Obiad na słodko

Placuszki, kluseczki, pierogi leniwe... A do tego świeże owoce, odrobina śmietany, szczypta cukru i cynamonu. Prawdziwie letni obiad.
Placki na słodko Placki na słodko FOT. BBS

Placki na słodko

500 g ziemniaków
200 g tłustego twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
100 g rodzynek
olej do smażenia
mus jabłkowy


Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę. Dodajemy twarożek, jajka, cukier, sparzone i osączone rodzynki, mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość duże placki i smażymy je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z musem jabłkowym.

Zdjęcie Skeppschult Patelnia 0019 Zdjęcie Tadar Patelnia do naleśników 70849 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652
Skeppschult Patelnia 0019 Tadar Patelnia do naleśnikó... TEFAL Patelnia E4400652
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kluski kładzione z owocami Kluski kładzione z owocami FOT. BBS

Kluski kładzione z owocami

serek typu Bieluch
jajko
6 łyżek mąki
szczypta soli
100 g truskawek
250 g masła
3 łyżki bułki tarta
cukier do posypania


Serek mieszamy z rozmąconym jajkiem. Dodajemy szczyptę soli i mąkę. Łyżeczką kładziemy ciasto do wrzącej, osolonej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki. Gotujemy 3 minuty, aż kluski wypłyną. Odcedzamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na połówki. Mieszamy z kluskami. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, smażymy, aż nabierze złotego koloru. Polewamy nią kluski z truskawkami. Posypujemy łyżką cukru. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Zdjęcie Florina Naczynie do zapiekania CASSERUOLA 1,5l 22618 Zdjęcie Lubiana Naczynie do Tarty 0000 21865 Zdjęcie Vogue Okrągłe Naczynie do Zapiekania 750ml Śr.225mm
Florina Naczynie do zapieka... Lubiana Naczynie do Tarty 0... Vogue Okrągłe Naczynie do Z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Leniwe z jagodami Leniwe z jagodami FOT. BBS

Leniwe z jagodami

150 g jagód
40 g sera twarogowego
3 jajka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
łyżka bułki tartej


Jagody myjemy, osączamy i miksujemy. Ser mielemy, dodajemy żółtka, jagody i, mieszając, powoli wsypujemy mąkę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Z ciasta formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek i kroimy go na skośne kluski. W płaskim rondlu gotujemy kluski w osolonym wrzątku 5 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Podajemy polane gorącym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą albo śmietaną posypaną świeżymi jagodami i cukrem.

Ten przepis to wersja knedli dla leniwych. Podobny smak, a dużo mniej roboty.

Zdjęcie Kinghoff Komplet Garnków 12el 4464 Zdjęcie Komplet Garnków 8el 4462 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Nature Blue 9el
Kinghoff Komplet Garnków 12... Komplet Garnków 8el 4462 Silit Zestaw Garnków Nature...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Makaron po żydowsku Makaron po żydowsku FOT. BBS

Makaron po żydowsku

250 g makaronu wstążki
4 jajka
100-150 g cukru
łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 g twarogu
250 g śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
po łyżce rodzynek i cynamonu
łyżka oleju


Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, śmietanę i mleko. Miksujemy. Mieszamy powstałą masę z makaronem i rodzynkami, przekładamy do natłuszczonej formy. Wierzch posypujemy cynamonem. Zapiekamy (bez przykrycia) ok. 60 minut w gorącym piekarniku.

Zdjęcie Gambini Serwis Obiadowy Kwadrat Mlecze 30el Sk-06 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie Luminarc Serwis obiadowy Arty 19el OPT14570
Gambini Serwis Obiadowy Kwa... Karolina Serwis Obiadowy dl... Luminarc Serwis obiadowy Ar...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bliny z owocami Bliny z owocami FOT. BBS

Bliny z owocami

200 g kaszy gryczanej
2 jajka
150 g sera twarogowego
150 g śmietany
100 g truskawek lub poziomek
20 g cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany 18%
olej do smażenia
cukier do posypania


Kaszę wrzucamy do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy, aż zgęstnieje (ok. 30 minut). Owoce opłukujemy, osączamy i ucieramy z cukrem. Ser mielemy, dodajemy jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie mieszamy, dodajemy do ostudzonej kaszy, mieszamy. Formujemy placuszki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem polewamy bliny lekko ubitą (spienioną) śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zdjęcie Lakeland 17885 Zdjęcie Sencor SHB 3327 Zdjęcie Morphy Richards 402052
Lakeland 17885 Sencor SHB 3327 Morphy Richards 402052
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Obiad na słodko
Zaloguj się
  • his_dudeness

    Oceniono 7 razy 5

    Proporcje w tym przepisie są nieprawidłowe.
    A może raczej opis przyrządzania tej potrawy.
    Ze 150 g jagód do zmiksowania należy użyć 15-30 gram, resztę dodać po ugotowaniu.

    Ja głupi się sugerowałem opisem i zmiksowałem ponad 100g przy proporcjach mąki podanych w przepisie i za nic w świecie nie byłem w stanie uformować wałka na stolnicy. Za rzadkie się robi ciasto i jest dużo ciemniejsze od widocznego na zdjęciu.

  • splash.nn

    Oceniono 1 raz -1

    Dlaczego na słodko? Większość tych placuszków i kluseczek można przygotować bez takiej monstrualnej ilości cukru. Nawet przepisy z owocami można tak ułożyć, by to nie były jakieś ulepki.
    PS. Co do proporcji, to już kilka razy się nacięłam na te gazetowe przepisy. Błędy są nagminne!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX