szklanka palonej kaszy gryczanej
jajko
sól
pieprz
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego)
cebula
2 łyżeczki posiekanego tymianku
3 łyżki grubo pokrojonej natki
Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i chwilkę prażymy (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc i odstawiamy na 10-20 minut. W tym czasie podsmażamy orzechy na połowie masła (5 minut), mieszając. Przesypujemy do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Altom Valdinox Modern. Komp... | Silit Zestaw Garnków Passio... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
szklanka wywaru warzywnego
2 cebule
kostka tofu (200-250 g)
200 g grzybów leśnych (najlepiej maślaków) lub pieczarek
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki sklarowanego masła
3 łyżki sosu sojowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Kaszę zalewamy wrzątkiem (2 i 1/2 szklanki) i bulionem, gotujemy, aż będzie całkiem miękka, a nawet lekko rozgotowana. Tofu rozgniatamy widelcem lub drobniutko siekamy, mieszamy z przestudzoną kaszą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Grzyby czyścimy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą smażymy na maśle i dodajemy do kaszy. Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Przekładamy masę do natłuszczonej i posypanej mąką podłużnej formy (lub dwóch mniejszych) do pieczenia, napełniając ją najwyżej do dwóch trzecich wysokości. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy ziarnami słonecznika i lekko je przyklepujemy. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Lekue Classic keksówka 1210... | Silit Keksówka zamykana 637... | SNB Keksówka CAFFE CREME 00... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
250 g kaszy gryczanej
200 g boczku wędzonego
łyżka oleju do smażenia
Kaszę gotujemy według przepisu podstawowego. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na chrupko. Tłuszczem ze skwarkami polewamy ugotowaną kaszę.
Brytfanna żeliwna Elo płomi... | Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... | Officina Alessi Brytfanna ż... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml wody
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
1 szklanka mleka (plus szklanka wody)
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg białego sera
Ciasto: z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. Wałkuj na wysypanej mąką stolnicy i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółka.
Farsz: kaszę ugotuj na sypko w mleku wymieszanym z wodą i solą. Twaróg rozkrusz i wymieszaj z przestudzoną kaszą. Dopraw solą i ewentualnie odrobiną pieprzu do smaku. Farszem nadziewaj pierogi, dokładnie sklejając brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną.
Najsmaczniejsze są z patelni, przesmażone z odrobiną pokrojonej w piórka cebulki i kwaśną śmietaną.
Rada: Kasza ugotowana w torebce zawiera mniej składników odżywczych - odlewa się je wraz z wodą. Gotując ją metodą tradycyjną, a więc pozwalając, by wchłonęła cały płyn, wszystko co najlepsze zostaje w ziarnach.
KINGHOFF Stolnica silikonow... | Tadar Stolnica bambusowa Mała | Tadar Stolnica drewniana 66328 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |