Pomidory na gorąco

Gdy znudzi wam się już pomidor na kanapce lub w sałatce caprese z bazylią i plastrami mozzarelli, spróbujcie go podać inaczej - upiec, usmażyć w cieście lub czymś pysznym nafaszerować.
 Fot. BBS

Pomidory z grilla

kilka niedużych pomidorów
czosnek (po pół ząbka na każdego pomidora)
masło
sól
garść listków oregano
pieprz

Małe pomidory nacinamy na krzyż na wierzchołkach, większe kroimy na połówki. Ze wszystkich uważnie wycinamy zdrewniałe fragmenty przy szypułkach. Smarujemy nacięcia czosnkiem roztartym z solą, posypujemy posiekanym oregano oraz pieprzem. Na każdym pomidorze kładziemy troszkę masła. Owijamy pomidory folią aluminiową i pieczemy 15-20 min. Smaczne są też pomidory natarte przed grillowaniem pastą z czosnku i oliwy z dodatkiem natki pietruszki, ziół prowansalskich, pieprzu i soli.

Rada: Pomidory można zapiekać z oliwą, octem balsamicznym, ziołami, czosnkiem i solą. Sos, który powstaje podczas pieczenia, jest znakomity jako dressing do sałatek.

Zdjęcie FLORINA NACZYNIE DO ZAPIEKANIA OWALNE 2L Z PODGRZEWACZEM Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Pomarańczowa Zdjęcie THK Porcelanowe naczynie do zapiekania biała OPT4522
FLORINA NACZYNIE DO ZAPIEKA... Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania
THK Porcelanowe naczynie do zapiekania
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane Fot. BBS

Pomidory faszerowane

8 dużych pomidorów
cebula
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
3/4 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu
250 g pieczeni z indyka
sól
pieprz

Pomidory myjemy, odkrawamy wierzchy, środki wydrążamy. Ścięte fragmenty pomidorów oraz cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę smażymy na maśle. Dodajemy ryż, drobno posiekane lub zmielone mięso, posiekane pomidory. Mieszamy z natką, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, napełniamy nim wydrążone pomidory. Można je jeść na zimno lub przed podaniem ułożyć na warstwie sosu pomidorowego rozprowadzonego na dnie żaroodpornego naczynia i zapiec.

Pomidory z patelni

pół pęczka młodej cebulki
mały słoiczek zielonych oliwek
pół łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i sparzonej cytryny
2 łyżeczki kaparów
150 g kwaśnej śmietany
pieprz
sól
2-3 duże, mięsiste, jędrne pomidory
cukier puder
mąka i bułka tarta do panierowania
2 jajka
4 łyżki oliwy

Umytą cebulkę, oliwki, skórkę z cytryny i kapary drobno siekamy, mieszamy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory myjemy i po wycięciu zdrewniałych fragmentów przy szypułkach kroimy na plastry grubości 1 cm, delikatnie oprószamy cukrem pudrem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kolejno obtaczamy je w mące, rozkłóconych jajach i na końcu - w tartej bułce. Kładziemy partiami na rozgrzaną na dużej patelni oliwę i smażymy, aż się zrumienią i będą chrupiące. Podajemy z doprawioną śmietaną.

Komentarze (8)
Pomidory na gorąco
Zaloguj się
  • 4v

    Oceniono 2 razy 2

    Ku..., też bym zaspamował jakimś adresem, skoro wszyscy spamują. miałem dać coś z gołymi babami, ale w końcu wybrałem inną.
    historyczny atlas świata. można sprawdzić jak świat wyglądał w dowolnym roku czasów historycznych.
    geacron.com/home-en/?&sid=GeaCron693823

  • zewszad_i_znikad

    0

    Czy da się zapiekać obrane pomidory, czy po zapieczeniu otrzyma się papkę? Naprawdę nie cierpię jeść skórki z pomidorów - włazi w zęby, drażni - więc obieram nawet pomidorki miniaturki.

  • zlotaproporcjapl

    Oceniono 7 razy -3

    Ze świeżych pomidorów zrobicie pyszną gruzińską pomidorówkę z orzeszkami i świeżymi ziołami:
    www.zlotaproporcja.pl/2014/08/05/gruzinska-zupa-pomidorowa-z-orzechami-i-swiezymi-ziolami/

  • netlady

    Oceniono 28 razy -8

    Pomidory są świetne. Nie dość że smaczne to na dodatek zdrowe. Latem jem ich dużo gdyż są teraz najlepsze.

    Blog bardzo kobiecy:
    bardzokobiecy.blox.pl

  • myslownicelife.blogspot.com

    Oceniono 13 razy -9

    Jasne, że świetne. A już najzdrowsze te pieczone, duszone, gotowane. Ja tymczasem robię dania bez pomidorów, bo karmię maluszka, który jest na nie uczulony. Ale wkrótce do nich wrócę, bo uwielbiam. Zapraszam na szybkie i tanie warzywka z patelni: myslownicelife.blogspot.com

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX