Czatnej

Ten gęsty sos z warzyw lub owoców jest powszechnie używany w kuchni indyjskiej. Sprawdza się zarówno jako dodatek do mięs, jak i potraw wegetariańskich.
Czatnej z cytrusów na słodko Czatnej z cytrusów na słodko Fot. BOGDAN BIALY

Czatnej z cytrusów na słodko

3 duże cytryny
2-3 limonki
3 pomarańcze
600 ml octu malinowego
1/4 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chilli
kilka mielonych goździków
1 opakowanie szafranu 0,5 g
1-2 białe cebule
300-350 g cukru pudru
200 g rodzynek
1/2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
sól
pieprz


Owoce myjemy i sparzamy. Wyciskamy sok, wyrzucamy pestki, a miąższ i skórki kroimy. Ocet mieszamy z sokiem, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Pokrojone skórki i miąższ owocowy zalewamy przygotowaną zalewą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i dusimy bez przykrycia na małym ogniu 40 minut. Dodajemy cukier, rodzynki i dusimy kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem wlewamy mleko skondensowane, przyprawiamy solą i pieprzem.

Czatnej z rabarbaru Czatnej z rabarbaru Fot. Marcin Klaban

Czatnej z rabarbaru

czerwona cebula
2 łodygi rabarbaru
2 łyżeczki cukru
gałązka tymianku lub rozmarynu
1 łyżka musztardy (Dijon lub angielskiej)
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy do smażenia


Cebulę i rabarbar obieramy i drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, wrzucamy rabarbar, cukier i zioła. Podsmażamy, przez cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa (w razie potrzeby wlewamy odrobinę wody). Na końcu dodajemy musztardę, solimy, pieprzymy. Podajemy na zimno do serów.

Czatnej z owoców granatu Czatnej z owoców granatu Fot. Magdalena & Krzyszof Duklas StockFood

Czatnej z owoców granatu

po 1,5 pęczka mięty, natki i kolendry
czerwona cebula
pestki z 1 owocu granatu
2 łyżeczki skórki i 6 łyżek soku z limonki
2 ostre papryczki
1 pomidor
2 łyżki dobrej oliwy
sól
grubo mielony biały pieprz


Drobno siekamy świeże zioła i cebulę, mieszamy z pestkami granatu, sokiem i skórką z limonki, oczyszczonymi i pokrojonymi papryczkami, pokrojonymi w kostkę pomidorami i oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przygotowując czatnej z sezonowych warzyw lub owoców, warto zrobić większą porcję. Po zawekowaniu sosy można przechowywać w słoikach kilka miesięcy.

Czatnej cebulowy z rodzynkami Czatnej cebulowy z rodzynkami Fot. MARCIN URBAN

Czatnej cebulowy z rodzynkami

1 kg białej cebuli
1/2-1 łyżeczka płatków chili (lub 1 mała ostra papryczka)
3 łyżki rodzynek
2 szklanki (500 ml) soku z pomarańczy
3/4 szklanki (150 g) cukru
6 gałązek tymianku lub cząbru
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka soli


Cebulę obierz, umyj i pokrój w 1-cm kostkę. Wymieszaj z płatkami chili (lub posiekaną ostrą papryczką), rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Przełóż do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę, następnie dodaj cukier i wymieszaj.
Do cebuli dodaj listki tymianku, sól i kolendrę. Gotuj kolejne 20 min, mieszając od czasu do czasu - masa powinna być gęsta. Gorący czatnej przelej do wysterylizowanych i suchych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz około 700 ml czatneja, na 3-4 małe słoiki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA