Szpinak na 5 sposobów

Nie bójcie się szpinaku! Wyrzućcie z pamięci mdłą papkę, którą podawano kiedyś w stołówkach. Spróbujcie go na surowo, w sałatkach, albo w zapiekankach, naleśnikach lub na grzankach.
Sałatka z kozim serem Sałatka z kozim serem Fot. BBS

Sałatka z kozim serem

3-4 garście oczyszczonych listków młodego szpinaku
2 duże pomidory
100 g pokruszonego sera koziego
3 łyżki oliwek
łyżka posiekanych prażonych migdałów

Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki cytryny
łyżka octu winnego
1/2 ząbka posiekanego czosnku
sól
pieprz


Mieszamy wszystkie składniki sosu. Szpinak rwiemy na kawałki. Pomidory myjemy, kroimy w cząstki. W dużej misce mieszamy składniki sałatki i polewamy sosem. Podajemy z tostami ? najlepiej z chleba razowego lub pełnoziarnistego.

Zdjęcie Camry CR 6604 Zdjęcie ESPERANZA EKG006 Zdjęcie Camry CR 6607
Camry CR 6604 ESPERANZA EKG006 Camry CR 6607
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Grzanki ze szpinakiem i parmezanem Grzanki ze szpinakiem i parmezanem Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Grzanki ze szpinakiem i parmezanem

pokrojone białe pieczywo tostowe
50 g masła
łyżka oleju do smażenia
80 g posiekanych pieczarek
50 g (świeżego lub mrożonego) szpinaku
80 g startego miękkiego żółtego sera, np. goudy
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
2 łyżki świeżo startego parmezanu


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Z kromek pieczywa tostowego odcinamy skórkę i rozwałkowujemy je jak najcieniej. Smarujemy masłem i delikatnie wykładamy nimi małe foremki. Pieczemy 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Na oleju smażymy pieczarki (3 minuty), dodajemy szpinak, smażymy kolejne 2 minuty. Do przestudzonej masy dodajemy ser i żółtko, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy sztywną pianę z białka. Wypełniamy grzanki masą, posypujemy je parmezanem i zapiekamy jeszcze 8-10 minut.

Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym Fot. BBS

Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym

paczka makaronu conchiglioni
2 łyżki oliwy
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1/2 opakowania sera ricotta (125 g)
4 łyżki tartego żółtego sera
szklanka gotowego sosu pomidorowego

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Makaron gotujemy al dente, dodając do osolonej wody łyżkę oliwy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i liście szpinaku. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy i łączymy z ricottą. Gotowy sos pomidorowy wkładamy do naczynia, w którym będzie zapiekana potrawa. Przygotowujemy beszamel. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką, wlewamy mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron nadziewamy szpinakiem, układamy na sosie pomidorowym i polewamy beszamelem.
Posypujemy startym serem. Zapiekamy 15 minut w 180°C.

Zielone placki z łososiem Zielone placki z łososiem Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Zielone placki z łososiem

300 g liści szpinaku
40 g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
40 g mąki
100 g słodkiej śmietanki
sól
pieprz
100 g gęstej śmietany
100 g wędzonego łososia
1 cebula
olej do smażenia


Szpinak blanszujemy 2-3 minuty, następnie odcedzamy i odsączamy na sicie. Wkładamy do miski, dodajemy masło, jajko, żółtko, mąkę, słodką śmietankę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu.
Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na małej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pojedyncze placuszki nieco grubsze niż tradycyjne naleśniki. Podajemy polane kwaśną śmietaną, z ułożonymi na wierzchu kawałkami łososia i krążkami cebuli.

Zdjęcie Ambition Patelnia Eco Cook 34027 25cm Zdjęcie Kitchen Patelnia Craft Kcblinis 23,5cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm
Ambition Patelnia Eco Cook ... Kitchen Patelnia Craft Kcbl... Fissler Patelnia Patelnia G...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kotlety ze szpinakiem Kotlety ze szpinakiem FOT. BBS

Kotlety ze szpinakiem

1 i 1/2 szklanki ryżu
4 jajka
150 g szpinaku
natka pietruszki
łyżka śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka bułki tartej
olej do smażenia


Ryż gotujemy na półtwardo w 1 i 1/2 szklanki wody. Dodajemy jajka ugotowane na twardo i posiekane. Dobrze opłukany szpinak przebieramy, odcinamy dłuższe ogonki i blanszujemy 2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody. Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki, dodajemy do ryżu. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Practic Miska 7608 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75123
Curver Miska kuchenna kompl... Practic Miska 7608 Tadar Miska WYSOKA 75123
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (8)
Szpinak na 5 sposobów
Zaloguj się
  • a_chacun_son_paradis

    Oceniono 14 razy 12

    Mdłość szpinaku na ciepło można skutecznie zniwelować poprzez dodanie czosnku lub gałki muszkatołowej. Ta druga jest wręcz niezbędna, aby podbić jego walory smakowe. Reszta to już tylko kwestia fantazji i wyczucia smaku.

  • ciotka.wanda

    0

    Przygotowując makaron-muszle warto pamiętać, by wybrać ten z najwyższej półki. To ważne, by się nie rozgotował i nie rozpadł! Ja wybieram Primo Gusto - idealnie się sprawdza!

  • marap111111

    Oceniono 2 razy 0

    Szpinak w waginach? Może i smaczne ale mało apetyczne.

  • dorotabezkota

    Oceniono 1 raz -1

    Zgadzam się z @ciotka.wanda. Nie razy nie dwa mi się rozleciały takie makaronowe muszle albo canelloni i cała robota na nic. Polecam makarony Primo Gusto - jędrne, nie rozpadają się i smaczne.

  • jhbsk

    Oceniono 7 razy -7

    Ser OK. Szpinaku nie przełknę pod żadną postacią.

  • skoment

    Oceniono 22 razy -8

    Nie rozumiem mody na kozi ser. Mam wrażenie że jedynie słuszna sałtka to tylko z kozim serem. I wszyscy którzy to konsumują, robią dobrą minę do złej gry, zajadając ten cuchnący (bo nie można tego nazwać inaczej) modny smakołyk. Odważcie się powiedzieć. To śmierdzi capem !!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX