Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Grillowe przysmaki na weekend

Polędwiczki wieprzowe z morelami
(Czas: 35 minut)
2 polędwiczki wieprzowe (o wadze 300 g każda)
Przyprawa:
po pół łyżeczki oregano, soli i tymianku
po ćwierć łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu
Sos:
pół szklanki moreli
łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru
łyżka octu winnego
ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
Składniki przyprawy mieszamy i nacieramy nią mięso. Układamy je na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i pieczemy 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu.
Robimy sos. Wkładamy do rondelka wszystkie składniki, gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
![]() |
![]() |
![]() |
Blooma Akcesoria do grilla ... | Feel Maestro Akcesoria do G... | Uchwyt na sztućce Weber Wie... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Cukinie z groszkiem i orzechami
(Czas: 50 minut)
4 małe cukinie
2 jabłka
duża cebula
3 łyżki masła
100 g zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
łyżka posiekanych listków mięty
sok i skórka otarta z cytryny
200 g posiekanych orzechów laskowych
cukier
sól
pieprz
po kilka listków mięty i melisy do dekoracji
Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połówki i po wydrążeniu części miąższu wrzucamy na chwilę do lekko osolonego wrzątku, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Wydrążony miąższ siekamy. Jabłka i cebule obieramy, kroimy w plastry. Na połowie masła szklimy cebule. Wrzucamy wydrążony miąższ cukinii, groszek i miętę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy jabłka, sok i skórkę otartą z cytryny, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Zdejmujemy rondel z ognia, studzimy jego zawartość, miksujemy z orzechami, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Napełniamy tą pastą cukinie, układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypujemy wiórkami z reszty zimnego masła. Zapiekamy około 30 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
DANCOOK Grill węglowy 7000 | Grill LotusGrill Yellow Mus... | Master Grill & Party Grill ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Szaszłyki z ryby i cukinii
(Czas: 30 minut)
500 g filetów z dorsza
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
25 ml oleju
sok z 1 cytryny
150 g mąki
3 jajka
200 g bułki tartej
1 cebula
3 cukinie
200 g wędzonej słoniny
sól
pieprz
Rybę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy, mieszamy delikatnie z rybą. Dodajemy liście laurowe, zalewamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę. Rybę osączamy z marynaty, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę kroimy na plastry. Patyczki do szaszłyków przez chwilę moczymy w wodzie, a potem nabijamy na nie naprzemiennie kostki z dorsza, cebulę i słoninę oraz cukinię. Pieczemy na grillu, aż ryba się zrumieni, a jarzyny zmiękną.
![]() |
![]() |
![]() |
garneczki Szpilki do szaszł... | MASTRAD Szpikulce do szaszł... | Tomorrows Kitchen Nadziewac... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Soczyste udka kurczaka
(Czas: 30 minut)
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy grillowej z dodatkiem chilli
szczypta granulowanego czosnku
2 łyżki wody
8 pałek kurczaka
W miseczce mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Udka kurczaka płytko nacinamy, polewamy marynatą i mieszamy, aby przyprawy dotarły w każde miejsce. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki, a potem układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy 20-30 minut, co jakiś czas odwracając.
![]() |
![]() |
![]() |
Thermobaby Pojemniki na jed... | THK Pojemnik na żywność z p... | Beachb Pojemnik na żywność ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Warzywa z pieca
(Czas: 1 godzina)
oliwa
po 3 łyżki świeżego posiekanego majeranku i tymianku
1 kg obranych i pokrojonych na cząstki ziemniaków
700 g marchewek pokrojonych w plasterki
700 g pietruszki pokrojonej w plasterki
500 g selera pokrojonego w dość dużą kostkę
2 czerwone cebule obrane i pokrojone w cząstki
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki posiekanej natki
2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Dwie spore blachy smarujemy oliwą. W dużej misce mieszamy 6 łyżek oliwy z 2 łyżkami tymianku i 2 łyżkami majeranku. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dokładnie mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem, układamy na natłuszczonych blachach. Blachy wstawiamy kolejno na górny poziom piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (aż warzywa będą miękkie).
Mieszamy ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą tymianku i majeranku. Sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa. Posypujemy natką i skórką cytrynową, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub zimno.
![]() |
![]() |
![]() |
Alorno Naczynie Żaroodporne... | Simax Naczynie Żaroodporne ... | Vogue Naczynie żaroodporne ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ampolion
Oceniono 1 raz 1
A gdzie chrzan? Bo te wszystkie wymyślunki są do chrzanu.