Przekąski na obiad

Zamiast obiadów ciepłe przekąski. Małe co nieco zastąpi dwudaniowy obiad. To propozycja na najbliższe, miejmy nadzieję, ciepłe dni.
Chrupiące skrzydełka Chrupiące skrzydełka Fot. Łukasz Kozyra

Chrupiące skrzydełka

1 kg oczyszczonych skrzydełek z kurczaka
ząbek czosnku
po 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego, sosu hoisin i niescukrzonego miodu
łyżeczka oleju
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól
ziarna sezamu do posypania


Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z sosami sojowym i hoisin oraz z miodem, olejem i pieprzem kajeńskim. Jeśli trzeba, odrobinę dosalamy. Skrzydełka smarujemy glazurą, układamy jedno obok drugiego na blachach wyłożonych natłuszczoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy ok. 20 minut, a potem odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut. Gdy się ładnie zrumienią, obtaczamy je w sezamie, wcześniej podprażonym na suchej patelni.

Zdjęcie RIG-TIG Z00051 Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie Vogue Naczynie żaroodporne owalne pomarańczowe 5L - 6L
RIG-TIG Z00051 Simax Naczynie Żaroodporne ... Vogue Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ryż z krewetkami Ryż z krewetkami FOT. BBS

Ryż z krewetkami

150 g ryżu długoziarnistego
150-200 g mrożonych krewetek koktajlowych
150 g pora
1-2 marchewki
zielona papryka
4 jajka
sól
5 łyżek oleju sojowego
grubo mielony pieprz


Gotujemy ryż na sypko. Rozmrażamy krewetki, opłukujemy pod wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Biała część pora kroimy w cienkie paski, obrane marchewki w drobną kostkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w niewielkie paski. Jajka roztrzepujemy w misce z odrobiną soli.

Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju sojowego. Smażymy na nim chwilę jajka, aż się zetną. Zdejmujemy z patelni na talerz. Na tej samej patelni na kolejnej łyżce oleju smażymy krewetki ? porcjami na dużym ogniu. Dodajemy marchewki, pory i paprykę. Po chwili zdejmujemy z patelni. Na reszcie oleju podsmażamy ugotowany ryż. Dodajemy warzywa i ścięte jajka, przyprawiamy.

Potrawy typu miszmasz wyglądają apetyczniej podane na dekoracyjnych talerzach lub w kolorowych miseczkach.

Zdjęcie Schulte-Ufer Wok Green Life Wok 1870-258-34 34cm Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301 Zdjęcie Tescoma Wok CANTON 607030
Schulte-Ufer Wok Green Life... Silit Wok Wuhan 0081603301 Tescoma Wok CANTON 607030
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Makaron z mięsem i warzywami Makaron z mięsem i warzywami FOT. BBS

Makaron z mięsem i warzywami

mała główka białej kapusty
marchewka
4 łyżki oleju
500 g mielonej wołowiny
250 g makaronu świderki
łyżka przyprawy do dań chińskich
4 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
natka pietruszki


Warzywa obieramy i myjemy. Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Rozgrzewamy na patelni połowę oleju, podsmażamy warzywa. Przyprawiamy i zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejna porcję oleju.

Smażymy na niej mielone mięso, przyprawiamy i zdejmujemy z patelni. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i mieszamy z warzywami i mięsem. Dodajemy przyprawę chińską i sos sojowy. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając. Posypujemy natką.

Zdjęcie Ariete Pastamatic 1591 Zdjęcie Ibili 725404 Zdjęcie Tescoma 630872
Ariete Pastamatic 1591 Ibili 725404 Tescoma 630872
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ryba w słoneczniku Ryba w słoneczniku FOT. BBS

Ryba w słoneczniku

filety z mintaja lub morszczuka
2-3 łyżki przyprawy do ryb
cytryna
jajko
pół szklanki nasion słonecznika
olej do smażenia


Filety rozmrażamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawą, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Maczamy filety w rozkłóconym jajku, obtaczamy w nasionach słonecznika i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba Bez Pokrywki 24cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Protect Steelux Premium 28cm Zdjęcie Skk Patelnia do Ryb Mp_Sk-Inl2681 38x26cm
Fissler Patelnia Patelnia d... Fissler Patelnia Patelnia P... Skk Patelnia do Ryb Mp_Sk-I...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Placki z kaszy gryczanej Placki z kaszy gryczanej Fot. Marcin Klaban

Placki z kaszy gryczanej

1/2 szklanki kaszy gryczanej
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
100 ml gęstej śmietany 12% albo gęstego jogurtu
4 korniszony lub kiszone ogórki
200 g wędzonego łososia
olej do smażenia


Gotujemy kaszę na sypko. Ostudzoną przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kawałkiem ogórka oraz plasterkiem łososia.

Rada: Placuszki można również przygotować z nieprażonej kaszy gryczanej, która jest bogatsza w składniki odżywcze i delikatniejsza w smaku.

Zdjęcie Le Creuset Patelnia do Placków 20136270600460 27cm Zdjęcie Nordic Ware Patelnia Noridc Ware Smile Face 01920 27cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto (594244) 24cm
Le Creuset Patelnia do Plac... Nordic Ware Patelnia Noridc... Tescoma Patelnia Presto (59...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (4)
Przekąski na obiad
Zaloguj się
  • Oceniono 30 razy 20

    Łolaboga. Skrzydełka - czyli kości, chrząstki i tłusta bezwartościowa skóra kurza.
    To ci mi cymes na upały.

  • safcia.1

    Oceniono 38 razy 24

    Tak, wszyscy marzymy o pieczeniu w te upały i jedzeniu mięcha.....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE