Sorbety z owocami

Oryginalne desery z sorbetami, podane w towarzystwie owoców, to znakomity sposób na uprzyjemnienie sobie letniego popołudnia.
Cytrynowe miseczki Cytrynowe miseczki Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Cytrynowe miseczki

4 cytryny
1/2 l sorbetu cytrynowego
rurki waflowe


Cytryny kroimy w poprzek na pół. Wyciskamy sok (z niego możemy zrobić lemoniadę). Cytrynowe miseczki czyścimy z miąższu i błonek do białej skórki. Oczyszczone miseczki wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Do zmrożonych miseczek wkładamy po dwie kulki sorbetu cytrynowego. Podajemy z rurkami waflowymi.

Rada: Rurki waflowe możemy zastąpić andrutami albo ciasteczkami, pod warunkiem że nie będą zbyt kruche.

Zdjęcie Bugatti Italy 56-7045C3 Zdjęcie Hendi Wyciskarka elektryczna z osłoną antyrozpryskową 221204 Zdjęcie SMEG CJF01CREU
Bugatti Italy 56-7045C3 Hendi Wyciskarka elektryczn... SMEG CJF01CREU
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Owocowy raj Owocowy raj Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Owocowy raj

ćwiartka arbuza
szklanka wydrylowanych czereśni lub wiśni
pół słoika lemon curd gotowego lub domowej roboty
kulki sorbetu z czarnej porzeczki


Arbuza czyścimy z pestek. Specjalną łyżeczką drążymy kulki w miąższu. Układamy je w miseczce razem z czereśniami lub wiśniami. Owoce polewamy kremem cytrynowym. Na wierzchu kładziemy dwie kulki sorbetu z czarnej porzeczki.

Sorbety to zamrożone soki z owoców. Są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody. Jeśli zatem dbacie o linię, proponowane obok desery możecie zjeść bez wyrzutów sumienia.

Zdjęcie Good Grips OXO Łyżeczka do wykrawania kulek Zdjęcie Westmark 29222270 Zdjęcie Westmark Techno 868143
Good Grips OXO Łyżeczka do ... Westmark 29222270 Westmark Techno 868143
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Przysmak z rabarbarem Przysmak z rabarbarem Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Przysmak z rabarbarem

20 łodyg rabarbaru
pół kostki masła
szklanka cukru
6 kulek sorbetu ananasowego
kruche ciasteczka


Czerwone części łodyg rabarbaru drobno kroimy. Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy pokrojony rabarbar i pół szklanki cukru. Mieszamy, dusimy. Próbujemy, jeśli masa będzie nadal zbyt kwaśna, wsypujemy resztę cukru. Przestudzoną masę rabarbarową wkładamy do
miseczek. Na wierzchu kładziemy kulkę sorbetu ananasowego i kruche ciasteczko.

Zdjęcie Arcoroc Szkło Deserowe 50998 Zdjęcie Arcoroc Szkło Deserowe 53496 Zdjęcie Arcoroc Szkło Deserowe J8083
Arcoroc Szkło Deserowe 50998 Arcoroc Szkło Deserowe 53496 Arcoroc Szkło Deserowe J8083
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.