Krewetki

Kulinarną przygodę z owocami morza najlepiej zacząć od krewetek. Najlepiej kupić mrożone, bez pancerzyków - łatwiej je wówczas przyrządzić.
Krewetki na biało Krewetki na biało FOT. BBS

Krewetki na biało

700 ugotowanych i posiekanych krewetek
1/2 ogórka pokrojonego w małą kostkę
łyżka posiekanego koperku
łyżka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1 l maślanki


Mieszamy krewetki z ogórkiem, koperkiem, musztardą, solą i cukrem. Dodajemy maślankę, ponownie mieszamy i dobrze schładzamy.

Zdjęcie AMBITION KOMPLET NOŻY PURE LINE Z OSTRZAŁKĄ 20358 Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Omada Komplet noży 7cz Trendy czarny
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... Gerpol Komplet noży SAKO Omada Komplet noży 7cz Tren...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krewetki marynowane Krewetki marynowane Fot. Bogdan Biały

Krewetki marynowane

po 1 łyżeczce sproszkowanego czosnku, pieprzu cytrynowego i słodkiej papryki
1 kg surowych, oczyszczonych i obranych krewetek tygrysich
sok z 1 cytryny
cienko obrana skórka z 1 cytryny

Marynata:
1 biała cebula cukrowa (pokrojona w krążki
1 zielona papryka (oczyszczona i pokrojona w paski)
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki drobno posiekanego koperku
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chilli w płatkach


Mieszamy czosnek z pieprzem i papryką. Krewetki polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w przyprawach. Do rondla wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w paski skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyk do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski z lodem. Z podanych składników robimy marynat, wlewamy ją do woreczka i wkładamy ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką. Zawiązujemy woreczek i potrząsamy, aby krewetki pokryły się marynatą z każdej strony.
Wkładamy na noc do lodówki, podajemy zimne.

Zdjęcie Cookware System CWS - Rondelek Zdjęcie SKK RONDELEK SK-257 Zdjęcie Tescoma PRESIDENT RONDELEK 780261
Cookware System CWS - Rondelek SKK RONDELEK SK-257 Tescoma PRESIDENT RONDELEK ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krewetki z grejpfrutem Krewetki z grejpfrutem Fot. Łukasz Zandecki

Krewetki z grejpfrutem

350 g mrożonych krewetek (bez pancerzyków)
szczypta pieprzu cytrynowego
różowy grejpfrut

Sos:
łyżka śmietany kremówki
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżka musztardy
2-3 listki melisy


Krewetki krótko obgotowujemy, osączamy na sitku, przekładamy do miski. Posypujemy pieprzem cytrynowym, zostawiamy do wystygnięcia. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki, usuwamy błonkę. Każdą cząstkę przekrawamy w poprzek na 2-3 kawałki. Składniki sosu chłodzimy w lodówce. Mieszamy krewetki z grejpfrutem. Śmietanę łączymy z jogurtem, dodajemy majonez i musztardę, znów mieszamy i odstawiamy, by składniki się "przegryzły". Przed podaniem polewamy sosem, dekorujemy melisą.

Zdjęcie BergHOFF Sito kuchenne 1109497 Zdjęcie KAPP Sito wzmocnione 38023024 Zdjęcie Sito stalowe, śr. 25 cm.
BergHOFF Sito kuchenne 1109497 KAPP Sito wzmocnione 38023024 Sito stalowe, śr. 25 cm.
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zielony makaron tagliatelle z krewetkami w sosie szafranowym Zielony makaron tagliatelle z krewetkami w sosie szafranowym Fot. BBS

Zielony makaron tagliatelle z krewetkami w sosie szafranowym

400 g zielonego makaronu tagliatelle
600 g krewetek 31/40 obranych, bez głów
1,5 g szafranu w nitkach
200 ml śmietany 36 proc
4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine DOP
50 ml brandy
100 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól


Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj nieobrane ząbki czosnku. Dołóż krewetki i przez ok. 1 min podsmażaj. Na tej samej patelni flambiruj brandy (czynność polega na dodaniu alkoholu i podpaleniu go), a następnie podlej niewielką ilością bulionu warzywnego. Usuń czosnek z patelni, aby pozostał jedynie smak.
Następnie dodaj śmietanę i szafran, który wcześniej rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. W osobnym garnku ugotuj makaron al dente, gotowy przełóż do sosu na patelni. Wymieszaj całość i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Posól do smaku. Wyłóż potrawę na talerz i udekoruj listkiem natki pietruszki.Uwaga! Jeśli w przepisie nie jest podane inaczej, krewetki są świeże, nie mrożone. Jeśli masz tylko mrożone, to najpierw je rozmroź.

Zdjęcie Camry Patelnia CR 6704 Zdjęcie Patelnia Fissler 5910324100 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Camry Patelnia CR 6704 Patelnia Fissler 5910324100 SKEPPSHULT Patelnia grillow...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (5)
Krewetki
Zaloguj się
  • Jadwiga Guska

    Oceniono 9 razy 3

    krewetki NIE GOTUJEMY!!!!!!!!!!! krewetki kupujemy swierzutkie i na patelni olejz oliwek czosnek lub cebulka zeszklić wrzucamy umyte krewetki przykrywamy na 5 min następnie odkrywamy podlewamy winem lub lepiej gin (kieliszeczek) peperoncino lub świerzy potarty imbir mieszamy 2-3 min posiekana zielona pietruszka i na talerz -to jest pycha gotowane krewetki są niedobre

  • tumanek007

    Oceniono 1 raz 1

    Dlaczego nie ma podstawowych informacji? Dla osoby nie przygotowującej dotychczas krewetek warto podać informację, iż kupić je można surowe, albo już gotowane. Najprościej widać to po kolorze. W większości przypadków nie gotowane są szare, a dopiero po gotowaniu uzyskują ów różowo-pomarańczowy kolor. Dlatego nie jest istotne, czy są mrożone, czy też nie, ale czy są gotowane. Owych gotowanych (różowych, bez pancerzyków) rzeczywiście nie radzę powtórnie gotować, bo jeśli są zbyt długo w wodzie, to wychodzi typowy gumowy "glut", który rzeczywiście nie jest jadalny (aczkolwiek nie trujący).
    Wszystkie w/w przepisy odnoszą się do krewetek już ugotowanych i najczęściej obranych. Takie też kupuje się mrożone i można albo od razu rzucić na rozgrzaną oliwę z czosnkiem i papryczką chili, albo rozmrozić i potem doprawiać, np w sałatce.

  • kapralwojtek

    0

    700 krewetek i pół ogórka, łyżka koperku... Większość tych krewetek pozostałych składników nawet nie powącha.

  • patryk wozniak

    Oceniono 1 raz -1

    zgadzam się z tobą Jadwigo. Gotowane krewetki są niedobre. Ja przygotowuje je tak. do rozmrożonych krewetek dodaję z dwie łyżki oleju, wkrawam dwa ząbki czosnku i gotowe :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE