma sposób jego przygotowania. Inne wino podamy do łososia wędzonego, inne do smażonego, a jeszcze inne do pieczonego. Pieczony łosoś w cieście francuskim powinien być delikatny.
Dodatki w postaci riccotty, szpinaku, maku czy cebulinie powinny znacznie go obciążyć. W związku z tym proponowałbym białe wina, średniej budowy. Młode, świeże, białe wino z Bordeaux doda aromatu. Nowoświatowe lekko beczkowane chardonnay z waniliowo-maślanym smakiem wzmocni strukturę i smak. Ciekawym wyborem mogą być również białe wina z Włoch. Toskańska Vernaccia di San Gimignano czy Orvieto z Umbrii. Oba dość neutralne w smaku, ale z przyjemną kwasowością i dobrze zaakcentowaną mineralnością.
Trudności nie powinien sprawić również dobór czerwonego wina. Dla wszystkich, którzy preferują ten kolor wina, polecam skupić się na winach młodych, delikatnych, bez wyraźnych tanin: włoskie bardolino, chilijski merlot czy np. czerwone sancerre z Doliny Loary.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie  zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Krosno Kieliszki do wina czerwonego Krista Zdjęcie Olympia Modale Kieliszki do Wina 520ml Zdjęcie Crystal Julia Kieliszki do wina 6szt (7159)
Krosno Kieliszki do wina cz... Olympia Modale Kieliszki do... Crystal Julia Kieliszki do ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Skomentuj:
Wyrafinowane dania na weekend
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX