Mięta na cztery sposoby

Można z niej zrobić nie tylko herbatę. Jej smak i aromat warto wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Krem miętowy z jagodami Krem miętowy z jagodami Fot. Jarosław Madejski

Krem miętowy z jagodami

10 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
250 g sera mascarpone
50 ml likieru miętowego
sok z 1/2 cytryny
200 g gotowych bezików
garść listków mięty
1 szklanka czarnych jagód


Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem. Łączymy z serkiem, likierem i sokiem z cytryny. Po ubiciu do masy dodajemy pokruszone beziki, mieszamy i nakładamy do pucharków. Chłodzimy przez 2-3 godziny w lodówce. Listki mięty rwiemy na mniejsze kawałki i delikatnie mieszamy z jagodami. Kładziemy na wierzch każdej porcji deseru tuż przed podaniem.

Miód z miętową nutą Miód z miętową nutą Fot. Jarosław Madejski

Miód z miętową nutą

8 kromek chleba tostowego
2 łyżki masła śmietankowego
5 łyżek jasnego miodu, np. lipowego, akacjowego
3 łyżeczki posiekanych listków mięty
szczypta sproszkowanego kardamonu


Tosty smarujemy masłem i opiekamy na chrupiąco. Mieszamy miód, miętę i kardamon. Masą smarujemy gorące tosty.
Podajemy ze świeżymi owocami.

Sos miętowy do deserów Sos miętowy do deserów Fot. Jarosław Madejski

Sos miętowy do deserów

2 łyżki drobno posiekanej mięty
sok z 1 limonki
4 łyżki cukru pudru
50 ml rumu
3 łyżki startej gorzkiej czekolady


Wszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy. Podajemy do lodów i budyniów waniliowych oraz śmietankowych oraz do galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki.

Rada: Sos z dodatkiem liści mięty nadaje się również do potraw z mięsa. Pasuje szczególnie do jagnięciny i dań z dziczyzny.

Dżem agrestowy z miętą Dżem agrestowy z miętą Fot. MARCIN URBAN

Dżem agrestowy z miętą

1 i 1/2 kg agrestu
6 gałązek mięty
1/2 kg cukru żelującego 3:1

Agrest umyj, obierz z szypułek, przełóż do rondla i zalej 1 szklanką (250 ml) wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (owoce podczas gotowania powinny pęknąć). Agrest przetrzyj przez sito i ostudź.
Pulpę przełóż do rondla, dodaj cukier żelujący i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 4 minut, odstaw i dodaj umyte i osuszone listki mięty.
Dżem rozłóż do wysterylizowanych suchych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 1 i 1/2 litra dżemu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA