Grillowe przysmaki na weekend

Jarzyn i owoców jest teraz w bród. Wykorzystajmy je do urozmaicenia tradycyjnego menu z grilla. Dobrze przygotowane mogą konkurować z niejednym mięsnym daniem.

Polędwiczki wieprzowe z morelami

(Czas: 35 minut)

2 polędwiczki wieprzowe (o wadze 300 g każda)

Przyprawa:

po pół łyżeczki oregano, soli i tymianku
po ćwierć łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu

Sos:

pół szklanki moreli
łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru
łyżka octu winnego
ćwierć łyżeczki suszonego tymianku

Składniki przyprawy mieszamy i nacieramy nią mięso. Układamy je na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i pieczemy 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu.
Robimy sos. Wkładamy do rondelka wszystkie składniki, gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając.

Zdjęcie Blooma Akcesoria do grilla 16szt Hw-F1086b Zdjęcie Feel Maestro Akcesoria do Grillowania 5el Mr-1009 Zdjęcie Uchwyt na sztućce Weber Wieszak na akcesoria
Blooma Akcesoria do grilla ... Feel Maestro Akcesoria do G... Uchwyt na sztućce Weber Wie...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
 FOT. BBS

Cukinie z groszkiem i orzechami

(Czas: 50 minut)

4 małe cukinie
2 jabłka
duża cebula
3 łyżki masła
100 g zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
łyżka posiekanych listków mięty
sok i skórka otarta z cytryny
200 g posiekanych orzechów laskowych
cukier
sól
pieprz
po kilka listków mięty i melisy do dekoracji

Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połówki i po wydrążeniu części miąższu wrzucamy na chwilę do lekko osolonego wrzątku, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Wydrążony miąższ siekamy. Jabłka i cebule obieramy, kroimy w plastry. Na połowie masła szklimy cebule. Wrzucamy wydrążony miąższ cukinii, groszek i miętę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy jabłka, sok i skórkę otartą z cytryny, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Zdejmujemy rondel z ognia, studzimy jego zawartość, miksujemy z orzechami, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Napełniamy tą pastą cukinie, układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypujemy wiórkami z reszty zimnego masła. Zapiekamy około 30 minut.

Zdjęcie DANCOOK Grill węglowy 7000 Zdjęcie Grill LotusGrill Yellow Musztarda G-GE-34 Zdjęcie Master Grill & Party Grill gazowy 3 palnikowy MG665
DANCOOK Grill węglowy 7000 Grill LotusGrill Yellow Mus... Master Grill & Party Grill ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Szaszłyki z ryby i cukinii

(Czas: 30 minut)

500 g filetów z dorsza
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
25 ml oleju
sok z 1 cytryny
150 g mąki
3 jajka
200 g bułki tartej
1 cebula
3 cukinie
200 g wędzonej słoniny
sól
pieprz

Rybę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy, mieszamy delikatnie z rybą. Dodajemy liście laurowe, zalewamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę. Rybę osączamy z marynaty, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę kroimy na plastry. Patyczki do szaszłyków przez chwilę moczymy w wodzie, a potem nabijamy na nie naprzemiennie kostki z dorsza, cebulę i słoninę oraz cukinię. Pieczemy na grillu, aż ryba się zrumieni, a jarzyny zmiękną.

Zdjęcie garneczki Szpilki do szaszłyków 74 Zdjęcie MASTRAD Szpikulce do szaszłyków MA-F18954 Zdjęcie Tomorrows Kitchen Nadziewacz Do Szaszłyków Quick Skewer Xl 5571160
garneczki Szpilki do szaszł... MASTRAD Szpikulce do szaszł... Tomorrows Kitchen Nadziewac...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Soczyste udka kurczaka Soczyste udka kurczaka Fot. Lukasz Zandecki / AG

Soczyste udka kurczaka

(Czas: 30 minut)

2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy grillowej z dodatkiem chilli
szczypta granulowanego czosnku
2 łyżki wody
8 pałek kurczaka

W miseczce mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Udka kurczaka płytko nacinamy, polewamy marynatą i mieszamy, aby przyprawy dotarły w każde miejsce. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki, a potem układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy 20-30 minut, co jakiś czas odwracając.

Zdjęcie Thermobaby Pojemniki na jedzenie z łyżeczką (zielone) Zdjęcie THK Pojemnik na żywność z przykrywką Grand Chef 1,2l OPT5910 Zdjęcie Beachb Pojemnik na żywność Lunchbox 1,4l
Thermobaby Pojemniki na jed... THK Pojemnik na żywność z p... Beachb Pojemnik na żywność ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Warzywa z pieca

(Czas: 1 godzina)

oliwa
po 3 łyżki świeżego posiekanego majeranku i tymianku
1 kg obranych i pokrojonych na cząstki ziemniaków
700 g marchewek pokrojonych w plasterki
700 g pietruszki pokrojonej w plasterki
500 g selera pokrojonego w dość dużą kostkę
2 czerwone cebule obrane i pokrojone w cząstki
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki posiekanej natki
2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
sól
pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Dwie spore blachy smarujemy oliwą. W dużej misce mieszamy 6 łyżek oliwy z 2 łyżkami tymianku i 2 łyżkami majeranku. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dokładnie mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem, układamy na natłuszczonych blachach. Blachy wstawiamy kolejno na górny poziom piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (aż warzywa będą miękkie).
Mieszamy ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą tymianku i majeranku. Sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa. Posypujemy natką i skórką cytrynową, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub zimno.

Zdjęcie Alorno Naczynie Żaroodporne Glass 1,7l Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie Vogue Naczynie żaroodporne owalne pomarańczowe 5L - 6L
Alorno Naczynie Żaroodporne... Simax Naczynie Żaroodporne ... Vogue Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE