Co zjeść po pracy?

Dłuższe jasne wieczory sprawiają, że mamy więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Wieczorem, po pracy możemy przyrządzić oryginalne danie, zamiast kończyć dzień kanapką.
Mintaj pieczony w folii Mintaj pieczony w folii FOT. BBS

Mintaj pieczony w folii

2 filety (po 200 g) ze świeżego mintaja
200 g zimnego masła koperkowego lub czosnkowego
cytryna
1/2 kg liści szpinaku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
40 g orzechów włoskich


Filety posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet układamy na sporym arkuszu folii aluminiowej posmarowanej masłem smakowym. Resztę masła ścieramy na wiórki i rozsypujemy na filetach. Na wierzchu rozkładamy wcześniej sparzoną i pokrojoną w plasterki cytrynę. Zaciskamy brzegi folii ponad rybą tak, by powstała szczelna torebka. Układamy obie torebki na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut (w zależności od grubości filetów). Tymczasem przygotowujemy szpinak. Przebieramy go, myjemy, blanszujemy i odsączamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podsmażamy na oliwie.
Upieczoną rybę odwijamy z folii, przekładamy na talerze, obkładamy gorącym szpinakiem, posypujemy grubo posiekanymi orzechami.

Zdjęcie Patelnia do ryb Fissler Spezial ryba patelnia bez pokrywki Zdjęcie Patelnia do ryb PROFI LINE aluminiowa z tytanem - owalna Zdjęcie SKK - Titanium 2000 plus patelnia do ryb 265
Patelnia do ryb Fissler Spe... Patelnia do ryb PROFI LINE ... SKK - Titanium 2000 plus pa...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Spaghetti z anchois Spaghetti z anchois Fot. Łukasz Zandecki

Spaghetti z anchois

400 g makaronu spaghetti (najlepiej użyć bardzo długiego)
2 spore cebule cukrowe
2-3 fileciki anchois
duży pęczek natki pietruszki
4-5 łyżek oliwy
pieprz
sól


Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka, szklimy na oliwie. Następnie wlewamy 3 łyżki wody, przykrywamy patelnię lub rondel i dusimy ok. 20 minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posiekanymi filecikami anchois i solidną porcją drobno posiekanej natki.

Kuskus na kolorowo Kuskus na kolorowo FOT. BBS

Kuskus na kolorowo

1 szklanka kuskusu
1 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
4 parówki
4 łyżki startego parmezanu

Sos:
po strąku czerwonej i zielonej papryki
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki
łyżeczka sosu tabasco
pieprz
sól


Wsypujemy kuskus do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącym wywarem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Przygotowujemy sos: strąki papryki zielonej kroimy w kostkę, czerwoną miksujemy na purée. W rondelku topimy masło, dodajemy sos tabasco, zmiksowaną i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w grube talarki parówki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy i, co chwila mieszając, dusimy 8-10 minut. Na końcu wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Kuskus wykładamy na ogrzany talerz, rozdrabiamy widelcem, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy parmezanem.

Piersi kaczki w jabłkach Piersi kaczki w jabłkach Fot. Artur Rogalski

Piersi kaczki w jabłkach

4 piersi kaczki
pieprz
sól
majeranek
olej
łyżka masła
szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 czerwone cebule
4 jabłka
2 łyżki rodzynek


Piersi kaczki myjemy, osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, nacieramy pieprzem i solą, posypujemy majerankiem i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wkładamy mięso skórą do dołu, smażymy 10 minut, by tłuszcz ze skóry się wytopił. Przewracamy na drugą stronę, dodajemy masło i smażymy pół minuty. Przekładamy piersi do brytfanny, polewamy połową szklanki wina, na 10 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy w cieple. Na tłuszczu po pieczeniu szklimy pokrojone w piórka cebule, dodajemy obrane, pokrojone jabłka i namoczone w wodzie rodzynki, zalewamy winem, oprószamy pieprzem i solą, i dusimy 5 minut. Piersi kaczki podajemy pokrojone w plastry, ułożone na jabłkach z cebulą i rodzynkami.

Quiche z tuńczykiem Quiche z tuńczykiem Fot. Agata Jakubowska / AG

Quiche z tuńczykiem

250-300 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub w oleju)
5 jajek
300 g twarogu
3 łyżki mleka
2-3 łyżki kaparów
duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego
150 g zielonych oliwek bez pestek
150 g startego parmezanu
pieprz
sól


Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabiamy widelcem, mieszamy z jajkami, twarogiem, mlekiem i kaparami. Formę do tart wylepiamy rozmrożonym ciastem. Mieszamy tuńczyka z częścią (2/3) parmezanu i oliwkami, rozkładamy równą warstwą na cieście, posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy quiche 35 minut w gorącym piekarniku (o temp. 210°C). Podajemy na gorąco lub na zimno z cząstkami cytryny.

Więcej o: