Trochę bobu

Ziarna bobu je się tak jak pestki słonecznika - gdy się zacznie, trudno skończyć. Wspaniale smakują prosto z wody, z odrobiną masła. Dobrze też sprawdzają się jako składnik sałatek.
 Fot. Bogdan Biały

Bób z wędzonym pstrągiem

1/2 kg młodego bobu
2 dymki ze szczypiorem
1 cytryna
1 łyżeczka miodu
5 łyżek oliwy
garść łuskanych orzechów włoskich
150 g filetu z wędzonego pstrąga
sól
pieprz

Bób wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy na 5 minut do zimnej wody. Po ostudzeniu obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę. Orzechy tłuczemy w moździerzu i wrzucamy do bobu. Łączymy z sosem miodowo-cytrynowym. Dodajemy rybę podzieloną na kawałki i całe ziarna bobu.

Rada: Składniki sałatki można również zmiksować. Powstanie wówczas pyszna pasta do pieczywa.

Zdjęcie KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis obiadowy 66/12 0000 Zdjęcie KAROLINA CASTEL ECRU Serwis obiadowy 42/12 23011 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis ... KAROLINA CASTEL ECRU Serwis... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Bób z ziołami i białą kiełbasą

1 kg bobu
400 g białej kiełbasy
2 plastry boczku
3 łyżki oliwy
młoda cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
100 ml wody
kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz

Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, dolewamy wino i wodę. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy bób i zioła oraz sól i pieprz, gotujemy kolejne 10 minut bez pokrywki.

Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Ambition Zestaw Garnków Malva 6el Zdjęcie Elo-Pol Komplet 4 Garnków Emaliowanych Cebulka 4el
Ambition Komplet Garnków La... Ambition Zestaw Garnków Mal... Elo-Pol Komplet 4 Garnków E...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Bób z ryżem i koperkiem

1/2 kg bobu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sok z ? cytryny
szczypta cukru
200 g ryżu arborio
1 l wywaru warzywnego
pęczek koperku
2 łyżki masła

Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, dodajemy ryż, znowu mieszamy, wlewamy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż ryż go wchłonie, potem następną chochlę, i tak dalej, aż ryż będzie prawie al dente. Dodajemy bób, mieszamy, dodajemy ostatnią chochlę wywaru, mieszając, wsypujemy posiekany koperek, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy. Podajemy po kilku minutach.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Bloomingville Miseczka Flora 21247401 Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Bloomingville Miseczka Flor... Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE