Kanapka z fantazją

Nawet zwykła kanapka przygotowana z fantazją nie tylko ładniej wygląda, ale również dużo lepiej smakuje.

Z pieczoną kaczką, oscypkiem i żurawiną

filet z kaczki
ciabatta
4-5 plasterków oscypka
2 łyżki żurawiny
garść rukoli

Nacinamy skórę kaczki w kratkę, a następnie smażymy skórą do dołu przez 5 minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), sukcesywnie odlewając wytapiający się tłuszcz. Następnie pieczemy filet w temperaturze 160°C przez 30 minut. Kroimy dość grube kromki chleba, kładziemy na nich cienko pokrojone plasterki kaczki, oscypek, żurawinę i rukolę.

Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie KCF Noże TAKI Zdjęcie NOŻE 5 EL KH-3641
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA KCF Noże TAKI NOŻE 5 EL KH-3641
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Z serem haloumi, chilli i marmoladą figową

3-4 plasterki sera haloumi lub oscypka
1-2 kromki ciemnego pieczywa
łyżka marmolady figowej
1/2 łyżeczki drobno posiekanego chilli
skórka otarta z limonki

Ser kroimy na plastry grubości 1/2 cm. Grillujemy lub smażymy na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony. Układamy na kromkach chleba pełnoziarnistego. Marmoladę figową mieszamy z chilli i skórką z limonki. Smarujemy nią zapieczony ser. Podajemy wkrótce po przygotowaniu.

Zdjęcie Solingen CS Soligen Antybakteryjna deska do krojenia 3szt Zdjęcie Zassenhaus 3 Talerze śniadaniowe 050004 Zdjęcie Zassenhaus - deska do krojenia
Solingen CS Soligen Antybak... Zassenhaus 3 Talerze śniada... Zassenhaus - deska do krojenia
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Razowa foccacia z warzywami

papryka
100 g mąki pszennej
150 g mąki razowej
15 g drożdży
40 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
jajko
9 łyżek oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki nasion kolendry
łyżka siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
bakłażan
2 ziemniaki
sól

Paprykę grillujemy w piekarniku, aż skórka nabierze czarnego koloru. Wkładamy do foliowej torebki i odkładamy na chwilę. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Oba rodzaje mąki mieszamy w misce i formujemy dołek w środku. Kruszymy drożdże w miseczce, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i cukrem, wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy 6 łyżek oliwy, kolendrę i siemię lniane, posypujemy solą. Zagniatając wszystko jedną ręką, wlewamy resztę mleka. Teraz zagniatamy obiema rękami, aż ciasto stanie się elastyczne. Formujemy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, smażymy na patelni z oliwą. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, dzielimy na 8 kulek, spłaszczamy je do grubości 1 cm. Układamy bułeczki na natłuszczonej blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Na każdym placuszku układamy porcję warzyw, oprószamy solą i pieczemy 15 minut w 200°C, aż urosną i się zrumienią.

Zdjęcie A di Alessi Talerze i misa All-Time zestaw 13 szt. Zdjęcie PT Zestaw talerzy Dots&Stripes JPT1832 Zdjęcie Stolik łóżkowy do posiłków BD0504
A di Alessi Talerze i misa ... PT Zestaw talerzy Dots&... Stolik łóżkowy do posiłków ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pumpernikiel z masłem anchois

5 filecików anchois
100 g masła
szalotka
1/6 szklanki dobrej oliwy
pumpernikiel (pokrojony na kawałki)
pomidor

Szalotkę kroimy na kawałki, fileciki anchois odsączamy z oleju. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładką masę. Kromki pumpernikla kroimy w trójkąty, smarujemy je masłem anchois. Na kanapeczkach kładziemy plasterki pomidora.

Zdjęcie Royal Crown Derby Chelsea Garden Serwis do Herbaty dla 4 osób Zdjęcie Royal Crown Derby Regency Turquoise Serwis REGTUR09814/4 Zdjęcie Royal Crown Derby Serwis obiadowy REGBLA09814/4
Royal Crown Derby Chelsea G... Royal Crown Derby Regency T... Royal Crown Derby Serwis ob...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Marcin Klaban

BLT z jajkiem

8 kromek chleba tostowego
4 jajka
4 plasterki boczku
8 plasterków żółtego sera
2 łyżki musztardy
2 łyżki pikli lub majonezu
4 liście sałaty rzymskiej lub karbowanej
2 pomidory

Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy (kilka minut) na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami). Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.
BLT to rodzaj kanapki popularnej w krajach anglosaskich. Nazwa pochodzi od angielskich słów: bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor).

Zdjęcie AMEFA Nóż do chleba MIDORI Zdjęcie Świat AGD Nóż do chleba 13030 33cm Zdjęcie Wusthof Culinar Nóż do chleba 23 cm 4169
AMEFA Nóż do chleba MIDORI Świat AGD Nóż do chleba 130... Wusthof Culinar Nóż do chle...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Kanapka z fantazją
Zaloguj się
  • kapralwojtek

    Oceniono 28 razy 26

    Bardzo eleganckie, estetyczne i hipsterskie kanapki. Których się nie da normalnie zjeść, bo próba ugryzienia dwucentymetrowej pajdy chleba z położonymi luzem na wierzchu dodatkami kończy się zbieraniem wszystkiego widelcem po talerzu i zagryzaniem chlebem.

    A już focaccia to w ogóle taka kanapka, że hej!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE