Drugie śniadanie

Jakieś dwie, trzy godziny po śniadaniu zaczyna burczeć w brzuchu. Najwyższy czas na małą przekąskę.
Sałatka z arbuza i fety Sałatka z arbuza i fety Fot. Magdalena & Krzyszof Duklas StockFood

Sałatka z arbuza i fety

500 g pomidorów
1 zielona papryka
1/2 dużego ogórka wężowego
1/2 szklanki rzodkiewek
1 i 1/2 szklanki) pokrojonego arbuza
3 łyżki oliwy
300 g fety
2 cebulki dymki
1/4 szklanki liści mięty
1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz


Pomidory kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka ? w kosteczkę, rzodkiewki ? w plasterki. Warzywa oraz arbuza mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety i mięty oraz dymkę miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

Z miąższu arbuza najlepiej wydrążyć kulki. Są bardzo dekoracyjne. Służy do tego specjalna łyżeczka.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży ELEGANCE MELCHERS Komplet noży w dre... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Koktajl mleczny Koktajl mleczny fot. BBS

Koktajl mleczny

2 szklanki mleka
2 łyżeczki miodu
1 szklanka owoców leśnych
3 kromki chrupkiego pieczywa


Mleko gotujemy. Kiedy przestygnie, dodajemy miód i mieszamy (mleko musi być jednak na tyle ciepłe, żeby się rozpuścił). Mleko z miodem odstawiamy, żeby wystygło. W tym czasie opłukane owoce miksujemy, a potem przecieramy przez sito. Do przecieru stopniowo wlewamy ostudzone mleko z miodem, energicznie mieszając. Przelewamy do wysokich szklaneczek i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrupkim pieczywem.

Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3325 Zdjęcie Blender Bugatti Vela Zdjęcie Blender Kenwood HB 851
Blender SENCOR SHB 3325 Blender Bugatti Vela Blender Kenwood HB 851
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryż z owocami Ryż z owocami FOT. BBS

Ryż z owocami

1 i 1/2 szklanki mleka
łyżeczka masła
2 łyżki cukru
3/4 szklanki ryżu
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
jabłko
1/2 szklanki czereśni
1/2 szklanki truskawek
cukier puder
słodka śmietanka


Zagotowujemy mleko z masłem i cukrem. Wsypujemy ryż i gotujemy na sypko. Wystudzony mieszamy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Jabłko obieramy, drylujemy czereśnie, truskawki płuczemy i odcinamy szypułki. Owoce kroimy. Mieszamy z ryżem. Polewamy śmietanką i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Garnek Fissler FAMILY LINE 3311016 Zdjęcie LAMART Garnki LT 1009 Zdjęcie Gerlach KOMPLET PATELNIE GARNKI INDUKCYJNE HARMONY 14 ELE + POKRYWKI
Garnek Fissler FAMILY LINE ... LAMART Garnki LT 1009 Gerlach KOMPLET PATELNIE GA...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Brzoskwiniowe Tosty Francuskie Brzoskwiniowe Tosty Francuskie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Brzoskwiniowe tosty francuskie

1 puszka brzoskwiń
4 kromki chałki o grubości 3 cm
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)


4 połówki brzoskwiń pokrój na cienkie plasterki. W plastrach chałki ostrym nożem wytnij kieszonkę (dlatego kromki muszą być takie grube) i w tę kieszonkę delikatnie włożyć plasterki brzoskwiń. Mleko i jajka roztrzep z cynamonem i cukrem waniliowym. Zmocz z obydwu stron nadziane plastry chałki w mleku z jajkiem. Uważaj, żeby ich nie trzymać w mleku zbyt długo, bo chałka za bardzo rozmięknie. Na patelni rozgrzej masło i usmaż kromki na złoto-brązowy kolor. Podawaj z pozostałymi brzoskwiniami.

Zdjęcie Bosch TAT 6313 Zdjęcie BOTTI TR0101 Zdjęcie Siemens TT 86104
Bosch TAT 6313 BOTTI TR0101 Siemens TT 86104
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: