puszka sardynek w oliwie
tyle samo (objętościowo) tapenady z czarnych oliwek
1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy
sól i pieprz
12-16 pomidorków czereśniowych
Rozgniecione sardynki mieszamy z tapenadą, dodajemy skórkę z pomarańczy, solimy, pieprzymy. Pomidorki drylujemy (odcięte wierzchy odkładamy), wypełniamy masą sardynkową i przykrywamy "czapeczkami" z odciętych wierzchów.
Rada: Miąższ pomidorków najłatwiej wydrążyć małą łyżeczką o ostrych brzegach.
3 duże pomidory
szalotka
oliwa do smażenia
skórka starta z 1/2 cytryny
gałązka świeżej kolendry
sól
pieprz
puszka sardynek w pomidorach
4 płaty ciasta filo
Pomidory obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Szalotkę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy skórkę z cytryny i pomidory. Kiedy zmiękną, dorzucamy poszatkowaną kolendrę i doprawiamy. Rozgniatamy widelcem sardynki. Płaty ciasta filo smarujemy olejem z sardynek. Na każdym kładziemy część rybnego farszu i zaginamy cztery rogi tak, by utworzyć gwiazdę. Układamy na blasze i pieczemy 7 minut w 180°C. Podajemy ze schłodzonym purée z pomidorów.
puszka sardynek w oliwie
suszone pomidory w oliwie (tyle samo objętościowo pomidorów co sardynek)
16 dużych oliwek bez pestek
sól
pieprz
Sardynki dokładnie rozgniatamy widelcem, łączymy ze zmiksowanymi na purée suszonymi pomidorami, solimy i pieprzymy do smaku. Oliwki nacinamy wzdłuż i wypełniamy je przygotowaną masą sardynkową.