Pod chrupiącą skórką

Potrawa zapieczona w piekarniku zazwyczaj wszystkim smakuje. A to w dużej mierze za sprawą chrupiącej złotej skórki, która powstaje na wierzchu. No i ten zapach....
 FOT. BBS

Pierś indyka zapiekana z brokułami

500 g piersi indyka
300 g pieczarek
po łyżce oleju i masła
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki mąki
nieduży brokuł
100 g goudy
pieprz
sól

Mięso kroimy w cienkie plasterki. Oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki obsmażamy na głębokiej suchej patelni, potem dodajemy masło, olej i smażymy 3-4 minuty. Podlewamy bulionem, zagotujemy. Wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 15 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, zagotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła blanszujemy w posolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy sosem z patelni, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy naczynie na górną półkę gorącego (220°C) piekarnika i zapiekamy 10-15 minut.

Chłodnik na jogurcie

łyżeczka ostrej musztardy
4 szklanki jogurtu
ogórek
200 g chudej szynki
2 łyżki posiekanej cebuli
4 kromki białego chleba
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanego szczypiorku
koperek
pieprz
sól

Musztardę rozprowadzamy jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę ogórka (można go ewentualnie obrać ze skórki), pokrojoną w paski szynkę i drobno posiekaną cebulę. Mieszamy, chłodzimy. Kromki chleba kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, rumienimy na maśle, po czym na tym samym tłuszczu podsmażamy kostki chleba. Zimny chłodnik rozlewamy do talerzy i posypujemy posiekaną zieleniną. Grzanki podajemy osobno.

Krokiety warzywne z bryndzą Krokiety warzywne z bryndzą Fot. Artur Rogalski

Krokiety warzywne z bryndzą

1 kg sypkich ziemniaków
1/2 brokuła
duża cebula
olej do smażenia
2-3 jajka
pieprz
sól
200 g bryndzy
3-5 łyżek mąki
bułka tarta i ziarna sezamu do panierowania
łyżka oleju

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Połowę brokuła blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie, po czym wyjmujemy, dobrze osączamy i dzielimy na różyczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwierć plasterki i smażymy na łyżce oleju. Ziemniaki, cebulę i różyczki brokuła przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy lekko ubite jajka z dużą szczyptą soli i pieprzu, mieszamy. Do nieco już wystudzonej zmielonej masy, ucierając, dodajemy porcjami bryndzę. Na końcu dodajemy
stopniowo mąkę i starannie ucieramy. Następnie odrywamy po kawałku tak przyrządzonego ciasta i formujemy nieduże podłużne krokiety. Obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smażymy ze wszystkich stron na oleju na jasnozłoty kolor.

Sałatka z pieczonych pomidorów

1,5 kg dużych pomidorów
4 duże gałązki tymianku
3-4 ząbki czosnku
120 ml oliwy
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
liście różnych rodzajów sałat
garść listków bazylii
oliwa
parmezan starty na grube wióry
natarte czosnkiem grzanki z żytniego chleba

Na natłuszczonej blasze układamy ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów, skórką do dołu. Kładziemy na nich gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Po tym czasie odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze godzinę i po przestudzeniu delikatnie zdejmujemy skórki. Pieczone pomidory podajemy na liściach sałaty posypane
wiórkami parmezanu, z dodatkiem grzanek z żytniego chleba.

Kokosanki z czereśniami

3/4 kg dorodnych czereśni (mogą być jasne i ciemne)
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
duża szczypta soli
150-170 g masła
szklanka cukru
2 jajka
2/3 szklanki wiórków kokosowych

Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, osuszamy. Odrywamy ogonki i delikatnie usuwamy ze środka pestki. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy miękkie masło i jajka wymieszane z cukrem, zagniatamy gładkie ciasto. Następnie odrywamy po kawałku, formujemy kulki i układamy ? w sporych odstępach ? na przygotowanej blasze. Potem delikatnie je spłaszczamy, robiąc na środku każdej wgłębienie. Wtykamy czereśnie. Posypujemy wiórkami kokosowymi, Wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 minut. Upieczone kokosanki zostawiamy na blasze w otwartym piekarniku, aż wystygną.

Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Potrawa z indyka proponuje podać z winem pochodzącym ze Stanów Zjednoczonych.

Indyk kojarzy się wielu osobom z obchodzonym w Ameryce Dniem Dziękczynienia. Stany Zjednoczone są ciekawym miejscem również ze względu na ofertę win. To właśnie w tym kraju możemy znaleźć wiele słynnych win, które widnieją w karcie niejednej eleganckiej restauracji. USA zaczęło produkować jakościowe wina w latach 60-tych XX wieku, obecnie jest to czwarty pod względem produkcji wina kraj na świecie. Najsłynniejsze etykiety powstają oczywiście w Kalifornii, skąd pochodzi aż 94% całej produkcji wina w USA. Do równie znanych i cenionych regionów należą Oregon oraz Stan Waszyngton i Nowy Jork. Kalifornia słynie głównie ze szczepu chardonnay, jeśli chodzi o wina białe oraz cabernet sauvignon, jeśli chodzi o wina czerwone. Jednak nie tylko.
Jest tu wiele innych europejskich szczepów: sauvignon blanc, viognier, czy pinot gris, to bardzo interesujące białe odmiany, które w mocno zróżnicowanej klimatycznie Kalifornii dają wina wysokiej jakości.
Poza cabernet sauvignon polecam spróbować wina na bazie merlot oraz innego czerwonego szczepu, do którego Kalifornijczycy uzurpują sobie prawa, czyli zinfandel. Szczep ten jednak przez wielu genetyków uznawany jest jako synonim popularnego w południowych Włoszech primitivo. W Oregonie natomiast, klimat jest znacznie chłodniejszy i bardzo zbliżony do warunków klimatycznych Burgundii. To właśnie tu winiarze odnaleźli właściwe siedlisko dla pinot noir, dzięki czemu możemy spróbować wielu ciekawych smaków, próbując wina z tego regionu. Mięso indyka oraz potrawy na jego bazie z reguły są dość delikatne w smaku, choć dodatki w postaci śmietanowych sosów, jak w prezentowanym przepisie, mogą podnosić wagę całej potrawy. Kalifornijskie, mocno starzone w dębie, chardonnay lub równie popularne beczkowane sauvignon blanc, zwane fume blanc, będą odpowiednimi partnerami dla wspominanej potrawy. Ceglaste, wyraziste, o miękkich taninach pinot noir z Oregonu będzie równie udanym wyborem.

POPULARNE
NAJNOWSZE