Pomidory na gorąco

Gdy znudzi wam się już pomidor na kanapce lub w sałatce caprese z bazylią i plastrami mozzarelli, spróbujcie go podać inaczej - upiec, usmażyć w cieście lub czymś pysznym nafaszerować.
 Fot. BBS

Pomidory z grilla

kilka niedużych pomidorów
czosnek (po pół ząbka na każdego pomidora)
masło
sól
garść listków oregano
pieprz

Małe pomidory nacinamy na krzyż na wierzchołkach, większe kroimy na połówki. Ze wszystkich uważnie wycinamy zdrewniałe fragmenty przy szypułkach. Smarujemy nacięcia czosnkiem roztartym z solą, posypujemy posiekanym oregano oraz pieprzem. Na każdym pomidorze kładziemy troszkę masła. Owijamy pomidory folią aluminiową i pieczemy 15-20 min. Smaczne są też pomidory natarte przed grillowaniem pastą z czosnku i oliwy z dodatkiem natki pietruszki, ziół prowansalskich, pieprzu i soli.

Rada: Pomidory można zapiekać z oliwą, octem balsamicznym, ziołami, czosnkiem i solą. Sos, który powstaje podczas pieczenia, jest znakomity jako dressing do sałatek.

Zdjęcie FLORINA NACZYNIE DO ZAPIEKANIA OWALNE 2L Z PODGRZEWACZEM Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Pomarańczowa Zdjęcie THK Porcelanowe naczynie do zapiekania biała OPT4522
FLORINA NACZYNIE DO ZAPIEKA... Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania
THK Porcelanowe naczynie do zapiekania
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane Fot. BBS

Pomidory faszerowane

8 dużych pomidorów
cebula
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
3/4 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu
250 g pieczeni z indyka
sól
pieprz

Pomidory myjemy, odkrawamy wierzchy, środki wydrążamy. Ścięte fragmenty pomidorów oraz cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę smażymy na maśle. Dodajemy ryż, drobno posiekane lub zmielone mięso, posiekane pomidory. Mieszamy z natką, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, napełniamy nim wydrążone pomidory. Można je jeść na zimno lub przed podaniem ułożyć na warstwie sosu pomidorowego rozprowadzonego na dnie żaroodpornego naczynia i zapiec.

Pomidory z patelni

pół pęczka młodej cebulki
mały słoiczek zielonych oliwek
pół łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i sparzonej cytryny
2 łyżeczki kaparów
150 g kwaśnej śmietany
pieprz
sól
2-3 duże, mięsiste, jędrne pomidory
cukier puder
mąka i bułka tarta do panierowania
2 jajka
4 łyżki oliwy

Umytą cebulkę, oliwki, skórkę z cytryny i kapary drobno siekamy, mieszamy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory myjemy i po wycięciu zdrewniałych fragmentów przy szypułkach kroimy na plastry grubości 1 cm, delikatnie oprószamy cukrem pudrem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kolejno obtaczamy je w mące, rozkłóconych jajach i na końcu - w tartej bułce. Kładziemy partiami na rozgrzaną na dużej patelni oliwę i smażymy, aż się zrumienią i będą chrupiące. Podajemy z doprawioną śmietaną.

Copyright © Agora SA